Opera lui Shakespeare scrisa de maimute

Detalii

CategoriiStiinta
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3542

Voteaza & Distribuie

Descriere



maimuta si tastatul


maimuta tastand



O mareata ipoteza filosofica pretinde ca, daca le dai suficient timp unor maimute izolate pe o insula pustie, si le pui la dispozitie masini de scris la care sa clampane toata ziua, in cele din urma cimpanzeii vor scrie intreaga opera a lui Shakespeare. Trebuie spus ca este vorba de o foarte lunga perioada de timp, de un grup de peste 100 de maimute cu 100 de masini de scris, iar in aceste conditii hazardul va face sa apara si opera Marelui Will.



Se pare ca jocul intelectual este pe cale sa devina realitate. Matematicienii americani si un grup de programatori au creat o armata de milioane de maimute virtuale, pe mainile carora (4 !) au fost lasate milioane de masini de scris virtuale si in acest fel procesul generarii operei shakespeariene prin voia hazardului a fost accelerat.


Programul folosit in acest experiment compara miliardele de litere si cuvinte alandala generate astfel cu opera bardului din veacul al XVI-lea, selectionand numai acele pasaje care se potrivesc cu piesele sau sonetele dramaturgului englez. Acestea sunt extrase din „mormanul" de gunoi informational si folosite pentru completarea textelor lui William Shakespeare.


Potrivit grupului de cercetatori, maimutele virtuale – o armata de mai mult de 12 maimute – au recreat 99,99% din opera dramaturgului, primul text complet fiind poezia „Jelania unui indragostit". Proiectul a fost demarat la initiativa programatorului Jesse Anderson, iar „insula pustie" a maimutelor virtuale este un sistem de calcul EC2, al Amazon, organizat intr-un „nor informational" – servicii de calcul si stocare a datelor - controlat prin intermediul unui calculator personal. Anderson a explicat ca a initiat acest proiect pentru a se familiariza mai bine cu un sistem de programare, Hadoop, si pentru a test serviciul web al Amazon, care depinde 100% de comertul online.


De asemenea, programul aduce intr-o existenta virtuala sarada veche a ceea ce-ar putea face hazardul in mainile unei armate de maimute: pana la urma, tot apasand aiurea pe clapele masinii de scris, si cimpanzeii ar putea scrie – fara nici un efort intelectual – opera lui Shakespeare.


In acest caz avem de-a face cu un numar infinit de maimute, inarmate cu un numar infinit de masini de scris si ele vor reproduce opera shakespeariana din intamplare. Acest lucru chiar este pe cale sa fie demonstrat.


Maimutele virtuale sunt mici programe pe computer incarcate pe serverele Amazon. Aceste primate din cod binar produc, regulat, secvente de text intamplator. Fiecare secventa de „text" este formata din noua litere si fiecare din acestea sunt verificate spre a se vedea daca se potrivesc sau nu cu pasaje din opera dramaturgului din Stratford-on-Avon.


Daca nu se incadreaza, sunt rejectate. In cazul pozitiv, ele constituie progresul pe calea refacerii pieselor si poemelor bardului. Pentru a avea o idee despre magnitudinea proiectului, trebuie adaugat ca exista aproximativ 5,5 trilioane de combinatii a celor noua litere din secventele emise, apartinand alfabetului limbii engleze. Maimutele virtuale ale lui Jesse Anderson incearca sa nimereasca toate cuvintele scrise vreodata de Shakespeare in opera sa.


Proiectul a fost demarat la data de 21 august si fiecare zi de „dactilografiere" pe insula pustie a Amazon costa 19,20 de dolari. Matematicienii afirma ca toate constrangerile incluse de Anderson in program inseamna ca intreaga poveste se va termina intr-un timp relativ scurt. In lipsa acestor constrangeri, maimutelor lui Anderson le-ar trebui mult, mult mai mult timp decat varsta intregului univers pentru a completa, impecabil, opera lui Shakespeare, alcatuita din peste 3 milioane de litere.


Experimentele anterioare au aratat insa cat este de dificil sa lasi „100 de maimute cu 100 de masini de scris" sa rescrie piesele de teatru si sonetele. Wikipedia pomeneste de un experiment similar, din 2003, cand s-au folosit programe pe computer pentru simularea maimutelor „clampanitoare". Dupa miliarde si miliarde de ani-maimuta, primatele virtuale au reusit sa produca numai partial o replica din Henry al IV-lea, din actul 2.


Mai interesant a fost cand la o gradina zoologica s-a desfasurat un test practic: intr-o cusca cu sase maimute a fost introdusa o tastatura legata la un PC. Dupa cinci luni, macacii respectivi au „produs" cinci pagini cu litera S si au spart tastatura. Oricum, era S de la Shakespeare.