Ce este creditul comercial și în ce scop îl poți folosi?

Detalii

CategoriiEconomie
Taguricredit
Ultima actualizareVineri 2 februarie 2024
Vizualizari486

Voteaza & Distribuie

Descriere

Creditul comercial, cunoscut de asemenea si sub numele de credit furnizor, este un instrument des folosit de companiile care se află la începutul dezvoltării, dar si pentru companiile deja cu vechime care cauta o sursa mai accesibila pentru finantare, o crestere a capacitatii de finantare sau chiar pentru companiile in care au o presiune pe costuri.

Creditul comercial este oferit de la furnizor către cumpărătorul firmă/ client final, adică este o acțiune care se întâmplă între două companii, fie că vorbim de produse, fie de servicii. Dacă ești un antreprenor la început de drum care dorește să-și dezvolte compania și să crească fluxul de numerar care iese și intră în firmă, atunci iată care sunt particularitățile creditului comercial în economia de piață.

Cum se definește creditul comercial


Creditul comercial mai este reprezentat și sub denumirea de credit furnizor. Diferența dintre un credit comercial și un credit bancar este tocmai aceasta: cel comercial se acordă de la o companie la alta sau de la un investitor către o companie, în timp ce creditul bancar este acordat de o instituție financiară bancară către o persoană fizică sau juridică. Ca întindere de timp creditul furnizor se acordă pe perioade mai scurte, una de până la trei luni, pe cand creditul de la bancă are durate între unu și trei ani. Acest împrumut de la furnizor poate fi folosit de către antreprenor în multe arii ale firmei sale, în funcție de domeniul în care activează, precum: materii prime, materiale, utilități, etc și în orice aspect care generează bani pentru companie.

Cum funcționează creditul comercial


Creditul comercial funcționează pe baza unui contract încheiat între două părți. De exemplu, furnizorul de materii prime sau materiale îți oferă instrumentele necesare pentru producție, iar tu îi vei returna valoarea materialelor în bani după o anumită perioadă de timp. De obicei, creditul comercial nu durează mai mult de 30 sau 60 de zile și poate depinde de dorințele furnizorului sau de posibilitățile tale de rambursare, respectiv a bonității tale financiare.

Accesarea unui credit comercial este o variantă ideală dacă ai un start-up care vrea să se propulseze pe piața competitivă. Creditul comercial te va ajuta să generezi un flux de numerar semnificativ care îți va da șansa să achiziționezi și să vinzi produse sau servicii cu decontare ulterioară. Folosește un calculator pentru creditul comercial ca o soluție de orientare despre cheltuielile pe care trebuie să le asiguri furnizorului de materiale de care ai nevoie.

Caracteristicile creditului comercial în economia de piață


  • Creditul comercial trebuie să se încheie în funcție de 4 aspecte importante, astfel încât clientul finanțat să nu ajungă în imposibilitatea de plată a datoriei: perioada creditului, discount-ul (sau reducerea) acordat pentru urgentarea plății, bonitatea financiara a clientului și politica de încasări;
  • Înainte de acordarea creditului, furnizorul trebuie să aibă în vedere echilibrul între costurile și cheltuielile efectuate prin acordarea creditului și cele aferente neacordării sau diminuării mărimii acestuia, astfel încât situația să fie un câștig pentru ambele părți implicate;
  • Această tehnică de împrumut se mai practică, de regulă, între firmele cu istorie pe piață care întrețin relații comerciale de mult timp, acordarea creditului realizându-se pe încredere;
  • Scopul principal al acordării creditului comercial sau civil îl constituie creșterea cifrei de afaceri în scopul sporirii profitului net. Pentru fundamentarea creditului și aspectelor de creștere al fluxului de numerar, se iau în considerare o serie de parametrii: tendințele de evoluție a cifrei de afaceri, riscul direct, costul capitalului în funcție de mărimea împrumutului acordat, etc.

Există foarte multe informații și aspecte legate de acordarea creditului comercial atunci când firma ta se află într-un impediment financiar sau își dorește să inoveze un produs pe piață, dar nu deține destule resurse. Informează-te, folosește calculatorul pentru credit și alege în avantajul tău!

Sursa foto: Pixabay.com