Insemnari zilnice ale Reginei Maria a Romaniei

Detalii

CategoriiStiri Cultura
TaguriCarti
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1715

Voteaza & Distribuie

Descriere

Al VIII-lea volum al Insemnarilor zilnice ale Reginei Maria, aparut in aceasta saptamina la Editura Polirom in traducerea Sandei Ileana Racoviceanu, editie ingrijita, cuvint inainte si note de Vasile Arimia, cuprinde relatari ale evenimentelor din anul 1926, an marcat de criza dinastica provocata de abdicarea Principelui Carol si de cumplita boala a Regelui Ferdinand.

„Baiatul nostru (...) a intins coarda mult prea mult. Acum este un renegat pentru vesnicie si eu, ca mama sa, ca mamele eroine din istorie, l am lasat sa plece. Eu!", nota la 4 ianuarie 1926 Regina Maria a Romaniei in jurnalul sau, imediat dupa declaratia de abdicare a Principelui Carol.

La sfirsitul lunii decembrie 1925, Carol renuntase la „toate drepturile de mostenitor al tronului". Incepea astfel ceea ce in istorie s a numit criza dinastica; ulterior, adversarii familei regale au declansat o campanie de denigrari la adresa reginei si a prim-ministrului Bratianu.

Insemnarile Reginei Maria reflecta atit evenimentele politice – lupta pentru putere a diferitelor partide si schimbarile de guvern –, cit si viata ei cotidiana – cu hobbyurile, descoperirea religiei Baha’i, micile bucurii si necazuri ale rudelor si prietenilor, dar mai ales ingrijorarea in ceea ce priveste starea de sanatate a regelui. Astfel ca, la sfirsitul anului 1926, un consult medical amanuntit a dus la confirmarea diagnosticului grav initial, fara sa lase loc de sperante.

„Mare suferinta in intreaga tara... De fapt, regele este admirat pentru ca a hotarit sa-si sacrifice fiul; au sperat cu totii ca Parlamentul se va ridica in bloc sa ceara sa i se acorde lui o a doua sansa, un timp ca sa-si traiasca visul sau rau si sa revina asupra renuntarii sale odioase. Nimeni din opinia publica nu stie ca el este cel care nu vrea sa se intoarca. Toti cred ca tatal lui, minios din cauza comportamentului fiului, a hotarit sa-l dezmosteneasca... Totul in jurul meu este indignare si suferinta. Cel putin insa inteleg cu totii imensa durere si, de asemenea, pierderea, cumplita pierdere a unei generatii." (Regina Maria a Romaniei)

Regina Maria a Romaniei (1875-1938), nepoata Reginei Victoria a Marii Britanii, a fost sotia Regelui Ferdinand si mama Regelui Carol al II-lea. A inceput sa-si scrie jurnalul in decembrie 1918 si de atunci si-a asternut aproape zilnic pe hirtie memoriile, pina in 1938, cu putin timp inaintea mortii.