Cum îți alegi prima mașină: 5 sfaturi smart

Detalii

CategoriiAuto/moto
TaguriFord, masini
Ultima actualizareVineri 26 noiembrie 2021
Vizualizari423

Voteaza & Distribuie

Descriere

Momentul în care te pregătești de cumpărarea primei tale mașini este minunat. Atâtea planuri pe care le vei pune în aplicare, independența de care te vei bucura, toate te fac să devii nerăbdător. Dar când începi să prospectezi variantele posibile, îți dai seama că luarea deciziei poate fi o sarcină descurajantă. Capacitatea motorului, dotările mașinii, sistemele de siguranță, dar și sistemul infotainment pot fi tot atâtea argumente care să te convingă ori să te facă să te răzgândești. Pe lângă asta, va trebui să iei în considerare bugetul disponibil precum și modul de achiziție.

Prima ta mașină este acolo, te așteaptă să ajungi la ea. Dar pentru a ști cum să o găsești, citește următoarele sfaturi smart pe care le-am pregatit pentru tine. Alegerea unei mașini poate fi o experiență minunată, atâta timp cât știi ce ai de făcut.

1. Mașină nouă ori second hand
Este primul criteriu la care va trebui să te gândești înainte de a lua o decizie. În medie, o mașină nouă pierde cam 10% din valoare atunci când iese pe poarta reprezentanței auto. În următorii 5 ani, mașina se va deprecia cu aproximativ 15-20% pe an, astfel că la finalul perioadei, valoarea ei va scădea cu până la 50%. Din acest motiv, o mașină nouă este indicată dacă te gândești la o investiție pe termen scurt. Pe de altă parte, o mașină uzată este indicată atunci când își dorești o investiție pe termen lung, deoarece acesta a suferit deja aprecierea de care ai aflat mai sus. Indiferent dacă te decizi pentru o mașină nouă ori una uzată, pune modelul Ford Fiesta pe lista de opțiuni.

2. Bugetul disponibil
Mașina potrivită este una care nu reprezintă un efort financiar foarte mare. Așadar, fă niște alegeri realiste, care să se încadreze în bugetul tău. Dacă va trebui să te împrumuți alege o variantă care să îți ofere niște rate lunare acceptabile, pe care ți le permiți.

3. Costurile de funcționare
Odată cumpărată mașina, pe lângă costul ei inițial sau ratele lunare pe care le vei plăti, mai trebuie să iei în considerare și costurile aferente cu combustibil, RCA, CASCO, impozit, revizii, etc. Interesează-te care sunt costurile de exploatare ale mașinilor, deoarece pot să existe diferențe majore între mărci dar și modele.

4. Istoricul mașinii
În special dacă alegi o mașină second hand, asigură-te că ai acces la istoricul ei. Poți cumpăra o mașină uzată de la o persoană privată sau de la un dealer auto. Dacă alegi o persoană privată, cel mai bine este să fie cineva apropiat, astfel încât să fi la curent cu starea reală a mașinii. Dacă vei cumpăra de la un dealer auto, solicită o copie de pe istoricul mașinii, care poate fi scos cu ușurință din sistem. În acest fel te vei asigura că ai ales o mașină care nu a fost implicată în accidente, care nu a suferit daune majore și care a beneficiat de revizii periodice la service-uri autorizate.

5. Solicită un test drive
Este cea mai bună metodă pentru a afla dacă mașina aleasă este potrivită pentru tine. Asigură-te că respectă standardele tale, testează frânele, semnalizarea și accelerația. Așează-te la volan și vezi cum te simți. Ai destul loc, plafonul este destul de înalt, vizibilitatea în oglinzile laterale și în retrovizoare este bună? Ajungi ușor la pedale? Volanul este confortabil? Așează-te și pe bancheta din spate pentru a vedea dacă este confortabilă și spațioasă. Dacă ai copii, vor avea loc scaunele lor pe banchetă? Apoi mergi în spate, la portbagaj. Este destul de încăpător încât să poți merge liniștit la cumpărături sau în vacanțe? Puteți lua în bagaje tot ce vă doriți ori va trebui vă limitați la strictul necesar?

Sursa foto: piqsels.com/en/public-domain-photo-jujpj