Ce este polistirenul extrudat și la ce se folosește mai exact?

Detalii

CategoriiCasa/gradina
Taguriizolatii termice, Polistiren
Ultima actualizareLuni 19 septembrie 2022
Vizualizari323

Voteaza & Distribuie

Descriere

Folosit atât în domeniul ambalării produselor alimentare, cât și în construcții, polistirenul a devenit în mod rapid unul dintre cele mai eficiente materiale de izolare termică. Polistirenul este cunoscut pentru cele două forme ale sale și anume polistirenul expandat și polistirenul extrudat. Polistirenul expandat este folosit cel mai adesea pentru izolări termice la nivelul fațadelor, în vreme ce polistirenul extrudat are notorietate într-o gamă variată de lucrări.

Ce este polistirenul extrudat?

Polistirenul extrudat este de fapt polistirenul care, prin procesare, ajuge la o formă cu mult mai eficientă pentru folosirea în cadrul lucrărilor de izolare. Polistirenul extrudat este o spumă mai puțin aerată față de polistirenul expandat, care are capacitatea de a limita transferurile termice, oferind astfel o izolare eficientă.

La ce se folosește polistirenul extrudat?


Polistirenul extrudat servește unei multitudini de lucrări de construcții fiind un excelent material izolator. Din acest motiv, polistirenul extrudat poate fi folosit într-o varietate de lucrări de construcții, după cum urmează:

Izolații la nivelul pereților interiori


Pereții interiori au nevoie de o izolare temeinică, mai ales dacă vorbim despre fața interioară a zidurilor exterioare. Chiar dacă există deja o izolație exterioară bine realizată este necesară izolarea și pe interior, tocmai pentru a putea fi păstrat un climat potrivit, fără apariția condensului. Condensul și mucegaiul apar atunci când la nivelul unei suprafețe se întâlnesc două fronturi diferite de temperaturi. La punctul de întâlnire ale celor două fronturi se crează vaporii de apă. Ulterior, aceștia pot determina apariția apariția condensului și a mucegaiului.

Dacă izolația termică este realizată dintr-un material dens, care nu permite formarea și trecerea vaporilor de apă, precum polistirenul extrudat, atunci este mai puțin probabil ca mucegaiul să apară. Izolațiile se pot face pe orice tip de structură și strat suport, indiferent dacă este vorba despre beton, zidărie sau lemn. Acesta este și un mare avantaj al polistirenului extrudat, pentru că oferă caracteristici foarte bune de retenție a vaporilor de apă, pe lângă un coeficient foarte bun de izolare termică.

Izolări la nivelul pardoselii


Pardoselile calde folosesc pentru izolare polistirenul extrudat, acesta fiind un material mult mai rezistent decât polistirenul expandat. Structura sa este densă și rigidă și ajută foarte mult la susținerea încărcărilor date de trafic și de straturile finale de acoperire.

Izolări la nivelul acoprișului


Indiferent de tipul acoperișului, polistirenul extrudat este una dintre cele mai bune opțiuni de izolare. Rezistența la compresiune a materialului, cumulată cu faptul că plăcile sunt mult mai reduse ca grosime, fac din polistirenul extrudat cea mai bună alegere pentru izolare. Pot fi izolate în acest fel acoperișurile nelocuite, mansardele, sau orice alt tip de zonă vestibulară de la nivelul acoperișului.

Holuri, debarale, cămări


Polistirenul extrudat poate fi folosit și pentru izolarea spațiilor de depozitare, cum ar fi cele din interiorul casei (holuri, dressinguri, cămări), dar și a celor exterioare, cum ar fi garajele. Izolații realizate în acest fel reduc foarte mult consumurile energetice pentru încălzire, spațiile devenind mult mai eficiente din punct de vedere al retenției temperaturilor. Dincolo de toate aceste utilizări, polistirenul extrudat are beneficii majore pe care le aduce structurilor constructive. El este deosebit de rezistent la presiune și compresiune, este ușor de manipulat, transportat și instalat, rezistă foarte bine la cicluri de îngheț-dezgheț și nu permite vaporilor de apă să treacă de structura izolatoare.

Fiecare dintre aceste aspecte întăresc convingerea că polistirenul extrudat este o opțiune deosebit de bună pentru izolarea locuințelor sau a clădirilor în general, indiferent de destinația lor. În plus, prețul bun pe care îl are acest material este un atuu, iar din acest motiv și constructorii și inginerii îl recomandă în vederea realizării izolațiilor termice.

Sursa foto: pexels.com/photo/modern-building-against-sky-323780/