4 probleme frecvente în Domeniul Construcțiilor

Detalii

CategoriiCasa/gradina
TaguriConstructii
Ultima actualizareVineri 14 august 2020
Vizualizari860

Voteaza & Distribuie

Descriere

Sectorul construcțiilor reprezintă unul dintre motoarele economiei, însă problemele frecvente cu care se confruntă societățile care activează în acest domeniu produc scăderi semnificative și regres. Afacerile multor companii au fost afectate de-a lungul timpului de crizele financiare, iar mii de angajați au dispărut de pe ștatele de plată. Apariția noului coronavirus a adâncit și mai mult prăpastia în care se aflau unii constructori, astfel că există societăți ce s-au văzut chiar în situația de a intra în insolvență ori de a-și pune lacătul pe ușă. Iată cu ce probleme frecvente se confruntă domeniul construcțiilor:

Criză acută a forței de muncă


În perioada crizei financiare, între anii 2009 și 2014, piața construcțiilor s-a contractat cu mai bine de 40% întrucât peste 200.000 de lucrători și-au pierdut locul de muncă. O revenire a fost înregistrată în 2019, când Guvernul a impus firmelor din construcții un salariu minim de 3.000 de lei brut și a oferit mai multe reduceri de taxe. Această valoare a salariului încă este de actualitate, fără să fie incluse în respectiva sumă indemnizațiile, sporurile și alte adaosuri, însă creșterile financiare nu au reușit să oprească plecarea muncitorilor români din țară.

Reprezentanții sectorului construcțiilor susțin în unanimitate că lipsa forței de muncă reprezintă cea mai mare problemă pe care o întâmpină. Criza se manifestă la toate nivelurile de specializare, de la specialiști în construcții și până la muncitori necalificați. În acest sens, o soluție pentru firmele din domeniu o reprezintă angajarea unor muncitori în construcții prin International Work Finder. Străinii au început să-și facă loc pe șantierele din România, iar constructorii îi apreciază pentru stabilitatea pe care o oferă, disponibilitatea pentru muncă prelungită, dedicație și responsabilitate.

Interesul slab al specialiștilor în a-și face treaba


Firmele din construcții găsesc tot mai greu meseriași pricepuți și calificați. Însă, chiar și specialiștii din instituțiile abilitate nu-și mai fac datoria așa cum ar trebui. Mulți constructori se plâng că aceștia vin doar să vadă lucrările și să le avizeze, dar fără a realiza studii amănunțite care să determine calitatea proiectelor, durabilitate sau corectitudinea lor.

Fluctuația foarte mare de personal

Pe lângă faptul că oamenii specializați sunt tot mai dificil de găsit pe piața muncii, companiile din construcții se lovesc adesea și de fluctuațiile de personal. Dispariția școlilor profesionale din țară a făcut ca societățile din domeniul construcțiilor să aloce resurse pentru calificarea la locul de muncă. Firmele au dezvoltat programe prin care să-și instruiască angajații, însă costurile au crescut semnificativ deoarece tehnologiile moderne și utilajele de ultimă generație necesită un anumit nivel de instruire, care se face într-o perioadă lungă de timp. Totuși, mulți dintre tinerii formați aleg ulterior să părăsească locul de muncă și astfel, investițiile constructorilor sunt în zadar.

Birocrația excesivă

La fel ca în fiecare domeniu de activitate, birocrația afectează extrem de mult sectorul construcțiilor. Faptul că peste tot în instituțiile statului încă se lucrează cu formulare tipizate și hârtii printate face ca activitatea constructorilor să fie extrem de îngreunată. Regulamentul pentru lucrările de achiziții publice îi împiedică să aibă acces rapid la proiecte, avize, autorizații și acreditări, astfel că activitatea constructorilor este ținută pe loc. În plus, pandemia de coronavirus a afectat semnificativ și acest sector, astfel că multe societăți s-au lovit de birocrație în încercare de a se aproviziona cu materiale sau de a-și încadra angajații în șomaj tehnic. În țările dezvoltate, activitățile birocratice sunt informatizate, iar astfel există o situație centralizată cu privire la domeniul construcțiilor și sunt limitate foarte mult drumurile pe care constructorii trebuie să le facă la instituțiile statului pentru a primi documentele necesare desfășurării activității în condiții optime.

În țara noastră există o nevoie acerbă de construcții, atât pentru locuințe cât și clădiri nerezidențiale sau infrastructură. Însă, din cauza problemelor majore cu care se confruntă acest sector, se estimează că volumul lucrărilor nu va putea crește în același ritm cu nevoile existente pe piața construcțiilor.

Sursa foto: image.freepik.com/free-photo/workers-examining-work_1122-970.jpg