10 semne care îți arată că treci prin depresie și cum poți să o gestionezi

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriBucuresti, depresie, Psihoterapeut
Ultima actualizareJoi 2 mai 2024
Vizualizari707

Voteaza & Distribuie

Descriere

Depresia este una dintre cele mai răspândite tulburări mintale de pe glob, alături de anxietate și tulburări alimentare (bulimia, anorexia), potrivit Organizației Mondiale a Sănătății (OMS). Tot din aceeași sursă aflăm că aproximativ 280 de milioane de oameni trec prin depresie la nivel global. Institutul Național de Sănătate Publică ne prezintă că 50% din tulburările mintale apar până la vârsta de 14 ani, iar 75% că apar până la 24 de ani. Aceste statistici ne arată că depresia este o afecțiune medicală, iar pentru a o depăși este nevoie de ajutor și sprijin din partea profesioniștilor.

10 semne care îți arată că treci prin depresie


  1. Simți tristețe persistentă sau sentiment de gol interior: te simți adesea trist pentru o perioadă îndelungată, fără a avea o cauză specifică.
  2. Pierderea interesului pentru activități: activitățile care înainte îți făceau plăcere nu te mai atrag sau nu te mai interesează la fel de mult.
  3. Schimbări ale apetitului sau greutății: atunci când observi o creștere sau scădere semnificativă.
  4. Tulburări de somn: poți avea dificultăți în a adormi, în a te menține adormit sau poți dormi prea mult. Apar coșmaruri sau gânduri profunde care nu te lasă să adormi.
  5. Oboseală și lipsă de energie: te simți obosit și lipsit de energie constant, chiar și după odihnă adecvată.
  6. Sentimente de inutilitate sau vinovăție excesivă: ai sentimente intense de inutilitate, vinovăție sau auto-învinovățire pentru lucruri care nu sunt sub controlul tău.
  7. Dificultăți de concentrare: îți este dificil să te concentrezi asupra sarcinilor sau activităților zilnice.
  8. Gânduri de moarte sau suicid: ai gânduri recurente despre moarte, suicid sau te simți lipsit de speranță.
  9. Izolare socială: te retragi din interacțiunile sociale și eviți contactul cu prietenii și familia.
  10. Irascibilitate sau furie excesivă: simți o creștere a irascibilității sau furiei, chiar și în situații mici.

Cauzele apariției depresiei


Depresia este o afecțiune complexă și poate apărea din mai multe cauze. Pot fi cauze biologice, psihologice, sociale și culturale sau chiar istoricul medical al familiei.

Alte posibile cauze declanșatoare ale depresiei:

  • Traume
  • Stres cronic
  • Pierderi de orice natură (moartea unei persoane dragi, evenimentele din viață noi - precum trecerea de la adolescent la adult, pierderea locului de muncă, divorțul)
  • Factori de mediu și relații interpersonale cu familia, prietenii, colegii de muncă.

Depresia nu este rezultatul unei singure cauze și poate varia în funcție de persoană. Tratamentul depresiei poate implica o combinație de psihoterapie, medicație și schimbări în stilul de viață.

Cum poți să gestionezi depresia


Prin gestionarea depresiei îți poți îmbunătăți calitatea vieții și te poți bucura din nou de lucrurile care îți aduceau plăcere. Îți poți îmbunătății relațiile cu cei din jurul tău. Prin gestionarea eficientă a depresiei, poți reduce riscul de recidivă și poți învăța să faci față mai bine episoadelor depresive viitoare. Dezvoltarea unor strategii eficiente de gestionare a stresului și a simptomelor depresive te poate ajuta să te menții sănătos și echilibrat pe termen lung.

Metode prin care poți gestiona depresia


O primă metodă este terapia. Psihoterapeutul te poate ajuta să descoperi originea depresiei. Te poate ajuta să explorezi gândurile și emoțiile negative și să dezvolți abilități pentru a face față cu succes acestora.

Pe lângă terapie, nu uita de relația minte-corp și lucrează la stilul tău de viață.

  • Ai grijă să faci mișcare și să ai o alimentație sănătoasă
  • Înconjoară-te cu energii pozitive din partea prietenilor și a familiei
  • Creează-ți noi rutine care te liniștesc sau îți aduc plăcere
  • Găsește-ți oameni cu care împărtășești valori și experiențe similare
  • Încearcă să te implici în activități noi
  • Creează-ți un dialog intern: analizează gândurile, modul în care vorbești despre tine, modul în care te simți
  • Ai grijă să te odihnești corespunzător, asigură-te că ai un somn odihnitor

În cazurile severe de depresie sau în cazul în care alte tratamente nu au avut succes, medicamentele antidepresive pot fi prescrise de către un medic psihiatru sau de către un medic de familie. Înainte de a lua orice medicație, consultă-te cu un specialist.

Depresia nu este permanentă


Ca orice proces, depresia nu este permanentă. Treci prin ea - e o stare care apare, dispare, se transformă. Imaginează-ți că procesul prin care treci în prezent face loc în tine pentru o identitate nouă. Procesul vindecării și al transformării este unul de lungă durată și fiecare pas va veni cu o anumită încărcătură care pe parcurs se va diminua.

Greutatea eliberării


În primele etape, s-ar putea să simți o mică ușurare pentru toată povara pe care ai purtat-o atâta timp. S-ar putea ca libertatea emoțională să se amestece cu anxietate sau neliniște.

Auto-reflecție din perspective noi


În timp ce îți eliberezi gândurile și sentimentele negative, poți observa că faci loc unor experiențe și senzații noi care îți oferă o altă perspectivă asupra vieții.

Îți recuperezi încrederea


Te descoperi și îți exprimi adevărata ta esență. Începi să recâștigi încrederea în sine și în capacitatea ta de a face față provocărilor vieții.

Revin pasiunile și interesele


Explorezi pasiuni și interese noi sau uitate. Aceste activități pot adăuga o nouă dimensiune vieții tale și pot contribui la sentimentul de bucurie și împlinire.

Îți oferi compasiune


Îți dezvolți un nivel mai profund de compasiune față de tine însuți și față de propria ta viață. Îți acorzi îngăduința de a fi imperfect și de a continua să crești și să evoluezi.

Confruntarea cu depresia este dificilă și complexă, însă nu ești singur în asta. Apelează la un terapeut din Bucuresti și nu numai, atunci când ești pregătit și vei avea parte de un proces terapeutic clar și adaptat nevoilor tale pentru trece peste depresie.