5 sfaturi financiare utile pentru antreprenorii din domeniul agricol

Detalii

CategoriiEconomie
TaguriAgricultura, credit
Ultima actualizareJoi 8 decembrie 2022
Vizualizari313

Voteaza & Distribuie

Descriere

Proprietarii de afaceri înțeleg importanța menținerii unui buget restrâns și a investițiilor planificate. În special pentru antreprenorii din domeniul agricol, reducerea cheltuielilor poate face diferența atunci când vine vorba de supraviețuirea „în afara sezonului”, adică în anotimpul rece. Mai jos enumerăm câteva dintre soluțiile de economisire a banilor care pot contribui la asigurarea sănătății financiare a antreprenorilor în domeniul agricol din România:

1. Prioritizează proiectele agricole
Cu atât de multe sarcini și oportunități într-o fermă agricolă, mulți antreprenori cad în capcana de a aborda mai multe proiecte simultan. Acest lucru nu numai că poate duce la epuizarea activelor lichide, dar poate duce și la nefinalizarea proiectelor în general. Începe cu un singur proiect, cum ar fi creșterea propriului fân pentru hrănirea animalelor. Bugetează și planifică toți pașii pentru finalizarea proiectului cu speranța că acesta te va ajuta să economisești bani odată ce etapele sunt stabilite. Apoi, îți poți reface activele lichide și să lucrezi la următorul obiectiv de afaceri.

2. Îmbunătățește fluxul de lucru pentru procesele agricole
O afacere eficientă economisește bani. Indiferent dacă eficiența înseamnă mai puține ore lucrate sau mai puține deșeuri materiale, bugetul tău îți va mulțumi. Păstrarea detaliată a înregistrărilor te poate ajuta să faci achiziții mai eficiente în viitor. Analizând cantitatea de hrană, îngrășământ, semințe și combustibil de care ai nevoie în fiecare sezon pentru fiecare activitate agricolă, vei putea face, de asemenea, investiții cu un randament mai mare. Totodată, colaborările cu furnizori agricoli de încredere te pot ajuta să-ți planifici cheltuielile și să descoperi costurile ineficiente din firma ta. Furnizorii avizați te vor direcționa în identificarea nevoilor de aprovizionare dacă nu ești sigur de cantitățile de care ai nevoie.

3. Analizează strategia de gestionare a dăunătorilor (pesticide)
Investițiile în controlul dăunătorilor pot fi un act de sănătate financiară. Dacă nu investești suficient timp și bani pentru a ține dăunătorii departe de culturile tale, îți vei pierde produsul și, implicit, profitul. Iar dacă investești mai mult decât ai nevoie, vei reduce marja de profit. Atunci când vine momentul să planifici achiziția pesticidelor, examinează cu atenție acoperirea și ratele de aplicare pentru fiecare produs agricol.

4. Investește în surse alternative de energie
Având în vedere creșterea costurilor la energie și deteriorarea mediului înconjurător, ia în considerare investirea în turbine eoliene și panouri solare pentru gestionarea inteligentă a proceselor agricole. Aceste soluții alternative de energie îți pot reduce foarte mult cheltuielile cu energia pe termen lung. Acest lucru înseamnă că vei avea un buget mai mare pentru dezvoltarea produselor și extinderea afacerii. Dar, pentru astfel de investiții semnificative, vei dori să iei în considerare creditul agricol de la Vitas România.

5. Achiziționează semințele și consumabilele agricole în mod inteligent
O altă strategie pentru a reduce costurile în firma ta se referă la sincronizarea achizițiilor pentru a profita de cele mai bune prețuri și oferte. Prețurile semințelor pot varia în funcție de sezon și este posibil să obții o ofertă mai avantajoasă dacă le cumperi la sfârșitul verii pentru următorul sezon. Calitatea semințelor până la următoarea cultură nu ar trebui să se diminueze dacă sunt depozitate în mod corespunzător, conform instrucțiunilor.

Știm că dezvoltarea unei afaceri agricole de succes necesită multă muncă și efort suplimentar. Planificarea detaliată a bugetelor și cheltuielilor pentru fiecare proces agricol va juca un rol important în maximizarea veniturilor și scăderea costurilor ineficiente.

Sursa foto: shutterstock_2103467078.jpg