Origini / Repere - o călătorie în istoria Teatrului Nottara

Detalii

CategoriiCultura
TaguriBucuresti
Ultima actualizareSambata 17 decembrie 2022
Vizualizari361

Voteaza & Distribuie

Descriere

Începând din 16 decembrie 2022, poate fi vizitată expoziția multimedia Origini/Repere – o călătorie în istoria Teatrului Nottara, un proiect inedit în spațiul teatral românesc, al cărui scop este să facă mai bine cunoscută istoria clădirii de pe Bulevardul Magheru și povestea Teatrului Nottara.

Alexandru Mâzgăreanu, directorul interimar al Teatrului Nottara și inițiatorul expoziției, spune că aceasta s-a născut din dorința de a personaliza și valorifica zonele de foaier, precum și de a face cunoscută publicului istoria unuia dintre cele mai importante teatre din capitală, folosind elemente de arhivă.

Expoziția documentează perioada 1942-1983 și punctează etapele importante de dezvoltare și de evoluție ale acestei instituții. Este o călătorie în timp, prin care ne întoarcem la contextul socio-istoric al epocii în care s-a născut ideea construirii acestei clădiri, planurile pentru care era destinată inițial, cum s-a transformat de-a lungul unei epoci complicate și sub mai multe regimuri politice.

„Punctând momente esențiale – de la anul emiterii autorizației de construcție a imobilului (1942), directoratul lui George Vraca (1960-1964), până la directoratul lui Horia Lovinescu (1964-1983, perioadă considerată de referință) –, ne dorim să facem mai vizibilă bogata moștenire artistică a Teatrului Nottara și sperăm să o facem să rezoneze cu mai mare forță în memoria publicului și în conștiința noastră artistică. Am ales acest interval de timp, întrucât reprezintă perioada în care s-a clădit identitatea acestui teatru, dar care, în mod paradoxal, este mai puțin cunoscută publicului larg”, a declarat Alexandru Mâzgăreanu.

În expoziție se regăsesc materiale de arhivă care aduc în actualitate fragmente din perioada 1942-1983 – afișe, caiete-program, fotografii cu actori legendari ai trupei acestui teatru, precum și materiale video inedite din arhiva Televiziunii Române, interviuri cu actori și cu regizori reprezentativi care au montat la Nottara de-a lungul timpului.

Sunt readuse astfel în lumina reflectoarelor personalități precum: George Vraca, Ion Șahighian, Dan Micu, Horia Lovinescu, George Constantin, Emil Hossu, Ștefan Sileanu, Liliana Tomescu, Lucia Mureșan, Ștefan Iordache și mulți alții care ne reamintesc importanța unor repere solide și ce înseamnă profesionalism, bun-gust, dăruire și har.

Expoziția poate fi vizitată înainte de spectacolele din programul teatrului, iar din ianuarie 2023, se vor organiza tururi ghidate săptămânale, la care participarea va fi posibilă în baza unei programări prealabile. Ghidajele vor fi anunțate pe site-ul teatrului, nottara.ro și pe paginile de socializare ale instituției.