10 calitati ale unui parinte bun

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari12041

Voteaza & Distribuie

Descriere

1. Identificati calitatile copiilor dvs.

Luati-va putin timp si faceti un efort constient pentru a identifica cele mai valoroase calitati ale copiilor dvs. Dupa ce le-ati gasit si dupa ce le-ati vazut desfasurandu-se, complimentati-i. Indicandu-le verbal exact acea calitate care v-a atras atentia, copiii dvs. vor fi constient de ea si vor incerca sa o cultive, stiind ca in felul acesta va vor face mandri de ei.

2. Faceti-va zilnic timp pentru copiii dvs.

Viata insasi ne consuma timpul fara sa ne dam seama de lucrurile cu adevarat importante. Intotdeauna e foarte usor sa fim „prea ocupati" cu altceva si sa nu ne dam seama ca cel care are cea mai mare nevoie de noi, este chiar copilul nostru. Nu conteaza cat de ocupat sunteti, cat de obosit, chiar daca nu aveti timp, faceti-va. Nu aveti nici o scuza sa ii refuzati copilului 30 de minute din timpul dvs. zilnic. Orice ar dori sa faca sau sa va spuna, dati-le copiilor dvs. 30 de minute zilnice.

3. Comunicati cu copiii intr-un mod pozitiv

Orice subiect apare in discutiile dvs. cu copiii, vorbiti cu ei intr-un mod prietenos, ca de la egal la egal. Raspundeti-le la intrebarile pe care le au si nu le vorbiti doar cand doriti sa ii disciplinati, sa ii invatati o lectie in urma unei boacane de-a lor. Dati-le ocazia sa va vorbeasca si cand au ceva bun de comunicat, ceva neimportant sau chiar ceva copilaresc. Daca vor primi de la dvs. intelegere si vor vedea ca sunteti interesat de ce au ei de spus, copiii vor veni la dvs. si cu probleme mai serioase pentru ca deja stiu ca se pot baza pe dvs. sa ii ascultati.

4. Implicati copiii in activitatile casnice si in planuri familiale.

Nu le permiteti copiilor sa se retraga intr-un colt indepartat al casei. Este important pentru ei sa aiba o anumita intimitate, insa nu ii incurajati sa stea doar in camerele lor. Televizorul, computerul sau alte obiecte electronice trebuie tinute intr-un loc unde toata familia se poate bucura de ele, nu in camera copiilor. Cel putin pana la o varsta mai mare. Timpul pe care copiii il aloca privitului la TV, jucatului pe computer sau ascultatul muzicii poate fi astfel controlat de parinti. Incurajati petrecerea timpului liber cu membrii familiei. Planuiti impreuna plimbari, excursii sau vacante, activitati pe care sa le puteti face cu toata familia si permiteti-le copiilor sa vina cu idei si daca sunt bune, puneti-le in practica. Obisnuiti-va copiii sa astepte cu nerabdare activitati familiale.

5. Ascultati-va copiii cu atentie

Fiti atenti cum va ascultati copiii, chiar si atunci cand sunteti ocupati. Aveti grija sa ii asigurati pe copii ca ceea ce va spun ei este important si mai ales, raspundeti-le dupa ce ati gandit problema. Nu dati raspunsuri in doi peri doar ca sa le inchideti gura si sa va continuati treaba pentru ca din neatentie le puteti da permisiunea sa faca ceva ce in mod normal nu ati aproba. Pe de alta parta, nimanui nu ii place sa i se raspunda cu „da", „bine", „sigur" cand povesteste cu interes despre ceva, deci nici copiilor dvs. nu le va placea asta. Nici dvs. nu v-ar placea daca ei v-ar raspunde asa. De fiecare data cand va vorbesc, priviti-i in ochi pentru ca asta le da mai multa siguranta si le dovedeste ca ii ascultati.

6. Fiti dispusi sa va schimbati

O parte importanta din a fi un parinte de succes este sa stiti cand este nevoie de o schimbare in atitudinea dvs. Nu lasati incapatanarea sa va stea in drum si sa deveniti exact parintele care nu doriti sa fiti. Parinte perfect nu exista, desi toti isi doresc sa fie unul. Toti facem greseli, conditia e sa invatam din ele, sa le recunoastem si sa nu le repetam.

7. Asigurati-le copiilor dvs. siguranta

A avea grija de copilul dvs. pare a fi asa de evident incat nici nu trebuie mentionat. E uimitor insa cati parinti esueaza la acest capitol. De exemplu, la traversarea strazii, fie il urmariti pana trece pe partea cealalta, fie il asteptati dvs. pe partea cealalta, dar nu il lasati singur de capul lui.

8. Nu le permiteti copiilor sa fie obraznici cu dvs. sau sotul/sotia dvs

A fi un parinte bun nu inseamna ca trebuie sa le permiteti copiilor sa nu va respecte. Asigurati-va ca stiu ce inseamna respectul si ca il aplica in toate imprejurarile, cu toate persoanele din anturajul lor.

9. Nu va certati cu sotul/sotia in fata copiilor

Uneori, aceste momente pot fi greu de evitat, dar nu aveti nimic de castigat daca va certati in fata lor. Nu e nevoie sa le ascundeti copiilor ca in familie exista tensiuni, dar nu-i puneti in pozitia de a lua partea cuiva. Din acest motiv trebuie sa aveti discutiile conjugale intr-un mediu privat, fara martori.

10. Declarati-va dragostea

Niciodata nu va abtineti de la a le spune ca ii iubiti. Ignorati orice voce care va spune sa n-o faceti. Ei trebuie sa stie ca pe lume cineva este mereu acolo pentru ei si ca indiferent de ce crede lumea despre ei, parintii lor ii iubesc orice ar fi.

A fi un parinte de succes inseamna a face ce este bine pentru copilul dvs. Aceste 10 sfaturi se potrivesc oricarui parinte, dar desigur, mai exista si altele care pot fi aplicate. De multe ori, ele ne scapa din minte si ar fi bine sa pastram o lista cu aceste aspecte pe care sa o recitim din cand in cand, pentru a ne da sema unde si daca gresim. O autoevaluare este intotdeauna binevenita si va poate ajuta sa descoperiti unde mai e nevoie de imbunatatire.