Russell McGregor si orchestra Johann Strauss Ensemble

Detalii

CategoriiStiri Cultura
TaguriMuzica, Romania
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3134

Voteaza & Distribuie

Descriere

Exista multe evenimente ce anunta festivitatile mari ale lumii crestine. Dintre toate aceste evenimente si activitati, cele mai frecvente si cele mai asteptate sunt concertele. Indiferent de tipul de muzica sau de audienta pe care o au, concertele sunt o traditie buna pentru a marca un anumit eveniment.

Russell McGregor s-a nascut in Oxford, Anglia. Sapte ani mai tarziu, el s-a mutat in Australia impreuna cu familia sa si in cele din urma a devenit celebru in Austria. A inceput sa cante la vioara la 7 ani si incet si-a imbunatatit abilitatile muzicale. A castigat si niste premii, dar acest lucru nu a fost suficient pentru maestrul de concert in devenire. Astfel, McGregor a realizat ca va evolua pe plan artistic numai daca pleaca din Australia.

McGregor a inteles ca pentru a deveni un astfel de maestru trebuie sa faca sacrificii si sa iubeasca sincer acest gen de muzica. Din aceasta cauza, s-ar putea spune ca a facut un gest extrem: si-a vandut casa si si-a cumparat vioara pretioasa care a devenit inseparabila de el de atunci si care a dat in sfarsit un nou sens vietii lui.

Vioara a fost facuta in 1697 de catre producatorul celebrului instrument cu coarde numit Carlo Giuseppe Testore, cel care a facut, de asemenea, viola lui Mozart, care l-a facut cel mai valoros violonist din lume. Astfel, in speranta unei vieti promitatoare, Russell McGregor si-a vandut masina si cu banii incasati si-a cumparat un bilet de avion spre Europa, iar suma ramasa a folosit-o pentru a plati chiria pentru 6 luni in Austria.

Inceputul a fost destul de greu deoarece McGregor nu cunostea pe nimeni acolo, fiind nevoit sa traiasca intr-o mansarda rece a unei cladiri din Viena. Aici exersa la vioara in timpul iernii, cu ajutorul unor manusi speciale, dar foarte mandru de a fi posesorul uneia dintre cele mai scumpe viori din intreaga lume.

Prin multa munca si studii constiincioase, incet a reusit sa devina atat de celebru, faima care s-a pastrat pana in zilele noastre. Russell McGregor e un violonist virtuos, maestru de concert la Palatul Schonbrunn din Viena si dirijor al orchestrei Johann Strauss Ensemble. Orchestra a fost infiintata in 1985. Repertoriul lor ii include pe Beethoven, Mozart, Haydn, Schubert, familia Strauss si multi altii.

Johann Strauss Ensemble a reusit sa incante audiente diferite prin performantele sale muzicale din toata lumea. Aceasta a fost in turneu in Tokyo, Osaka, Melbourne, Sydney, Paris, Londra, Monaco, Madrid, Roma, Bruxelles, Berlin, Zurich, Hamburg, Salzburg si Viena, desigur. Succesul lor este, fara indoiala, generat de sunetul tipic austriac, cu tenta de umor, care a facut ca aceasta orchestra sa straluceasca de fiecare data.

Johann Strauss Ensemble viziteaza Romania de mai multi ani, turneurile in marile orase devenind deja o traditie. De fapt, celebrul dirijor al Johann Strauss Ensemble pare indragostit nebuneste de Romania.

Carismaticul Russell McGregor a fost de cel putin cinci ori in Romania. El spune ca sunt deja familiarizati cu Romania si ca au fost la Bucuresti, Timisoara, Sibiu, Cluj-Napoca, Craiova, Targu Mures. Au ales Targu Mures deoarece este un important centru cultural. Ultimul lor concert din 2010 a fost parte dintr-o campanie anti-drog care a inceput in Bucuresti.

Johann Strauss Ensemble a refuzat un turneu in Asia pentru a fi in Romania, iar McGregor a spus ca inima l-a indemnat sa faca aceasta alegere, turneul lor de Craciun in Romania devenind o traditie reala pentru aceasta minunata orchestra.