Casa Alba, resedinta oficiala a presedintelui SUA

Detalii

CategoriiParcuri de distractii
TaguriConstructii celebre, Statele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7729

Voteaza & Distribuie

Descriere

Casa Alba (White House) este resedinta oficiala si locul de munca principal ale presedintelui SUA, Barack Obama in prezent. Cladirea in sine este construita din piatra Aquia, vopsita in alb, cu arhitectura in stil georgian. Constructia a inceput in 1792 si fost finalizata in 1800.




Casa Alba


Casa Alba, resedinta oficiala a presedintelui SUA





Dupa ce Statele Unite ale Americii si-au castigat independenta, s-a inaintat planul de a construi un oras federal ca si locatie de administratie. Pentru a selecta arhitectul si inginerul de la Casa Alba, generalul George Washington s-a deplasat la amplasamentul propus al orasului federal. La data de 16 iulie 1792, Washington a ales, din randul celor 9 planuri prezentate, pe cel propus de James Hoban din Charleston, Carolina de Sud.


S-a raportat ca generalul Washington nu a fost multumit de planul initial propus de Hoban, fapt pentru care a recomandat cateva modificari destul de semnificative. Generalul Washington a indicat ca planul total sa fie extins cu cel putin 30% din marimea propusa. Se spune adesea ca sala de receptie si aripa de est a Casei Albe a fost inspirata de receptia imensa a conacului Mount Vernon, prima resedinta a generalului Washington.



Planul general al constructiei Casei Albe intocmit de James Hoban a fost influentat de o varietate de cladiri, cum ar fi Casa Leinster, sediul Parlamentului Irlandez, insa si alte constructii in stil irlandez au jucat un rol important in planul Casei Albe. Se spune si ca Chateau de Rastignac, un castel neoclasic din Franta, a fost o sursa de inspiratie. Acest lucru a fost, totusi, extrem de criticat din cauza faptului ca Hoban nu a fost niciodata in Franta. Unii critici sustin ca Jefferson, in cadrul unei vizite la Colegiul Arhitectural Bordeaux, a admirat frumusetea cladirii Chateau de Rastignac si a descris ulterior Chateau-ul lui Washington si lui Hoban.




Obama la Casa Alba


presedintele Barack Obama la Casa Alba




La data de 13 octombrie 1792, a fost pusa piatra de temelie a Casei Albe. Constructia initiala a durat din 1792 pana in 1800. Pe durata constructiei, forta de munca a fost reprezentata de robi, sclavi eliberati si europeni. Acesti muncitori au construit fundatia si resedinta principala. Hoban a angajat, de asemenea, emigranti din Scotia pentru lucrarile de zidarie. Zidarii au utilizat pe scara larga gresie. Muncitori irlandezi si italieni au fost angajati pentru caramida si tencuiala. O suma estimata la 232371.83$ a fost cheltuita pentru constructie, Casa Alba fiind gata sa serveasca presedintelui Statelor Unite ale Americii pe 1 noiembrie 1800.



Primul rezident de la Casa Alba a fost John Adams. Dupa ce Thomas Jefferson s-a mutat la Casa Alba in calitate de al treilea presedinte, in 1801, doua colonade magnifice au fost adaugate pentru a ascunde grajdurile si zonele de depozitare. In 1814, ca urmare a Razboiului din 1812, britanicii au invadat Washington DC si au incendiat palatul. Dupa reconstructia partiala si reparatii, presedintele James Monroe a preluat resedinta in luna octombrie a anului 1817.



Initial, acesta a fost numit "Palatul Presedintilor". Cu toate acestea, in registrele oficiale si documente era mentionat ca si "Executive Mansion/Palatul Executiv". Datorita gresiei si vopselei albe, a fost cunoscuta sub numele de "White House/Casa Alba" de catre localnici. Presedintele Theodore Roosevelt a redenumit-o oficial drept "Casa Alba" in anul 1901.



Dupa redenumirea palatului, presedintele Theodore Roosevelt a ordonat constructia aripei de vest iar birourile executive au fost mutate in ea pentru a evita supraaglomerarea. Presedintele William Taft a construit magnificul Birou Oval al presedintelui SUA. Casa Alba a fost renovata in 1948 sub administratia lui Truman, iar ramele din lemn au fost inlocuite cu cadre de otel.




Biroul Oval al presedintelui SUA


Biroul Oval al presedintelui SUA




Dupa 1948, nu au mai fost realizate lucrari de constructie sau renovare majore. Cu toate acestea, fiecare familie care a ocupat Casa Alba a adus lucrari de restaurare minore. Fiecare membru al familiei si-a adaugat amprenta personala infrumusetand-o tot mai mult. Astazi, Casa Alba detine al doilea rang in „List of America's Favorite Architecture".