Ce activități poți face împreună cu copilul tău prin metoda Montessori?

Detalii

CategoriiEducatie
Taguricopii, Familie si copii
Ultima actualizareMarti 21 martie 2023
Vizualizari336

Voteaza & Distribuie

Descriere

Pedagogia Montessori este tot mai des utilizată la grădinițe și școli din lumea întreagă. Prin această metodă, copiii sunt încurajați să descopere lumea mai mult pe cont propriu, lucrând individual sau în grupuri mici. Fiecărui copil i se respectă, astfel, ritmul propriu de dezvoltare, iar el se familiarizează de timpuriu cu activități diverse, sub supravegherea atentă a unui cadru didactic sau a unui părinte.

Iată ce activități poți face împreună cu copilul tău, acasă, prin acest tip de învățare activă.

Modelare cu spumă colorată


Îndrăgita spumă modelatoare este adorată de cei mici, deoarece oferă ore de distracție nenumărate! În același timp, este o activitate des utilizată în pedagogia de tip Montessori, deoarece dezvoltă abilități multiple. Textura spumei îi ajută pe cei mici să-și dezvolte percepția senzorială și creativitatea, dar și motricitatea fină, prin întărirea musculaturii mâinilor și degetelor. Este pregătit micuțul tău de câțiva anișori să întâlnească un unicorn magic, niște extratereștri simpatici sau alte figurine fluffy, pe gustul său?

Un centru de activități


Un centru complet de activități, care conține litere și imagini, poate deveni o nouă provocare pentru copilașul tău! Alege jucăriile Montessori de pe Educlass.ro, deoarece într-un astfel de set micuțul are la îndemână tot ce are nevoie pentru a rezolva jocuri dintre cele mai diverse și complete, iar ca părinte poți fi alături de el pentru a-l încuraja să devină un adevărat campion!

De exemplu, cu ajutorul unor cuburi colorate poate învață alfabetul, poate afla cum să numere sau să facă diferite operații matematice simple (adunări sau scăderi) de unul singur, iar cu ajutorul unei numărătoare cu bile colorate, poate să scrie sau să deseneze pe o tăbliță de scris. Astfel de jocuri complexe ajută un copil să identifice cu ușurință forme și culori, dar contribuie și la dezvoltarea abilităților motorii fine și îi încurajează să rezolve probleme pe cont propriu.

Un puzzle magnetic sau din lemn


Un puzzle reprezintă la orice vârstă o modalitate de dezvoltare a abilităților de potrivire și ordonare. Chiar de la 1-2 ani, cuburile cu imagini, special dimensionate pentru mâinile micuțe ale celor mici, îi vor ajuta pe aceștia nu doar să afle mai multe despre animale sau obiecte, ci și să-și îmbunătățească dexteritatea, concentrarea și coordonarea ochi-mână! Dacă ești alături de el și îl încurajezi, va fi pentru el mult mai ușor să învețe ce este răbdarea și atenția, în timp ce descoperă imagini noi.

Un set de ustensile pentru experimente

Un astfel de set cu forme simpatice îi oferă celui mic ocazia să exploreze mediul, în timp ce îi dezvoltă îndemânarea și gândirea creativă. Cele mai simple modele includ câteva piese, fiind ideale pentru sortare și având incluse nisip și recipiente de plastic, iar unele mai complexe foarfeci, pensete sau pipete, toate ușor de ținut cu mânuța.

Toate acestea sunt ideale pentru întărirea musculaturii și pentru a-i stimula curiozitatea față de diferite tipuri de experiențe, la care poți participa și tu pentru a-l încuraja!