Sfaturi pentru deschiderea unei ferme pentru cei la început de drum

Detalii

CategoriiEconomie
TaguriAgricultura, credit
Ultima actualizareJoi 30 martie 2023
Vizualizari256

Voteaza & Distribuie

Descriere

Agricultura este un domeniu cu potențial imens în România, și tot mai mulți dintre cei care sunt conștienți de acest lucru doresc să înceapă o afacere în acest sens. Fie că este vorba despre antreprenori care pornesc un Startup, despre tineri fermieri care doresc să continue tradiția familiei sau despre cupluri ce pornesc o viață nouă la țară, câteva idei practice sunt de folos atât pentru început, cât și pentru viziunea de ansamblu și evoluția pe termen lung a business-ului.

Iată așadar câteva aspecte și sfaturi de care să ții cont, dacă ai în plan să îți deschizi o fermă agricolă.

1. Stabilește domeniul în care vei activa
Domeniul în care vrei să-ți deschizi ferma este în strânsă corelație cu regiunea în care îți vei desfășura activitatea, acest lucru fiind dictat în mare măsură de climă și de condițiile de sol. Astfel, în funcție de zona în care deții un teren agricol, poți decide exact tipul de afacere: într-un loc propice pentru pășunat poți lua în considerare o fermă de animale, iar în alte regiuni poți avea în vedere cultivarea de cereale, legume, viță de vie sau pomi fructiferi. Te poți orienta însă și către culturi mai puțin exploatate la noi în țară, care se pot dezvolta in mediul respectiv. De exemplu, în condițiile noilor provocări climatice, anumite sortimente sau chiar specii mai exotice precum smochini sau goji pot fi aclimatizate cu ușurință și în România, și este de văzut în ce măsură se poate susține o astfel de idee.

2. Aplică pentru o finanțare a fermei
Una dintre cele mai importante aspecte pe care să le ai în vedere atunci când pornești la drum o afacere în domeniul agricol se referă la capitalul de lucru. Dezvoltarea oricărui business în agricultură necesită investiții constante încă de la început, când recolta este în formare și poate fi valorificată abia după un timp. Estimează de la început care sunt costurile necesare pentru deschiderea fermei, dar și finanțarea care te poate ajuta să susții pe parcurs, cu succes, business-ul. Accesarea unui credit agricol IFN este soluția unui fermier aflat la început de drum, pentru a susține fluxul constant de cheltuieli sau pentru investițiile necesare de dezvoltare.

3. Investește în tehnologie performantă
Sectorul agricol nu este ocolit de noutățile tehnologice, iar dacă ești la început de drum în deschiderea fermei, ia în calcul cum poți contribui la progresul afacerii prin intermediul unor tehnologii inovatoare. În contextul în care se discută tot mai mult despre utilizarea cât mai sustenabilă a resurselor și practicarea unei agriculturi performante, o investiție în digitalizare reprezintă un pas important pentru agricultorii de azi.

Pornind de la agricultura tradițională, în care aveam doar oamenii și utilajele necesare, astăzi cu ajutorul unor aplicații sau dispozitive poți obține informații importante și poți să deții controlul asupra mai multor aspecte ce țin de administrarea fermei. De exemplu, folosind soluții digitale poți să îți planifici mai ușor lucrările tehnologice și să monitorizezi de la distanță evoluția și sănătatea culturilor. În plus, poți interveni punctual acolo unde este cazul, deoarece ești avertizat în timp real atunci când sunt prognozate probleme, cum ar fi apariția bolilor sau a dăunătorilor, și ai posibilitatea de a urmări deplasarea utilajelor.

Toate aceste instrumente îți permit să gestionezi eficient resursele de care dispui, iar echipamentele performante vor veni în sprijinul tău pentru a-ți asigura un randament crescut al producției.

4. Fii deschis la noutăți
Atunci când ești la început de drum în afacerea ta din domeniul agricol este important să fii conectat la orice fel de informații și sfaturi care îți pot fi utile. În agricultură apar tot timpul noutăți de care este bine să ții cont, dar îți poți completa cunoștințele și discutând cu alți fermieri sau documentându-te pe temele de interes. O sursă de informare poate fi și cea de pe forumuri, sau din anumite grupuri dedicate profilului businessului tău. Aici poți interacționa cu cei care practică același tip de agricultură, iar astfel ai ocazia să discuți despre aspecte comune sau problemele cu care te confrunți.

În funcție de caracteristicile businessului tău, poți face alegeri cu impact pozitiv, care să te ajute să îți dezvolți constant afacerea din domeniul agricol! Informează-te constant și investește în tehnologii moderne și avantajoase, care aduc un plus de eficiență, și în echipamente care îți ușurează munca!

Sursa foto: freepik.com/free-photo/young-woman-harvesting-strawberries-greenhouse_15586540.htm