Soluții pentru cele mai frecvente probleme ale piscinelor

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguripiscina, tratament piscina
Ultima actualizareMarti 5 aprilie 2022
Vizualizari415

Voteaza & Distribuie

Descriere

Apa din piscină trebuie întreținută corespunzător și menținută curată atât pentru aspectul limpede și plăcut, cât și pentru asigurarea unui mediu sănătos pentru înot. Iată care sunt principalele probleme ale piscinelor și soluțiile sau tratamentele recomandate pentru combaterea acestora.

Soluții antialge pentru piscină

Dacă apa din piscină are o nuanță verzuie sau pereții bazinului sunt alunecoși, cel mai probabil te confrunți cu creșterea algelor. Folosește soluții antialge pentru piscină, cu rol în împiedicarea apariției acestora, dar și în distrugerea lor. Optează pentru tratamente care au același efect în medii acide sau alcaline. Suplimentar, poți recurge la clorurarea șoc cu tablete rapide sau cu granulat rapid.

Păstrarea pH-ului normal al apei

Valorile pH-ului apei din piscină trebuie testate de cel puțin de două ori pe săptămână și după fiecare tratament cu clor. Practic, verifici aciditatea sau bazicitatea apei cu benzi de testare, cu un kit sau cu un dispozitiv electronic numit fotometru.

Apa din piscină ar trebui să aibă valori cuprinse între 7,0-7,2 și 7,6-7,8. Apa cu pH mai mare de 8 este considerată bazică și poate avea efecte negative, precum: reducerea efectului dezinfectant al clorului, iritații ale pielii, depunere de calcar pe echipamentul de filtrare sau de întreținere. În schimb, o valoare a pH-ului mai mică de 7 indică o apă acidă, care poate cauza: iritații ale ochilor și mucoaselor, degradarea elementelor din metal ale piscinei.

După testarea apei se pot folosi regulatori de pH (minus/plus), fie sub formă lichidă, fie cu aspect de pulbere, astfel încât să scazi sau să crești valoarea pH-ului. Aceste substanțe trebuie manevrate și folosite cu mare atenție, deoarece pot provoca arsuri și leziuni la nivelul pielii sau al ochilor.

Soluții împotriva apei tulburi

Chiar dacă piscina are un sistem eficient de filtrare și de recirculare a apei, unele particule sunt prea mici pentru a fi captate și eliminate. Acestea dau un aspect tulbure al apei. În cazul în care piscina are un filtru cu nisip, sunt eficiente tratamentele de floculare pentru limpezirea apei. Agenții de floculare se atașează de particulele de murdărie, pentru a deveni mai mari și a putea fi captate de filtru.

De asemenea, apa tulbure poate avea o culoare: maronie (apa de umplere are un conținut ridicat de fier), neagră (apa de umplere are conținut ridicat de mangan) sau albă, lăptoasă (impurități). În aceste situații sunt recomandate atât tratamentele șoc cu clor, cât și soluțiile de floculare.

Păstrarea unui nivel normal de clor

Mirosul de clor din piscină și iritațiile la nivelul ochilor și mucoaselor pot apărea din cauza cloraminelor (clorului rezidual legat) din apă. Poate fi eficient un tratament șoc cu clor și adăugarea de apă proaspătă. În plus, poți dezinfecta apa cu granulat de oxigen activ sau cu tablete de oxigen (fără clor).

Este important să testezi frecvent apa din piscină și să menții toți parametrii (pH, nivel de clor, brom etc) între valorile recomandate. Când este nevoie, aplică tratamente și soluții speciale pentru piscine. Astfel, apa are un aspect impecabil și este sigură pentru înot.


Sursă foto: Shutterstock.com/curatare-piscina-solutii-tratamente-antialge.jpg