Cum se produce un whisky scoțian single malt?

Detalii

CategoriiRegional
TaguriRomania
Ultima actualizareJoi 14 aprilie 2022
Vizualizari441

Voteaza & Distribuie

Descriere

Fabricarea unui whisky single malt scoțian autentic este un meșteșug perfecționat în timp, care necesită răbdare și pricepere, iar în acest articol îți spunem cum decurge acest proces.

Malțificarea și măcinarea

Fabricarea whisky-ului scoțian este un proces care datează din vechime, pe cât de simplu, pe atât de desăvârșit. În el sunt folosite doar ingrediente naturale: orz, apă proaspătă de izvor și drojdie. Pentru început, orzul este înmuiat în apă și apoi întins pe o suprafață de malțificare pentru a-i permite să germineze. În acest fel începe transformarea amidonului din orz în zaharuri care, amestecate cu drojdia, vor crea alcool.

O parte din acest proces influențează aroma finală a whisky-ului - de exemplu, uneori orzul este uscat cu ajutorul turbei, care imprimă băuturii aroma specifică, afumată. Odată uscat, malțul este măcinat până la consistența unei făine grosiere numite „grist”. Aceasta este amestecată cu apă fierbinte de izvor într-un recipient mare numit “mash tun”. Zaharurile din malț se dizolvă, creând un lichid dulce numit „must” (“wort”).

Fermentarea și distilarea

Mustul este transferat într-un vas mare, numit „washback”, unde este fermentat prin adăugarea de drojdie. Acest proces transformă zaharurile din must în alcool, creând un lichid numit „wash”, care atinge o concentrație de alcool de circa 8%. Este momentul în care poate începe distilarea. De obicei, whisky-ul scoțian single malt este distilat de două ori în alambicuri speciale din cupru. Aceste recipiente seamănă cu niște ibrice foarte mari care încălzesc lichidul din interior. Prima distilare are loc în alambicul de „spălare”, unde vaporii de alcool se ridică primii la suprafață.

Aceștia trec peste vârful alambicului, înainte de a fi ghidați printr-un condensator, pe măsură ce revin la o formă lichidă. Rezultatul este un „vin slab”, cu o concentrație de alcool de aproximativ 20%. Acesta este apoi direcționat către cel de-al doilea alambic, de „spirt”, unde procesul de distilare se repetă. Distilatul de calitate este apoi colectat într-un seif special, care se găsește în orice distilerie de whisky.

Maturarea și îmbutelierea

Magia prin care whisky-ul scoțian dobândește aroma, culoarea și gustul, toate inconfundabile, are loc în butoaiele din lemn în care băutura este păstrată timp de mai mulți ani. Legea impune ca whisky-ul scoțian să fie maturat în lemn de stejar timp de minim 3 ani și doar pe teritoriul Scoției. Butoaiele din lemn sunt cele care conferă whisky-ului culoarea sa specifica, aurie. Multe dintre aceste butoaie sunt importate din Europa și America și și-au “petrecut” prima parte a vieții găzduind bourbon, sherry sau vin.

Multe distilerii din Scoția au angajați proprii dogari – bărbați și femei care pregătesc butoaiele pentru maturare. Ei pot construi și repara butoaiele fără să fie nevoie de un singur cui sau de vreo picătură de lipici. După ce trece perioada de maturare, distilatul este îmbuteliat la o concentrație de minim 40% alcool. Aceasta este povestea whisky-ului scoțian single malt de la boabele de orz până la băutura pe care o savurezi acasă ori la restaurant. Pe finebar.ro poți comanda băuturi online, inclusiv whisky-ul tău preferat.