Ce spun unghiile despre sanatatea ta?

Detalii

CategoriiStiri sanatate
TaguriMedicina
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3998

Voteaza & Distribuie

Descriere

Unghiile noastre joaca un rol important in viata noastra: protejeaza tesuturile, ne ajuta sa ne scarpinam si actioneaza ca ferestre pentru bunastarea noastra generala. Ofera, de asemenea, si semne de avertizare de malnutritie, infectii si boli grave.


Unghia creste din matrice, zona aflata sub cuticula de protectie de la baza patului ei, cate 2-3 milimetri in fiecare luna. Unghiile de la picioare cresc aproximativ 1 milimetru pe luna, dar cresterea este mai rapida in lunile de vara.



Scurte sau lungi, date cu oja sau simple, un lucru e sigur - unghiile sanatoase inseamna un organism sanatos.


Deficiente nutritionale

Unghiile pot reflecta unele deficiente nutritionale, cum ar fi un nivel scazut de fier, biotina si proteina. Cele mai multe probleme ale unghiilor nu sunt asociate cu alimentatia, dar daca aveti un deficit de fier, unghiile dumneavoastra va pot semnala aceasta problema. Daca patul unghiei este palid, albicios, acesta este un simptom comun al anemiei. La deficiente mai severe, unghia isi poate schimba forma - o afectiune numita koilonychia, iar unghiile sunt subtiri si concave, cu margini ridicate vertical.


Anxietate si stres

Rosul unghiilor este un obicei nervos, la fel ca si suptul degetului mare, iar oamenii il fac atunci cand sunt stresati sau plictisiti. Rosul unghiilor nu va cauza daune permanente, dar mainile dvs vor arata neingrijite, pot sangera si va poate face sensibil la infectie la degete si gura. Pentru a renunta, incercati metode de gestionare a stresului si barierele fizice, cum ar fi lacul de unghii cu gust amar. Sau pastrati-va unghiile frumoase cu manichiuri frecvente - unghiile curate va pot descuraja sa le roadeti.


Leziuni

Accidente se intampla - cine nu si-a prins, neintentionat, un deget intr-o usa sau cui nu i-a cazut ceva greu pe un deget de la picior? Traumatismele usoare de la baza patului unghiilor pot provoca pete mici, albe (leukonychia) pe unghie, care sunt inofensive - vor creste odata cu unghia si in cele din urma le veti taia. O leziune mai severa la nivelul patului unghiilor poate provoca pete inchise la culoare sau dungi pe sub unghie, desprinderea unghiilor (onicoliza) si hemoragii cauzate de vase de sange sparte.


Infectie

Pielea rosiatica, dureroasa si mancarimea din jurul unghiilor sunt indicii destul de solide ca ceva nu e in regula. La fel ca alte parti ale corpului, unghiile de la maini si de la picioare sunt predispuse la infectii. De obicei apar la adulti si sunt provocate de ciuperci, bacterii (cum ar fi stafilococul) si veruci virale. Infectiile unghiilor nu indica neaparat probleme mai mari de sanatate, dar trebuie sa fie tratate de un medic, mai ales daca aveti o afectiune care slabeste sistemul imunitar.


Boala nediagnosticata

Cinci modificari la nivelul unghiilor care pot indica o stare mult mai grava includ schimbari de culoare, corodarea, ingustarea, desprinderea unghiei si liniile.