Muzica electronica

Detalii

CategoriiCultura
TaguriMuzica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7251

Voteaza & Distribuie

Descriere

Muzica electronica este muzica ce implica instrumente electronice si tehnologie muzicala. In general, o diferenta poate fi facuta intre sunetele electro-mecanice produse de aparate precum telharmonium - un fel de telegrafal muzical, hammond si chitara electrica.

Sunetele electronice pure pot fi produse utilizand intrumente precum theremin-ul, un sintetizator de sunete si, bineinteles, un computer.
Muzica electronica a fost candva asociata aproape in mod exclusiv cu muzica artistica western, dar la sfarsitul anilor '60, dar, avand in vederea disponibilitatii muzicii tehnologice, muzica electronica a devenit tot mai populara. In zilele noastre, acest gen de muzica include mai varietati ale muzicii experimentale pana la formele populare ale muzicii dance electronice.

In Statele Unite, sunetele au fost create in mod electronic si utilizate in compilatii, spre exemplu in bucatile numite Marginal Intersection si lansate de Morton Feldman. Aceasta bucata muzicala este realizata prin utilizarea sunetelor de percutie, corzi, doua oscilatiare, bass, dar si sunete date de efectul prin nituire.

Proiectul "Muzica pentru Banda Magnetica" a fost fondat de membrii Scolii din New York (John Cage, Earle Brown, Christian Wolff, David Tudor si Morton Feldman) si a durat trei ani, pana in 1854. Tot in America, muzica electronica live si-a avut inceputurile in 1960 si a fost adusa la suprafata de membrii Teatrului Milton Cohen din Ann Arbor, Michigan.

In Europa, in 1964, Karlheinz Stockhausen a compus Mikrophonie I pentru microfoane de mana, filtre si potentiometre si Mixtur pentru orhcestra si modulatoare cu patru inele. Compozitorii de jazz, Paul Bley si Annette Peacock au avut unul dintre primele concerte live din anii '60, utlizand sintetizatoare Moog.

In ultimii ani, tehnologia computerizata a devenit mult mai accesibila, iar programele soft pentru editarea muzicii au avansat si interactioneaza cu tehnologia de productie a muzicii, rupandu-se astfel, unele bariere. In general, termenul Live PA se refera la orice performanta live cu muzica electronica, fie ca se foloseste un laptop, sintetizatoare sau alte aparate.

Prin 1998 era la moda, in Romania, muzica trance si tehno, iar oamenii nu prea stiau cum sa produca astfel de sunete. Prima compilatie deschizatoare de drumuri a fost "Mouse in House", iar apoi au mai aparut inca alte sapte compilatii, dupa care, genul a murit subit.
Inceputul a fost greu, dar astazi avem o adevarata colectie de muzica electronica, colectie cu care ne putem mandri. Se spune ca "tatal electro-ului" romanesc este Dj Vasile, pe numele sau Lucian Stan. Acesta se afla in spatele proiectului Shukar Collective, muzica tiganeasc autentica ce e, din nefericire, mult mai apreciata in afara granitelor decat la noi.

Muzica electronica romaneasca

A fost apoi implicat in Matze, alaturi de Cristi Stanciu, Suie Paparude, Natural Soft Killers si Nemos. Matze, mai exact Cristi Stanciu, a inceput un proiect alaturi de Dj Vasile si l-a continuat apoi singur. Acesta e un om important al muzicii underground romanesti, care a facut mixuri cu mai toate sunetele romanesti, autentice, incepand cu muzica populara si indreptandu-se spre hip-hop si drum and bass.
Cristian Stefanescu, cel ce se ascunde sub numele de Electric Brother sau Party Poopers, asociaza in muzica sa elemente de jazz cu sunete ambientale. Astfel, patrunde in componenta clasicului Natural Soft Killers.

Suie Paparude este, cu siguranta, cea mai cunoscuta trupa electro din Romania. Chiar daca stilul si componenta li s-a tot schimbat de-a lungul anilor, popularitatea si puterea muzicii produse a ramas aceeasi. Si nu se poate sa amintesti de Suie Paparude fara a-l mentiona pe unii dintre cei mai remarcanti MC din Romania, Junkyard (care are acum un proiect promitator - ROA) si Bean, care e inca membru al grupului Suie Paparude si fondator al proiectului Subcarpati (electro + hip-hop).
O trupa mai noua, formata acum doi-trei ani din trei membri ai trupei Travka, Discoballs, a aparut in forta si a inceput sa puna oamenii in miscare in tot mai multe cluburi din orasele Romaniei.

Bineinteles, muzica electronica, fie ea produsa si pe plaiuri mioritice, este in dezvoltare. Chiar daca incepe sa capete tot mai multe influente si sa ajungi aproape sa nu-ti mai dai seama din ce stil muzical provin unele sunete, reuseste sa atraga tot mai multi fani si sa capete influenta asupra tipului de muzica ce se asculta prin cele mai multe cluburi.