Japonia

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari13489

Voteaza & Distribuie

Descriere

Japonia este o tara localizata in Asia de Est, la nordul oceanului Pacific si este formata din patru insule importante: Honshu, Hokaido, Kyushu si Shikoku. Acestea reprezinta 95% din teritoriul Tarii Soarelui.

Tokyo noaptea

Tokyo noaptea

Legenda Tarii Soarelui Rasare

Legendele mitologiei Shinto lasa loc undei povesti in care Amaterasu, Zeita Soarelui, s-a inchis intr-o pestera, fiind afectata de comportamentul brutal al fratelui sau, si a scufundat apoi cerurile intr-un intunerci intens. Toti zeii au fost consternati si au incercat s-o aduna inapoi in lume, fiecare folosindu-se de abilitatile lor.

Zeita Amaterasu

Zeita Amaterasu

Cand Zeita Soarelui a scos capul din pestera, Ame-no-Uzume, zeita care a reusit sa o faca sa iasa din pestera, i-a spus acesteia ca exista zeita mai stralucitoare decat ea. Bineinteles, era doar o minciuna pentru a o face pe Amaterasu sa iasa de tot din pestera. Aceasta este cauza pentru care Japonia a practicat foarte mult timp adoratia soarelul.

Foarte multi straini vorbesc de Japonia referindu-se la "Tara Soarelui Rasare", iar japonezii au adoptat pentru steagul national, un soare pe post de emblema. Aceasta istorie a Japoniei are aproximativ doua milenii si jumatate.

Istoria moderna a tarii incepe cu epoca Meiji (1867-1921) din perioada in care se restaureaza puterea imperiala. Localitatea Edo primeste numele de Tokyo si devine capitala statului. In aceste vremuri japonezii au de-a face cu o perioada de modernizare, se depasesc in mod rapid structurile feudale si dezvoltarea economiei e tot mai puternica.

In Primul Razboi Mondial, Tara Soarelui Rasare a intrat in razboi de partea Antantei. A ocupat astfel in 1913 Manciuria, iar in 197 a declansat razboiul pentru cucerirea Chinei, insa la 2 septembrie 1945 a capitulat datorita exploziilor atomice dezastruase de la Hiroshima si Nagasaki. Japonia aste astazi una dintre tarile cunoscute pe glob pentru productia de automobile, sisteme electronice performante, aflate la inalte standarde mondiale.



Cultura japoneza{title}

Orientul are cultura sa specifica. Sunt foarte multe valori, traditii si viziuni care ii diferentiaza de vestici, insa si in cadrul regiunii culturile sunt diversificate. Sunt foarte mari discrepante, la o analiza in detaliu, intre cultura japoneza si restul culturii asiatice.

Cultura japoneza a avut de urmat o traiectorie speciala. Neavand influente exterioare, fata de zbuciumul permanent in care se afla, spre exemplu, China, in Japonia, cele mai multe traditii s-au pastrat neschimbate.

cultura japoneza

cultura japoneza

In timp ce restul Orientului se afla in diverse conflicte, in Japonia era liniste, fapt ce le-a permis oamenilor sa aiba un nivel de trai foarte bun, iar asta inca din perioada in care Europa stagna inca in obscuritatea Evului Mediu. Este greu pentru occidentali sa intealaga si sa cuprinda toata fascinatia Japoniei traditionale.

Tara Soarelui Rasare si-a dezvoltat o cultura altfel, foarte diferita. Civilizatia aceasta a redefinit un nou sens, interes si inteles, dar si implicare pentru arte. Artele lor traditionale includ: ikebana, origami, ukiyo-e, mestesugarit (papusi), poezie, spectacole (bunraku, dans, kabuki, noh, rakugo), traditii ( jocuri, onsen, sento, ceremonia ceaiului, budo, architectura, gradinarit, sabii) si arta culinarã. Ikebana-arta aranjarii florilor si Chanoyu-ceremonia ceaiului reprezinta cei doi stalpi fundamentali ai culturii japoneze, dar si cele mai preluate traditii.

Ikebana

Reprezinta simbolul frumusetii, caci floarea a reprezentat dintotdeauna atractia oamenilor catre farmecul naturii. Culorile bogate si parfumul delicat au reusit intotdeauna sa descreteasca multe frunti, iar atunci cand le vedem aranjate prin indeletniciri de marca, suntem cuceriti.

Aranjament floral - Ikebana

Aranjament floral - Ikebana

De exemplu, in Japonia, arborii de cires sunt cultivati numai pentru florile lor. Aceasta arta a reprezentat de-a lungul timpului legatura japonezilor cu tot ceea ce reprezinta frumusete si gingasie, dar este si o expresie a vitalitatii, a luptei infinite dintre viata si moarte, precum si cautarea pacii sufletesti.

Chanoyu

In viata cultural-artistica a Japoniei, timp de 400 de ani, un rol foarte important a fost jucat de ceremonia ceaiului. Nu numai ca reprezinta o arta pentru japonezi, dar si un mod de linistire si povatuire a sufletului. Esenta acestui ceremonial tine de o anumita stare a celor care participa, bazandu-se in mod deosebit pe implicarea spirituala. Astfel, toate grijile vor fi uitate inainte de ceremonie.

Chanoyu (ceremonia ceaiului)

Chanoyu (ceremonia ceaiului)

Chiar daca China e cunoscuta drept patria ceaiului, Japonia i-a conferit statut de arta, prefectionand acest obicei. Chanotu a evoluat in stransa legatura cu Ikebana.

Lista ceaiurilor potrivite cu fiecare zodie (zodiac european, ceaiuri japoneze)

Berbec: ceai verde, menta; scortisoara si chilli; fenel, urzica, trifoi rosu, lemn dulce;
Taur: lemn dulce; ceai verde Gyokuro;
Gemeni: amestec pe baza de mentã si condimente; Assam, Keemum, Yunnan; florale, fructate;
Rac: lamaie; English Breakfast; ceai verde Gyokuro;
Leu: menta si galbenele (Tummy Tea); Earl Grey(Lung Ching Classic);
Fecioara: lemn dulce si ghimbir; Grand Yunnan; albastrele, trandafiri, petale de floarea-soarelui, cu arome de lamaie si capsuni(Gogo Geisha);
Balanta: amestecuri de mentã; French Earl Grey; ceai verde si iasomie;
Scorpion: ghimbir si condimente (Passion); Darjeeling; ceai verde Sencha;
Sãgetator: scortisoara, trifoi, lemn dulce; Darjeeling 1st Flush; Lilac Green;
Capricorn: ghimbir si lemn dulce; Earl Grey Royale; White Monkey;
Varsator: vanilie, miere; ceai verde Gunpowder chinezesc si menta;
Pesti: amestecuri de menta; Assam; ceai verde Gyokuro.

Origami

Impaturirea hartiei este transformata de japonezi intr-o arta care se cheama origami, cuvant format din "ori"= a indoi si "kami"=hartie.

Origami

Origami

Aceasta arta este veche de mai bine de 800 de ani, din perioada Heian. Multi considera aceasta practica drept un simplu joc, un mod de petrece timpul liber, insa exista si artisti desavarsiti care te pot surprinde cu un simplu colt de hartie.

Hainele traditionale: Kimono-ul si yukata

Kimono-ul este facut din matase, iar in zilele noastre se poarta numai la ocazii speciale, traditionale, precum inmormantarile, nuntile ori sarbatorile ceaiului. Acestea difera in functie de evenimentul pentru care este purtat. Cureaua (obi) este de cele mai multe ori foarte greu de pus, tocmai de aceea, e nevoie de ajutor. Totodata, un kimono se asorteaza cu o coafura in acelasi stil, pantofi traditionali, sosete, lenjerie si o gentuta.

kimono - elemente

kimono - elemente

Yukata este acel articol vestimentar informal, poate fi purtat si fara lenjerie intima si este confortabil, special pentru zilele de vara. De asemenea, este o haina simpla, ieftina, facuta din bumbac.

Despre Geishe

Geisha

Geisha

Geisha in japoneza inseamna artist, iar o geisha este o femeie cu pregatire speciala in foarte multe arte, precum dansuri traditionale, cantece, cantatul la instrumente precum shimasen, aranjamente florale, servirea ceaiului, bautul manierat al alcoolului. Acestea, pentru o anumita suma de bani, trebuie sa distreze invitatii unei petreceri prin abilitatile sale. Aceasta descriere ii duce pe occidentali cu gandul la un singur inteles: acela de prostituata. Geisha nu este deloc o prostituata, deoarece munca ei nu tine de implicare sexuala. Ea se bazeaza pe gratia capatata si pleaca cu demnitate de la acele petreceri.

Pe langa frumusete, in cazul geishelor, inteligenta este un element foarte important si intelepciunea care vine cu varsta. Cele tinere (maiko) se axeaza pe felul cum arata si pe inocenta, insa o geisha matura (geiko) se bazeaza pe harul capatat in tot acest timp. Cele care vor sa devina geishe vor trece prin cateva stadii destul de exigente pentru a se pregati si a asimila toate acele calitati amintite anterior.

Artele martiale

Artele martiale Kyudo

Artele martiale Kyudo

Respectul si disciplina reprezinta cele doua aspecte de luat in seamna pentru a puta practica o arta martiala. Respectul trebuia sa fie atat pentru tine insuti, cat si pentru colegi si profesori, dar mai ales pentru arta respectiva. Disciplina ajuta in cazul supunerii unor reguli si metodei mai usoare de invatare. De asemenea, fara politete, rabdare, loialitate si devotament, e foarte greu sa inveti artele martiale, oricat de bine ai sta la capitolul antrenament, conditie fizica sau forta. Acestea ar trebui imbinate. Tocmai de aceea exista si i se acorda o majora importanta filosofiei artelor martiale.

Sarbatoarea florilor de cires

Floarea de cires sau Sakura este floarea nationala, insa neoficiala a Tarii Soarelui Rasare. Floarea aceasta este sarbatorita de foarte multe veacuri si e bine pozitionata in cultura japoneza.

Sakura - flori de cires

Sakura - flori de cires

Cei mai multi ciresi din aceasta tara infloresc numai pentru cateva zile, primavara. In aceasta perioada se organizeaza petreceri sub pomii infloriti, sarbatoarea numindu-se hanami - admirarea florilor de cires.

Traditiile Japoniei sunt din ce in ce mai prezente in tarile occidentale. Fie ca un kimono este purtat pe post de rochie de bal sau ceaiurile au devenit prijel de intalniri in miez de zi, europenii si nu numai, par tot mai fascinati de arta si cultura japoneza. Totodata, muzica si filmele (in special anime-urile) au devenit foarte apreciate in zona vestica a globului.