Tom Hanks

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3436

Voteaza & Distribuie

Descriere

TOM HANKS (Charlie Wilson si producator) este primul actor din istoria filmului care a primit in doi ani consecutivi, statuetele Academiei, pentru Philadelphia (1994) si Forest Gump (1995).

Si-a inscris in palmares si Globurile de Aur pentru aceleasi filme, dar si pentru Big si Cast Away.

Nascut si crescut in Oakland, California, Hanks stabileste primele contacte cu actoria in liceu, iar debutul si-l face cu rolul Grumio din piesa lui Shakespeare, The Taming of the Shrew.

In 1978 se muta la NY si joaca la Riverside Shakespeare Company, dar si in serialul ABC, Bosom Buddies. Face parte din distributia filmelor lui Ron Howard, Splash, Bachelor Party, Volunteers, The Money Pit si Nothing in Common, iar in 1988, Asciatia Criticilor din LA il declara Cel Mai Bun Actor. Urmeaza rolurile din A League of Their Own si Sleepless in Seattle, iar in 1996 isi face debutul in regie cu That Thing You Do!

Dupa reintalnirea cu Ron Howard in Apollo 13, este producatorul, regizorul si actorul productiei HBO, From the Earth to the Moon, o antologie de 12 ore despre misiunea Apollo.

In 1998, sub bagheta lui Steven Spielberg, joaca in drama de razboi Saving Private Ryan, pentru care primeste o nominalizare la Oscar, iar in 2000 il reintalneste pe Robert Zemeckis in Cast Away si face un nou serial HBO, Band of Brothers. 2002 ii aduce lui Hanks o colaborare cu Sam Mendes in Road to Perdition. A urmat colaborarea cu Steven Spielberg la Catch Me If You Can, alaturi de Leonardo DiCaprio.

A treia colaborare cu Spielberg se numeste The Terminal, urmata de filmul fratilor Coen, The Ladykillers. In 2006, Hanks intra in lumea misterelor biblice cu The Da Vinci Code," regia Ron Howard