Ce este un dinamometru?

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriRomania
Ultima actualizareMarti 1 februarie 2022
Vizualizari2909

Voteaza & Distribuie

Descriere

Dinamometrul este un instrument de masura pentru forta. Majoritatea dinamometrelor masoara atat forta de tractiune cat si forta de compresiune. Ele mai pot fi folosite si pentru cantarire, dar functia de baza este masurarea fortei. Domeniile in care se utilizeaza un dinamometru sunt in special cele industriale, dar ele pot fi intalnite si in aplicatii medicale, exemplu masurarea fortei mainilor, precum si in alte domenii pentru aplicatii de cantarire. Dinamometrele pot fi mecanice sau digitale. Cele mecanice sunt la randul lor cu arc sau cu ceas.

Dinamometru digital. Este compus din traductor de forta, placa electronica si dsiplay, toate incorporate intr-o carcasa din care iese o tija cu ajutorul careia se masoara forta. Mod de functionare: in functie de forta aplicata pe tija si mai departe pe traductor, acesta din urma emite un semnal care este prelucrat/amplificat de placa eletronica si afisat in final pe display sub forma de valori in N sau Kg. Una din cele mai de incredere marci de dinamometre digitale este Mark-10 SUA.

Dinamometru mecanic cu arc. Este compus dintr-o carcasa, in interiorul careia se afla un arc calibrat. Carcasa se termina cu un carlig, de care se agata obiectele de masurat / cantarit. In functie de sarcina, arcul se va deplasa impreuna cu un indicator care arata forta pe gradatia existenta pe carcasa. Una din cele mai de incredere marci de dinamometre digitale este Pesola Elvetia.

Dinamometru mecanic cu ceas. Functionarea se bazeaza tot pe arcuri calibrate, a caror deplasare sus/jos in functie de forta, este tranformata intr-o rotatie a acului indicator. Acesta indica pe ceas forta in N sau Kg. Toate variantele se pot folosi manual sau montate pe standuri. Folosirea pe standuri ofera viteza constanta, iar cele motorizate ofera posibilitatea setarii unei anumite viteze.

Modelele mecanice se folosesc in general in aplicatii simple de cantarire sau de masurare a fortei in care precizia nu este un punct critic si de asemenea, in aplicatii in care nu este nevoie de transfer de date.

Cele digitale se folosesc in aplicatii care necesita o precizie mai buna si/sau transfer de date. Majoritatea modelelor digitale beneficiaza de iesire de date si de software: varianta simpla pentru transfer date in format xls, sau variante complexe cu trasare de grafic in functie de timp sau in functie de deplasare, atunci cand sunt folosite impreuna cu indicatoare de deplasare.

Precizia dinamometrelor este data ca procent din capacitate, exemplu 0.1% …0.5%. Minimul calibrat si recomandat pentru utilizare la cele digitale este 10% din maxim. Calibrarea este recomandata sa se efectueze o data la 12 luni.