Citeste mai multe aici despre beneficiile unei gradinite si crese private

Detalii

CategoriiEducatie
Taguricresa, gradinita, gradinita particulara
Ultima actualizareMiercuri 1 septembrie 2021
Vizualizari602

Voteaza & Distribuie

Descriere

Exista multe crese si gradinite, dar nu toate familiile au posibilitatea de a le accesa, din motive legate de venituri sau, pur si simplu, pentru ca nu au depus cererea in timp util. Dar cresa si gradinita de stat nu este singura posibilitate. Citeste mai multe aici despre ce poti alege si beneficii:

Intre programul fix de lucru si angajamentele profesionale (si nu numai), este din ce in ce mai intalnit in randul parintilor sa poata conta pe o institutie care sa aiba grija de copii, chiar si cei foarte mici, in educarea lor. Atunci cand mama trebuie sa se intoarca la munca, atunci, iar bunicii si babysitter-urile nu sunt disponibili, ceea ce pentru unii este o simpla alegere devine o necesitate. De fapt, in ultimii ani, avand in vedere cererea tot mai mare de locuri de ingrijire, au aparut structuri private alaturi de cresele si gradinitele de stat, capabile sa ofere un serviciu similar, adesea cu ore mai flexibile, dar si cu beneficii mult mai mari.

Exista in Bucuretsi gradinite si crese private, precum Teddybar, care ofera servicii socio-educationale pentru copii la cele mai inalte standarde. Daca copilul are varsta cuprinsa intre 3 luni (dar in unele cazuri sunt necesare 6 luni) si 3 ani, poti solicita inscrierea la o cresa publica sau privata. Desi cresa si gardinita publica reprezinta o facilitate gratuita, metoda de inscriere este mai anevoioasa si nu prezinta atatea beneficii precum isntitutiile private.

Pe de alta parte, pentru a accesa o cresa sau o gradinita privata este suficient sa alegi structura preferata (contand, de exemplu, apropierea de casa sau de locul de munca sau de casa bunicilor) si, in functie de disponibilitatea locurilor, sa platesti scolarizarea. Apoi va trebui sa aduci documentatia ceruta de gradinita. Sansele pentru a gasi un loc intr-o institutie privata sunt mult mai mari.

Indiferent de tipul de structura aleasa de parinti pentru copiii lor, este bine de stiut ca toate serviciile educationale, atat publice, cat si private, trebuie sa indeplineasca cerinte comune de siguranta si formare, pentru a garanta un standard de primire controlata comun tuturor copiilor.

Una dintre cele mai evidente diferente intre public si privat se refera la angajamentul economic. Dar parintii trebuie sa se confrunte cu alte probleme. In primul rand, nu toate insititutiile de stat au o structura care sa primeasca copii cu varsta de pana la 3 ani. In aceste cazuri, este posibil sa incerci sa aplici la alt centru din apropiere, dar daca nu ai resedinta in zona aleasa este foarte posibil sa nu poata fi admis. In plus, admiterea la cresele de stat determina necesitatea de a aplica la timp. Daca termenul a trecut, se poate incerca admiterea doar in anul urmator sau poti contacta o unitate privata. Desi costurile sunt mai mari, la cresele private procesul de inscriere este mult mai simplu.

De asemenea, intr-o clasa de la cresa sau gardinita privata, numarul de copii inscrisi este mult mai mic. Daca la o gradinita de stat, de exemplu, avem undeva la 30 de copii, la o gradinita privata sunt undeva la 15-16. Asta inseamna mai multa atentie individuala si copilul se va simti mult mai bine integrat. Trebuie sa iei in considerare faptul ca unui copil, cu cat este mai mic, cu atat ii va fi mai greu sa se integreze. Intr-un loc in care personalul are mai mult timp pentru fiecare micut in parte, integrarea se va face mult mai simplu si mai usor. Intr-o gardinita de stat, in schimb, multi copii vor fi poate chiar traumatizati de lipsa atentiei din partea educatorilor care, din pacate nu au timp pentru toti.

De asemenea, procesul educational dintr-o gradinita de stat nu are aceeasi calitate cu procesul educational al unei gradinite private. Pe langa activitatile specifice pe care le vei intalni in oricare astfel de institutie, in gradinita privata exista in taxa respectiva incluse acivitati deosebite, precum arte plastice, muzica, pian, balet, dans, aikido, tenis, etc. Desigur, taxa ar ramane o unica problema insa, per ansamblu, vom vedea ca iesim mult mai castigati. Si la o gradinita de stat, desi in principiu este gratuita, vei vedea ca trebuie achitate anumite lucruri, iar calitatea a ceea ce i se ofera copilului lasa adesea de dorit. Un efort financiar pentru copilul tau va fi intotdeauna o investitie, mai ales cand vine vorba de siguranta lui si de educatia lui.

Concluzii si sfaturi finale

Nu toate familiile aleg sa-si trimita micutii la cresa sau gradinita, dar este o cale optionala si legata mai ales de nevoile profesionale si personale ale parintilor.

Daca alegi sa iti duci copilul la cresa sau gradinita trebuie sa iti amintesti ca:

- pentru a accesa cresa sau gradinita publica, trebuie sa aplici in avans, de obicei pana la jumatatea lunii aprilie. Sfatul este sa verifici site-ul web al primariei de care apartii sau chiar al gradinitei ori cresei pentru a verifica documentatia si termenele. Dupa depunerea cererii, se publica un clasament care te informeaza despre admitere (sau nu)
- pentru a accesa cresa privata, poti merge direct la institutia care iti place si intreba care sunt taxele, totul despre cantina si care sunt orarele posibile. -Daca exista locuri disponibile, la o cresa sau gradinita privata poti solicita admiterea chiar si pe parcursul anului
- exista chiar evenimente organizate care promoveaza in fiecare an anumite crese si gradinite pentru a face cunoscuta oferta familiilor.

Pana la urma, ai destule optiuni pentru a alege ceea ce este mai bun pentru copilul tau, chiar daca vorbim despre o varsta frageda a acestuia. Informeaza-te bine si pune in balanta tot ceea ce ii este necesar copilului tau pentru siguranta si formare.