Revolutiile sub lupa stiintei

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriRascoale/Revolutii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1817

Voteaza & Distribuie

Descriere

Revolutiile se raspandesc, adesea, ca un incendiu intr-o sura de paie, cuprinzand natiuni intregi – Che Guevara spera ca acest foc sa cuprinda lumea intreaga – si cel mai adesea, fervoarea ideologica este dublata de o raspandire feroce a actelor de violenta si devastarilor.


Principalele actiuni ale grupurilor de revolutionari hotarati, din vreme, sa rastoarne oranduirea de pana atunci, sunt insotite, pe alt plan, de multiplicarea jafurilor, atacurilor armate si crimelor. Alteori, o revolutie se propaga avand ca moment de generare un incident neprevazut. De obicei, cand Parisul si alte orase franceze „iau foc" asta se intampla in urma vreunui incident aparent izolat, derulat intre politie si un delincvent (de regula, din randurile minoritatilor).


Autoritatile si chiar comunitatea stiintifica internationala au ajuns sa se intrebe cum s-ar putea explica aceasta raspandire exploziva a actelor de violenta si jafurile. In „mini-revolutia" din Anglia, declansata dupa impuscarea unui marunt traficant de droguri, Londra a vazut, ingrozita, flacarile incendierilor in serie si multiplicarea jafurilor in aproape toate zonele comerciale, izbucnind dintr-o data, ca si cum ar fost atinsa o masa critica si s-ar fi declansat o reactie in lant.




revolutie


revolutia analizata de experti




Unii cercetatori pun asta pe seama furtunilor geo-magnetice, care ne-ar afecta procesele bio-chimice. Ipoteza este extrem de indrazneata si, din pacate, aproape de nedovedit. Totusi, stiinta ar fi pregatita sa ofere unele raspunsuri pentru a explica tavalugul revolutionar care distruge totul in calea sa. Potrivit analizei cantitative efectuate de Institutul de Sisteme Complexe din New England, Massachusetts, spre exemplu cand a crescut pretul alimentelor, in 2004, peste indexul pretului FPI de 210, revoltele s-au multiplicat in intreaga lume.


De asemenea, factori de declansare a lor si de intensificare a actiunilor distructive au constituit cresterea stresului economic si perceptia amplificarii nedreptatii. In 2008, revoltele generate de lipsa hranei in Africa si India, iar mai apoi „Primavara araba" se potrivesc cu acest tipar. Este greu de crezut ca indexul pretului hranei ar putea declansa revolte in Anglia, Franta sau Spania, insa stiintele sociale ar putea oferi unele raspunsuri.


Revoltele de strada sunt declansate de grupuri de oameni cu o identitate comuna si o perceptie comuna asupra evenimentelor, afirma psihologul Stephen Reicher, de la universitatea St.Andrews din Scotia. Identificarea categoriei sociale care a luat parte la revolte, a faptelor comise in timpul lor si a modului in care actiunile au fost justificate ar trebui sa ajute la alcatuirea unei imagini a ceea ce cred despre locul lor in societate cei implicati in revolte. Aceasta imagine i-ar motiva sa actioneze drastic, violent. Fara astfel de informatii detailate,



„oricine sustine ca poate oferi o explicatie consistenta nu face decat sa induca in eroare",



considera Reicher. Este posibil ca tulburarile de strada sa reflecte o seama de factori sociali, cum ar fi pauperizarea, somajul si nedreptatea sociala. In pofida extinderii ariei de factori suspectati ca ar contribui la declansarea valului de revolte care a maturat regimuri intregi din nordul Africii, principalul motiv pare sa fie majorarea pretului hranei pe piata globala.


Unii experti considera ca depasirea unui anumit prag, duce, automat, la izbucnirea de revolte. Daca situatia se mentine, pot exista evolutii grave, cu intrarea unor tari in razboi civil. Faptul ca revoltele din cadrul „Primaverii arabe" au izbucnit cam in acelasi timp indica un factor comun, iar acesta a fost identificat in pretul alimentelor pe piata mondiala.


Daca acestea se mentin ridicate, populatii intregi ajung sa nu-si mai poata asigura hrana zilnica si atunci apare „necesitatea" rasturnarii regimurilor politice, prin proteste violente si revolte. Odata cu ele, apar si devastarile, pentru ca revolutiile nu incep cu ruperea de bilete pentru vizionarea spectacolului revolutionar, si nici cu rugaminti de genul „domnii guvernanti sunt rugati sa plece de pe scena, multumim."