Barack Obama

Detalii

CategoriiStiri educatie
TaguriSefi de stat
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3710

Voteaza & Distribuie

Descriere

Barack Obama sau Barack Hussein Obama al II-lea este actualul si cel de-al 44-lea Presedinte al Statelor Unite, fiind primul afro-american care a primit aceasta functie.



Barack Obama s-a nascut pe 4 august 1961 in Honolulu, fiind fiul unui kenyan si al uneo americane. Pana la sase ani a copilarit in Honolului, apoi a locuit in Jakarta cu mama sa, parintii lui Barack despartindu-se cand acesta avea doi ani. S-a mutat apoi la bunicii materni din Honolulu unde a locuit pana in 1979 si a invatat la o scoala privata, Punahou.




Barack Obama (foto benzinga.com)


Barack Obama (foto benzinga.com)




Dupa liceu, a studiat pentru doi ani la "Occidental College" in Los Angeles, iar apoi s-a mutat la New York, unde a urmat cursuri de stiinte politice la Universitatea Columbia, s-a specializat in "relatii internationale", luandu-si licenta in 1983.


A inceput apoi sa lucreze la Business International Corporation si la New York Public Interest Research Group, dupa care s-a mutat in Chicago si s-a dedicat activitatilor de mobilizator comunitar.


A fost director al proiectului Developing Communities si s-a ocupat de locuitorii care aveau venituri modeste. In 1988 a inceput sa studieze dreptul la Harvard Law School, iar in 1990 a fost ales presedintele revistei Harvard Law Review, acesta fiind prima persoana de culoare care a reusit sa atinga aceasta pozitie in cei 104 ani de cand era editata. Dupa un an, Barack Obama a primit titlul de Juris Doctor magna cum laudae.


S-a intors iar in Chicago unde a fost implicat in mai multe actiuni comunitare, iar intre 1993-2004, acesta a predat la Facultatea de Drept din Chicago.



In 1996, Obama a fost ales drept senator in Illinois, ocazie cu care a sustinut mai multe legi, fie legate de etica din sistemul sanitar sau referitoare la marirea deducerilor pentru cei care lucreaza pentru salarii mici. De asemenea, aici a negociat si reforma protectiei sociale.



Intre 1998 si 2002, actualul presedinte american, a fost ales din nou in functia de senator in Illinos, iar in 2003 a devenit presedintele Comisiei pentru Sanatate si Servicii Umane a Senatului acestui stat.



Barack Obama a fost singurul senator membru al organizatiei Congressional Black, iar presa l-a caracterizat, pe baza voturilor din senat (2005-2007), drept "un democrat loial" sau "cel mai liberal senator". In anul 2008, Barack Obama a fost clasat pe locul 11 in topul celor mai puternici senatori, realizat de Congress.org.


In toamna anului 2008 si-a dat demisia din Senat si a inceput si s-a concentrat pe candidatura la presedintia Americii, candidatura anuntata in 10 februarie 2007. In campania sa, Obama s-a axat pe cresterea independentei energetice, pe furnizarea serviciilor medicale pentru toata lumea si pe problema razboiului din Irak. De aici a inceput sirul premierelor pentru Statele Unite.


In ianuarie 2008, campania lui a strans 36,8 milioane de dolari, aceasta fiind cea mai mare suma adunata de un candidat la presedentie, in numai o luna, in cazul alegerilor primare democrate.


In 2008 s-a aflat la egalitate cu Hillary Clinton, la alegerile din New Hampshire, apoi a reusit sa castige mai multi candidati decat fosta prima doamna in Nevada, Carolina de Sud si Iowa. Obama a depasit in continuare recordurile legate de fonduri, iar la 19 iunie 2009 a devenit primul candidat care a reguzat finantare publica in alegerile generale.


In data de 4 noiembrie, Barack Obama l-a invins pe John McCain in alegerile generale si a devenit presedintele Statelor Unite. "Schimbarea a sosit in Amerca", a spus el de la tribuna, iar apoi a evocat discursul lui Martin Luther King "I've Been to the Mountaintop", spunand:



Drumul inainte va fi lung. Urcusul va fi greu. S-ar putea sa nu ajungem la capat intr-un an, nici macar intr-un singur mandat. Dar, America, niciodata nu am fost mai plin de speranta ca vom ajunge acolo.






Barack Obama si sotia sa, Michelle Obama (foto telegraph.co.uk)


Barack Obama si sotia sa, Michelle Obama (foto telegraph.co.uk)





Barack Obama este casatorit cu Michelle Obama pe care a cunoscut-o in 1989, cand era asociat la firma de avocatura Sidley Austin din Chicago. Ea era consilier la acea firma. In 1991 s-au logodit, iar dupa un an, pe 3 octombrie 1992, cei doi s-au casatorit. Acestia au doua fiice, Malia Ann si Natasha.



Barack Obama a primit in 2009 premiul Nobel pentru Pace, iar premiul in bani (1,4 milioane de dolari) din partea Comitetului Nobel a fost donat de catre presedinte unor fundatii caritabile precum The Posse Foundation, The United Negro College Fund, The Hispanic Scholarship Fund, Education Foundation si multe altele.