Salina Turda

Detalii

CategoriiTurism
TaguriSalina Turda
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari19628

Voteaza & Distribuie

Descriere

Salina de la Turda se afla in regiunea Durgau-Valea Sarata din Turda, judetul Cluj si a devenit unul dintre cele mai importante puncte de atractie turistica din tara noastra.





Salina Turda


Salina Turda




De cand a fost renovata a inceput sa fie tot mai vizitata. In anul 2009 s-au efectuat la Salina Turda foarte multe lucrari de renovare, pentru marirea potentialului turistic al zonei. Salina se afla astazi pe lista monumentelor istorice ale Judetului Cluj.


S-au investit in aceste lucrari aproximativ 6 milioane de euro. In subteranul salinei se poate juca bowling, minigolf, se gaseste un teren de sport si un amfiteatru cu 100 de scaune incalzite.




minigolf la Salina Turda


minigolf la Salina Turda (sandrinio.ro)



De asemenea, s-a montat si un lift si o gondola foarte mare. Modul in care este luminata acum salina, te face sa te simti intr-un loc cu totul aparte.


Datorita acestor schimbari, Salina Turda a devenit una dintre cele mai moderne din Europa Centrala si de Est.


La Salina Turda se organizeaza in ultima perioada diverse evenimente. In mina Rudolf de la salina, au fost organizate concerte ale fanfarelor. De asemenea, o parte din videoclipul celor care au reprezentat Romania la Eurovision in 2011, Happy FM, a fost filmat aici.


Zacamantul de sare de aici dateaza de peste 13 milioane de ani. „Ciuperca" de sare de la Turda atinge aproximativ 1.200 m. Se gasesc dovezi arheologice legate de exploatarea sarii de aici inca din perioada preromana.


La Durgau, romanii exploatau sarea in camere piramidale care aveau intre 17 si 34 metri adancime si 10-12 metri in latime. Un alt loc de unde romanii au exploatat sare este masivul de sare de la Baile Romane.





Harta Salina Turda - inainte de modernizare


Harta Salina Turda - inainte de modernizare (salinaveche.wordpress.com)



La inceputuri, exploatarea se realiza in Camarile de Sare. Acestea se imparteau in cele unde se exploata, depozita si transporta sarea la apa si celelalte, unde se realiza transportul pe apa si apoi vanzarea sarii.


In perioada XV-XVII (sub ocupatia maghiara) s-au deschis la Durgau patru ocne subterane:



  • Mina Katalin

  • Mina Felso-Akna

  • Mina Iosif

  • Mina Horizont



Dupa ocupatia maghiara, in timpul celei austriace (sec. XVII-XIX) s-au mai deschis inca cinci ocne subterane aici:



  • Mina Tereza

  • Mina Anton

  • Mina Clujeana

  • Mina Rudolf

  • Mina Ghizela



In timp, incepand cu anul 1690, au inceput lucrarile pentru deschiderea minelor. In 1932, pe baza unor motive precum tehnica invechita, un randament redus si concurenta careia nu i se facea fata, exploatarea de sare de aici a fost oprita pentru totdeauna.





Galeria Frans Iosif


Galeria Frans Iosif (salinaveche.wordpress.com)



In anul 1992, in scopuri turistice si de ce nu, tamaduitoare, Salina Turda a fost redeschisa si se pot vedea aici minele vechi: Tereza, Rudolf si Iosif. In acelasi timp, nu merita ratate nici utilajele medievale din mina, care au fost foarte bine pastrate si care sunt unice in Europa. Pe langa acestea, se mai poate vizita Altarul - care este cioplit in sare si Scara Bogatilor.


Mediul salin este unul benefic pentru tratarea diferitelor boli respiratorii, atat datorita temperaturii, a umiditatii, cat si concentratiei potrivite de aerosoli.