6 urgente stomatologice la copii: ce trebuie sa stiti

Detalii

CategoriiSanatate
Taguricopii, stomatologie
Ultima actualizareVineri 17 februarie 2023
Vizualizari356

Voteaza & Distribuie

Descriere

Urgentele stomatologice la copii sunt cu atat mai impresionante cu cat disconfortul asociat acestora este pronuntat. In plus, alternanta dinti de lapte - dinti definitivi genereaza o multime de intrebari pentru parinti, care se simt cu usurinta coplesiti de perspectiva posibila ca dantura definitiva sa fie afectata de un accident. In acest articol poti descoperi principalele urgente stomatologice care ii afecteaza pe cei mici si detalii despre modul in care e corect sa intervii.

1. Taierea / muscarea buzelor, limbii sau obrazului
Muscarea limbii sau a buzelor poate determina leziuni destul de grave si este, cu siguranta foarte dureroasa. In plus, tinand cont de vascularizatia locala, sangerarea asociata poate fi importanta. Desigur, primul pas este sa iti pastrezi calmul. Spala zona afectata cu apa si aplica o compresa din tifon pentru a favoriza hemostaza. Simultan, alege o varianta de compresa rece pe care sa o aplici pe zona lezionata, pentru a controla edemul. In cazurile mai severe, in care edemul si sangerarea nu pot fi controlate, sau daca taietura este profunda sau de dimensiuni mari, suna un stomatolog pentru urgente pentru o vizita in regim de urgenta.

2. Dislocarea unui dinte de lapte
De cele mai multe ori, dislocarea sau chiar avulsia dintelui de lapte nu este considerata a fi o urgenta. Totusi, e recomandat sa contactezi medicul stomatolog pentru mai multe sfaturi. E o idee buna sa pastrezi dintele de lapte si sa il iei cu tine la ora consultatiei.

3. Dislocarea unui dinte permanent
Dislocarea sau avulsia unui dinte definitiv este, fara indoiala, o urgenta medicala. Verifica starea copilului si daca nu cumva dislocarea dintelui este consecinta unei lovituri in zona capului. Traumatismele craniene necesita interventie de urgenta specifica. Daca ai reusit sa localizezi dintele, ridica-l atingand exclusiv coroana dentara - partea vizibila, de la suprafata gingiei - si nu atinge radacina. Pentru a conserva cat mai bine vitalitatea dintelui, radacina acestuia trebuie sa ramana umeda, asadar pune-l intr-un recipient cu lapte sau cu ser fiziologic. Mergi imediat la medicul stomatolog, insotit de copil si de dinte, pentru a incerca replantarea acestuia in alveola.

4. O potentiala fractura la nivelul maxilarului
Daca ai vreo suspiciune ca micutul ar avea maxilarul sau mandibula fracturate, prudenta este esentiala. Incearca sa aplici, cu multa blandete, o compresa rece pentru a controla inflamatia locala si incearca sa convingi copilul sa nu mobilizeze in nici un fel obrazul. Mergi, de urgenta, la cabinetul medicului stomatolog sau direct la medicul chirurg specialist in maxilo-faciale pentru interventii de diagnostic si tratament.

5. O lovitua puternica in zona capului
Atunci cand copilul sufera o lovitura puternica in zona capului, exista o probabilitate mare ca si dantura sa aiba de suferit. Chiar si asa, ce ai de facut este sa apelezi la serviciul de urgenta sau sa va deplasati imediat la camera de garda a celui mai apropiat spital. O astfel de lovitura face necesara interventia unei echipe medicale care are la dispozitie resurse mai bogate decat cele aflate la dispozitia stomatologului. Afirmatia este valabila si in urmatoarele cazuri:

  • Umflarea puternica a fetei si gingiilor;
  • Sangerare orala persistenta si care nu poate fi controlata.

6. Durere dentara intensa
Durerea dentara poate fi minora sau poate reprezenta o problema importanta. Pentru ca reactivitatea gingivala a copiilor este puternica, primul pas pe care ar trebui sa il faci este sa ii ceri copilului sa clateasca bine gura cu apa caldura. Periajul dentar, examinarea atenta a cavitatii orale si folosirea atei dentare pentru dislocarea resturilor alimentare blozate in gingii sunt obligatorii. Atunci cand cauza durerii este alta, e posibil ca juniorul sa aiba o carie profunda sau un abces, deci contacteaza de urgenta medicul stomatolog.

Urgentele stomatologice la copii sunt, mai adesea, determinate de cauze traumatice decat de infectii, dar nici acestea din urma nu sunt excluse. Reactia prompta si corecta a parintelui e importanta pentru reducerea suferintei si vindecare mai rapida.

Sursa foto: shutterstock_758551672.jpg