Jane Austen

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3039

Voteaza & Distribuie

Descriere

Jane Austen s-a nascut in casa parohiala din Steventon, un satuc din nord-estul Hampshire-ului, pe 16 decembrie 1775. A fost al saptea copil si a doua fiica a reverendului George Austen si al sotiei lui, Cassandra Leigh. Dintre fratii ei, doi erau preoti, unul a mostenit niste mosii bogate in Kent si Hampshire, de la un var indepartat si cei doi mai tineri au devenit Amirali in Marina Regala; singura ei sora, la fel ca si Jane, nu s-a maritat niciodata.

Casa parohiala din Steventon a fost casa lui Jane Austen pentru primii 25 de ani de viata. De aici a calatorit la Kent pentru a sta cu fratele ei, Edward, in conacul de la Godmersham Park langa Canterbury, si si-a facut de asemenea, unele vacante mai scurte in Bath, la unchiul si matusa ei. In anii 1790 a scris primele schite pentru Ratiune si simtire, Mandrie si prejudecata si Manastirea Northanger; calatoriile ei la Kent si Bath au inspirat-o pentru a reda atmosfera locala in aceste ultime doua carti.

In anul 1801 reverendul George Austen s-a pensionat, si, impreuna cu sotia lui si cele doua fiice, Jane si Cassandra, au plecat din Steventon si s-au stabilit in Bath. In timpul locuirii lor la Bath, familia Austen si-a facut vacantele in statiunile de pe litoralul din vestul tarii, inclusiv la Lyme Regis in Dorset, locatie care i-a furnizat scriitoarei inspiratia pentru cadrul din Persuasion.

In 1806 dna Austen si fiicele ei s-au mutat la Southampton, iar in 1809 la Chawton, unde aveau o cabana pe una dintre mosiile lui Edward. Aici, Jane s-a putut dedica scrisului, iar intre 1810-1817 si-a revizuit trei dintre romanele ei timpurii si a scris altele trei - Mansfield Park, Emma, si Persuasiune.

Jane s-a imbolnavit in 1816 – posibil de boala Addison - si, in vara anului 1817 familia ei a dus-o la Winchester pentru tratament. Cu toate acestea, medicul n-a putut face nimic pentru ea si scriitoarea a murit pe 18 iulie 1817, la locuinta familiei de pe College Street.

A fost inmormantata cateva zile mai tarziu, in aripa de nord a Catedralei Winchester. Romanele lui Jane Austen reflecta lumea nobilimii de la tara asa cum a trait-o si ea. Datorita farmecului atemporal al subiectelor ei, inteligentei si ironiei stilului ei, operele sale nu s-au demodat niciodata si inca de-atunci continua sa fie tiparite, adaptate pentru scena sau film. Jane Austen este una dintre cele mai cunoscute si iubite autoare din lume.