Fernand de Magellan

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4323

Voteaza & Distribuie

Descriere

La sfarsitul secolului al XV-lea, doua imperii puternice, Spania si Portugalia, erau pasionate de cucerirea de noi teritorii. Scopul lor: detinerea cat mai multor noi pamanturi si cumpararea condimentelor care se vindeau extrem de scump, iar mancarurile, foarte sofisticate, conservarea carnurilor, farmaceuticele si parfumurile aveau nevoie de cantitati uriase.

La acel moment, harta lumii se contureaza treptat, datorita descoperirilor geografice: Cristofor Columb a ajuns in America in 1492, Vasco da Gama in Indii, in anul 1497, inconjurand Africa, dar o asezare mare de pamant a ramas neexploatata si nimeni nu se gandea sa faca ocolul pamantului ...

In 1519, Fernand de Magellan, explorator portughez vrea sa gaseasca un nou drum spre aceste insule legendare pline de condimente, ocolind Americile si dovedind ca pamantul este rotund! Pentru ca nu gasea nici un sprijin in Portugalia, se angajeaza in serviciul Spaniei. Regele Carol Quintul ii pune la dispozitie 5 nave vechi pentru a-si duce calatoria la bun sfarsit.

La data de 20 septembrie 1519 expeditia se imbarca la Sevilla pentru o aventura extraordinara cu cinci nave si 265 barbati. Dupa un an, un naufragiu, o revolta si dezertarea dintr-un naos, Magellan ajunge la faimoasa stramtoare care ii poarta numele. In fata oceanului, care i se desfasoara pasnic in fata ochilor, il boteaza: Pacific! Traversarea lui e dureroasa, deoarece o multime din mebrii echipajului mor. Cateva opriri pe insule, unde Magellan opteaza pentru o inaintare pasnica, si expeditia ajunge in Filipine. Magellan e bine primit de catre sultanul Humunu, dar este ucis de bastinasi Lapu-Lapu.

Restul expeditiei fuge din insula insula, ard o nava, traverseaza Borneo si ajung la Moluccas, care abunda de scortisoara si ghimbir, iar Java le ofera moscul. La plecare, datorita unei scurgeri, barca trebuie sa ramana pentru a fi reparata si vor incerca cateva luni mai tarziu sa treaca prin partea de nord: esuand, dupa sase luni pe mare, se intorc la Moluccas unde supravietuitorii, epuizati vor fi intemnitati de portughezi.

Ultima nava, Victoria, dupa zece luni de navigare dureroasa ajunge in cele din urma la Sevilla, cu 18 oameni din 265! Condimentele imbarcate la Ternate rasplatesc toate costurile suportate, plus un profit notoriu. Constata pentru prima data diferenta de fus orar, castiganf 24 de ore facand inconjurul pamantului. Ceea ce geografii si oamenii de stiinta banuiam de la Ptolemeu incoace, a devenit o certitudine datorita lui Magellan: pamantul este rotund, expeditia a facut 14460 mile sau 85 000 km, dupa trei ani de absenta.