Ce este cursul de schimb valutar?

Detalii

CategoriiEconomie
Tagurischimb valutar
Ultima actualizareVineri 20 ianuarie 2023
Vizualizari337

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cumperi, vinzi, faci zilnic tranzacții financiare, pe dispozitive mobile, cu cardul sau cash. Dar știi cum se formează prețurile articolelor pe care le achiziționezi sau tarifele serviciilor de care beneficiezi? Îți prezentăm în continuare cele mai importante detalii despre cursul de schimb, care exprimă valoarea fiecărei valute în raport cu moneda națională.

Ce reprezintă cursul de schimb valutar

Cursul de schimb, denumit și curs valutar ori curs de schimb valutar reprezintă prețul unei unități monetare din moneda (valuta) unei țări, exprimat în unități monetare din valuta altei țări. Cursul valutar este exprimat sub forma unui raport dintre două valori și este prezentat în formă zecimală, ca rată de schimb. Acest raport este actualizat zilnic, prin compararea valutelor respective, așa cum sunt ele anunțate de Băncile Centrale ale țărilor emitente.

Este important să cunoști cursul de schimb pentru principalele valute tranzacționate în România, ca să evaluezi oportunitatea și eficiența achizițiilor financiare și a schimburilor economice sau comerciale. BNR anunță zilnic noul curs de referință pentru fiecare valută. Băncile comerciale și casele de schimb valutar afișează ofertele proprii pentru cursul de cumpărare și cursul de vânzare, ce formează cursul de piață.

Diferența dintre cursul de vânzare și cursul de cumpărare de la o unitate bancară sau entitate non-financiară ce derulează activități de schimb valutar se numește spread. Cele mai tranzacționate valute pe piața valutară românească sunt euro și dolar american. Găsești cotații la bănci și case de schimb valutar pentru diverse valute, precum dolar australian AUD, leva bulgărească BGN, dolar canadian CAD, franc elveţian CHF, coroană cehă CZK, coroană daneză DKK, liră egipteană EGP, liră sterlină GBP, forinţi maghiari HUF, yeni japonezi JPY, leu moldovenesc MDL, coroană norvegiană NOK, zlot polonez PLN, rublă rusească RUB, coroană suedeză SEK, liră turcească TRY, yuan chinezesc CNY, rupie indiană INR, dinar sârbesc RSD, hryvnia ucraineană UAH, dirham AED, kuna croată HRK. În plus, urmărește și evoluția cursului de schimb pentru gramul de aur, pe care-l găsești cu simbolul XAU.

Unde afli care este cursul de schimb pentru principalele valute

Accesează site-urile specializate, ca să beneficiezi de conversie valutară online în timp real pentru toate valutele tranzacționate în România și în alte țări. Astfel ești mereu la curent cu evoluția cursului de schimb, realizezi conversii rapide între orice valute și poți să monitorizezi fluctuațiile cauzate de factori financiari, economici, sociali și politici.

Pe baza informațiilor obținute printr-un convertor valutar online, vei lua cele mai bune decizii pentru gestionarea finanțelor personale sau ale companiei pe care o conduci. Poți să afli cursul valutar la zi și în locurile unde schimbi valută, adică la casieriile băncilor sau la exchange office-uri. Când accesezi aplicația de internet banking sau de mobile banking ai afișate cotațiile pentru principalele valute. Cu doar câteva click-uri schimbi direct din contul tău bancar suma dorită din lei în euro, din dolari în lei etc. De asemenea poți să schimbi valută la automatul de plăți al băncii unde ți-ai deschis cont bancar. Citește pe ecranul ATM-ului informațiile necesare despre cursul de schimb practicat de banca respectivă și alege cea mai bună variantă de schimb valutar.

Sursa foto: Shutterstock.com