Mihail Bulgakov

Detalii

CategoriiStiri Cultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4001

Voteaza & Distribuie

Descriere

Mihail Bulgakov s-a nascut pe 15 mai 1891 si a fost un dramaturg si romancier rus, dar cu origine ucraineana. In opera sa se regasesc bucati ale destinului sau, viata sa fiind principala sursa de inspiratie cand vine vorba de ce a lasat in urma, pe rafturi, apreciatul scriitor sovietic.

Mihail Bulgakov a avut o soarta plina de satira, povesti fantastice, insa si tragism. S-a nascut la Kiev, tatal sau fiind profesor al Academiei Teologice. In anul 1909 a absolvit gimnaziul nr. 1 din Kiev, apoi a studiat la Facultatea de Medicina din acelasi oras, dupa care va si practica medicina pe front, caci prinde Primul Razboi Mondial intr-o comuna din Kiev unde este nevoie de el. Despre toate acestea, la un deceniu distanta, a publicat „Insemnarile unui tanar medic".

In vremea cand era student s-a casatorit cu Tatiana Nikolaevna Lappa si a devenit dependent de morfina. Sotia lui, prima dintre ele, l-a ajutat sa treaca peste aceasta problema. In anul 1920, Bulgakov a renuntat la cariera sa de medic si a inceput sa se dedice doar scrisului. Pentru inceput, a colaborat cu ziarele dar si trupele de teatru locale, urmand ca dupa un an sa se mute la Moscova. Ajuns aici, are noroc cu nuvelele sale „Demoniada" si „Ouale fatale" care ii vor fi publicate de catre editura „Nedra".

Primul sau roman, „Garda alba", a aparut in revista „Rossia". Mihail Bulgakov se desparte apoi de sotia sa Tatiana si se impaca cu prima lui sotie, Liubov Evghenevna Belozerskaia, in 1924.

Dupa un an, scriitorul isi incepe colaborarea cu Teatrul Academic din Moscova si isi transforma romanul „Garda Alba" in „Zilele Turbinilor", o drama. Desi a avut cateva momente de dubii si emotie, si-a dat seama, la premiera piesei ca a fost de succes. Piesa a fost considerata un fel de „Pescarus" pentru noua serie de dramaturgi. Totodata, a ajuns sa fie si piesa preferata a conducatorului, Stalin, desi a ajuns sa fie interzisa la scurt timp.

Tot in 1925, Mihail Bulgakov scrie nuvela cu tente satirice, „Inima de caine" si ajunge tot mai cunoscut ca scriitor. De asemenea, cum ii creste faima, se potenteaza si interesul criticilor proletcultisti cu privire la opera sa, opera ce va fi atacata din prisma culorilor ideologice ale perioadei respective. Astfel, societicii il vor considera un autor antibolsevic, deci un inamic.

Isi face apoi, in 1928, o cerere de plecare in strainatate, dar ii va fi respinsa. Sub titlul de „Inginerul cu copite", ceea ce nu reprezinta altceva decat prima schita a romanului „Maestrul si Margareta". Piesele ii vor fi interzise. Este vorba de Zilele Turbinilor, Apartamentul Zoicai si Cabala bigotilor, iar din cadrul prozei sale nu va mai fi publicat nimic. Ajunge, asttfel, sa traiasca la limita, asa ca ii trimite dictatorului o petitie si apoi o scrisoare pentru guvernul sovietic, unde scrie despre dezechilibrul spiritual si psihic la care este supus, iar existenta lui a devenit tinuta de un fir de ata, amenintata. Efectele scrisorii sunt neasteptate, iar aceasta ramane drept un model al disidentei asumate.

Dupa trei saptamani de la trimiterea scrisorii, Mihail Bulgakov primeste un telefon chiar de la Stalin, dupa care, scriitorul, care chiar el a crezut ca este vorba de o farsa, urmeaza sa fie reangajat la teatru, insa scrierile ii raman nepublicate. Desi si-a primit locul de munca inapoi, mai depune in 1931 o cerere pentru a pleca in strainatate, dar si de aceasta data este refuzat. Dupa un an se va casatori cu Elena Sergheevna Shilovskaia, care va deveni un suport pentru acesta, ii va fi atat secretara, cat si dactilografa si cronicare.

In ultimii ani din viata, autorul scrie frenetic de teama ca nu va reusi sa termine romanul „Maestrul si Margareta". Acest volum se citeste in public, pentru prima data, in 1933. E important de retinut ca publicat a fost abia in 1966, in Rusia. Din nou cere un pasaport pentru a pleca pentru o scurta perioada de timp din tara, dar este repsins iar. In anul 1940, pe 10 martie, dupa o suferinta destul de grea, scriitorul Mihail Bulgakov moare in locuinta sa, dar nu inainte de a face, orb, pe patul de moarte, ultimele corecturi si modificari la romanul „Maestrul si Margareta". Despre roman se stie ca este unul al trecerii de la om la supra-om, realizare prin iubire.