Vlad Tepes Dracula

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari9011

Voteaza & Distribuie

Descriere

Voievodul Mircea cel Batran, domnitor in Tara Romaneasca, este faimos in istoria romanilor pentru luptele sale impotriva cotropitorilor pentru libertatea tarii lui. Fiul sau, Vlad Dracul a fost un soldat curajos si comandant al unitatii de dragon (cavalerie grea). El a primit Ordinul Dragonului in Nuremberg de la Imparatul Sigismund de Luxemburg in 8 februarie 1431. Cuvantul german "drachen" ce inseamna "dragon" este asemanator cu "dracul", cuvant romanesc ce inseamna "diavol" si este numele pe care Vlad i l-a lasat fiului sau.

Vlad Dracul si familia sa au parasit Germania si s-au stabilit la Sighisoara, un vechi oras din Transilvania. Aici Vlad Tepes si-a petrecut intreaga tinerete. Vlad Dracul a avut trei fii: Mircea, Vlad Tepes si Radu cel Frumos. Vlad Tepes, ce mai tarziu a devenit Contele Vlad Dracula, a mostenit cate ceva din vitejia tatalui sau.

Vlad Tepes

In 1442, Vlad a incercat sa ramana neutru atunci cand turcii au invadat Transilvania. Turcii au fost invinsi de Ioan de Hunedoara care l-a silit pe Vlad si familia lui sa se mute in Valahia. In 1443, Vlad II a preluat tronul Tarii Romanesti cu suportul turcilor, cu conditia sa semneze un nou tratat cu sultanul care includea nu numai un tribut anual, dar si promisiunea ca va trimite un contingent de trupe care sa il ajute pe sultan.

In 1444, pentru a-l convinge pe sultan de buna lui credinta, Vlad si-a trimis cei doi fii mai tineri la Adrianople ca si prizonieri. Vlad Tepes a ramas prizonier pana in 1448.

Se stie foarte putin despre tineretea lui Vlad III (Tepes). El a fost educat de mama lui, care facea parte din nobilimea transilvaneana. Adevarata lui educatie a inceput in 1436 dupa ce tatal sau a preluat tronul Valahiei si a fost asemanatoare cu cea a fiilor de nobili din intreaga Europa. Primul lui tutor a fost un boier care a luptat in batalia de la Nicopole. Vlad a invatat de la acesta tot ceea ce ii era necesar unui cavaler crestin sa stie in vreme de pace sau de razboi.

In anul 1447, Vlad Dracul a fost asasinat impreuna cu fiul sau, Mircea. Se pare ca Mircea a fost ingropat cu viata de catre boierii si negustorii din Targoviste. Dupa moartea tatalui sau, fratele mai tanar al lui Vlad a ales sa ramana in Imperiul Otoman, unde a si crescut (el a fost sustinut mai tarziu la tronul Tarii Romanesti de catre turci).

Vlad Tepes a fost de trei ori voievod al romanilor in Tara Romaneasca intr-o perioada de 30 de ani: prima lui domnie a durat 2 luni in toamna lui 1448. A doua, si cea mai lunga, a fost intre 1456 si 1462. Vlad Tepes a fost ales voievod din nou in 1476 si a domnit numai doua luni(noiembrie si decembrie) inaintea mortii sale. Dracula a petrecut un numar mare de ani in inchisori, aproximativ 26 de ani din cel 46 de ani de viata.

Intre 1448 si 1456, el a fost exilat in Moldova si Transilvania. Si-a recastigat puterea in Valahia in 1456, care era detinuta de Iancu de Hunedoara, voievodul Transilvaniei. Vlad Tepes a incercat sa mareasca puterea voievodului. Anii multi de lupta pentru preluarea domniei au creat o stare de instabilitate in tara. In acest timp boierii ii abuzau si ii torturau pe saraci. Acest abuz a facut ca rezistenta fata de invazii sa fie foarte mica. El a inteles ca principala cauza a instabilitatii din tara era lupta pentru putere din randul nobilimii. El a inteles de asemenea ce important este pentru Tara Romaneasca sa isi protejeze comertul, asa ca el a dat legi noi care sa protejeze tara de importatorii germani si sasi.

Vlad Tepes a stat in captivitate din 1462 pana in 1474. In anul 1474, varul sau Stefan cel Mare, voievodul Moldovei a castigat o batalie impotriva lui Matei Corvin la Baia si l-a fortat pe aceasta sa il elibereze pe Vlad Tepes. Motivul eliberarii era sa il puna pe tronul Valahiei ca sa lupte impotriva otomanilor. In 1476, cu ajutorul lui Matei Corvin, rege in Imperiul ungar si Transilvania, si al lui Stefan cel Mare, Vlad Tepes (Dracula) a devenit voievodul Tarii Romanesti a treia oara. De data aceasta, domnia lui va dura dura luni pana la moartea lui.

Au existat multe versiuni privitoare la moartea lui, dar toate au ceva in comun. Cea mai populara versiune spune ca Vlad Tepes a murit in padurea Coltul Bolesti din apropiere de Bucuresti. In aceasta padure exista un lac, numit Lacul Vrajitoarelor. Aici este intotdeauna ceata, iar tunete si fulgere lovesc padurea destul de des. Animalele nu se ating niciodata de apa si oamenii vorbesc despre lucruri ciudate, care s-au intamplat in trecut.

Vlad Tepes a fost omorat de Laiota Basarab si de catre otomani care il doreau pe Laiota noul domnitor al Tarii Romanesti. Nobilimea l-a tradat pentru ca ii era frica de el. Se spune ca turcii i-au taiat corpul in bucati si au omorat alti 4,000 de oameni care il sprijineau. Alte surse spun ca apropiatii lui l-au omorat confundandu-l cu un turc. Din cauza ca Dracula purta haine turcesti, nu a putut fi vazut de catre oamenii sai. Alte surse spun ca sultanului i-a fost trimis capul sau ca si cadou, iar corpul sau a fost pus intr-o cripta la manastirea Snagov, reconstruita de el in 1456. El a ordonat de asemenea construirea unei inchisori, cu un pod si un tunel de refugiu intre insula si lac, pentru hoti si cei acuzati de mare tradare pentru a-i tine deoparte de societate.

Vlad Tepes a fost un mare conducator in acele timpuri, in special pentru oamenii saraci, pe care a incercat sa ii protejeze de asupritori. El este amintit ca un domnitor care si-a aparat oamenii de cuceritori, chiar daca acestia erau turci sau negustori germani, precum si ca un invingator impotriva opresiunii boieresti.