Schimbul foliei de polietilena la solarii - Sfaturi mai putin cunoscute

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriAgricultura, sera
Ultima actualizareJoi 6 mai 2021
Vizualizari509

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cei mai multi dintre agricultori aleg folia de polietilena pentru acoperirea solariilor. O folie calitativa si aplicata corespunzator, protejeaza plantele de toate pericolele care pot avea efecte devastatoare asupra intregii culturi. Pentru ca solarul sa isi dovedeasca utilitatea in timp, folia de polietilena trebuie schimbata, in functie de tipul acesteia.

Folia de polietilena - informatii utile

Foliile de polietilena pentru acoperirea solariilor au cunoscut o imbunatatire a calitatii, in ultimii ani. Insa cu toate acestea, trebuie sa treaca prin procesul de schimbare la un interval de timp, in functie de mai multi factori precum: grosimea, calitatea, locul in care este amplasata si modul in care este utilizata.

Folia de polietilena se regaseste in mai multe straturi. Cele mai apreciate si calitative sunt cele din cinci straturi, cu o grosime considerabila (masurata in microni). Acestea, impreuna cu materia prima si aditivii, confera foliei durabilitate indelungata, transparenta adecvata si versabilitate. In general, folia de polietilena care are grosimea cuprinsa intre 150-200 microni este folosinta pentru solariile permanente, si nu pentru cele sezoniere. De asemenea, este esential ca folia sa fie aleasa si in functie de climatul tarii noastre. Astfel, cea mai potrivita este cea de 180, 200 de microni.

Un prim pas pe care trebuie sa il faci atunci cand urmeaza sa realizezi un solar sau sa realizezi lucrari de imbunatatire, trebuie sa alegi un furnizor de incredere de la care sa achizitionezi folie de polietilena.

Verificari efectuate inainte de schimbarea foliei de polietilena

Inainte sa aplici folia noua, verifica urmele de uzura care pot aparea pe suprafata celei vechi. Acestea pot identifica cleme sau profile de prindere slabite sau defecte. Adesea, uzura porneste din puntele de prindere necorespunzatoare.

Cum se indeparteaza folia de polietilena veche

In general, solariile acoperite cu folie cu un singur strat se schimba la un an, in general vara, in luna iunie, cand plantele nu au nevoie de caldura suplimentara. Dupa indepartarea foliei vechi, folia noua se poate pune in luna septembrie. Zilele favorabile pentru realizarea schimbului de folie sunt cele lipsite de precipitatii sau vat. Explicatia consta in faptul ca aceste conditii meteo nefavorabile pot afecta noua folie de polietilena. Totodata, din cauza ploilor, aceasta devine tot mai greu de intins si manevrat.

Fixarea foliei noi de polietilena

Este absolut esential ca noua folie sa fie prinsa si intinsa corespunzator. Aceasta trebuie sa impiedice depunerea apei si sa elimine posibilele incretituri. Totodata, intinderea in exces poate conduce la ruperea acesteia, mai ales daca nu este calitativa.

Caracteristici pe care trebuie sa le indeplineasca folia de polietilena

·Controlul condensului – Pentru evitarea formarii picaturilor de apa, se recomanda folia tratata cu aditivi anticondens;
·Reducerea pierderii de caldura pe timpul noptii – Pentru retinerea caldurii in solar pe timpul noptii, este recomanda folia cu infrarosu, instalata spre interior.

Procesul de schimbare a foliei de polietilena nu este unul simplu. Drept dovada, recomandam achizitionarea unei folii calitative care sa prezinte garantie cat mai mult timp. De exemplu, folia de polietilena din 5 straturi, cu 180 microni (una dintre cele mai calitative de pe piata), este garantata 4 ani.