Simboluri tibetane

Detalii

CategoriiReligie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari11581

Voteaza & Distribuie

Descriere

Tibetul, cunoscut si sub numele de "acoperisul lumii", este un loc bogat in traditii, arta si simboluri. Acestea din urma sunt in mare masura influentate de budismul tibetan si reprezinta ideile abstracte ale acestei religii.

In tara lui Dalai Lama, aceste simboluri sunt vazute fie sculptate, fie pictate in ami multe locuri. Isi au originile in invataturile budiste care se raspandesc in Tibet din India prin discipolii si calugarii lui Buddha. Acestea reprezinta pilonii principali ai filosofiei budiste. Imaginea sau un simbolul exprima mai mult decat o fac cuvintele, deoarece acestea pot fi uitate, in timp ce reprezentarile grafice ramani vii in spiritul celor care le vad si le cunosc. Mai departe veti afla care sunt cele 8 simboluri tibetane care isi au originea in budism si ce reprezinta ele.
Chhatra (Umbrela)

Simbolul tibetan al intelepciunii si al puterii spirituale este Chattra sau umbrela. Ea simbolizeaza, de asemenea, onoarea si respectul pentru Buddha. Reprezinta umbra racoroasa care se regaseste in invataturile lui Buddha si care actioneaza ca un scut impotriva suferintei si a murdariei sufletesti. Umbrelele octogonale reprezinta calea spre mantuire aratata de Buddha. Este simbolul tibetan al puterii care se gaseste in cunoasterea invataturilor lui Buddha.

Dharmachakra (Roata)

The Dharmachakra sau roata cu 8 spite a neprihanirii simbolizeaza invataturile lui Buddha. Tibetanii numesc acest simbol "chos kyi\'khor lo" sau "Roata transformarii". Este o reprezentare a schimbarii naturii umane, care survine in urma invataturilor liderului spiritual. Cele opt spite reprezinta calea cu 8 brate, centrul ei este nucleul invataturilor, iar cercul este puterea de concentrare, este una dintre cele mai puternice forte de transformare spirituala. Roata este, de asemenea, simbolul ciclurilor de nastere si de moarte, iar eliberarea din ele este posibil numai prin intermediul invataturilor lui Buddha.

Dhvaja (Steagul Victoriei)

Este simbolul victoriei asupra demonilor mintii (pasiunea, pofta, moartea si stricaciunea emotionala) pe calea spre iluminare. Reprezinta victoria asupra ignorantei pe care Buddha a atins-o prin penitenta lui.

Sankha (Scoica sacra)

Reprezinta faima filozofiei lui Buddha care se raspandeste in lung si-n lat cu ajutorul sunetului scoicii. Se foloseste in timpul ceremoniilor budiste si este o reprezentare a adevarului pe care Buddha l-a proclamat in lume.

Padma (Floarea de lotus)

Lotusul este simbol dezvoltarii spirituala in urma invataturilor lui Buddha si a urmarii celor 8 brate ale caii lui. Asa cum lotusul creste in pamant, dupa care se ridica deasupra lui, un om creste din noroiul materialismului pentru a atinge iluminarea bazeaza pe invataturile lui Buddha. Lotusul rosu este, de asemenea, simbolul tibetan al iubirii, compasiunii si puritatii. Lotusul alb este simbolul pacii si al iluminarii spirituale.

Shrivasta (Nodul nesfarsit)

Shrivasta este unul dintre cele mai intrigante simboluri deoarece este inchis, geometric, o bucla care nu are nici inceput, nici sfarsit. Reprezinta intelepciunea infinita a lui Buddha. De asemenea face referire la firul vietii si al karmei prin care toate destinele noastre sunt legate. Simbolixand faptul ca totul este conectat in acest univers, Shrivasta este simbolul tibetan al armoniei.

Suvarnamatsya (Pestisorii de aur)

Apar in perechi de pesti care stau fata in fata. Pestii sunt reprezentari ai bucuriei, ai fertilitatii si ai abundentei. Reprezinta filozofia conform careia un om care urmeaza invatatura lui Buddha nu trebuie sa se inece intr-un ocean de suferinta, ci inoata liber ca pestele. De asemenea, sunt simbolurile ochilor lui Buddha care vegheaza peste ucenicii sai.

Kalasha (Vasul sacru)

Kalasha este simbolul bogatiilor inepuizabile care sunt invataturile budiste. Reprezinta abundenta spirituala, prosperitatea, bogatia si viata lunga.