Sarcina si miscarile copilul in burta mamei

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriFamilie si copii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari15601

Voteaza & Distribuie

Descriere

miscarile copiluluiPrimele miscari ale bebelusului in burta mamei pot si simtite intre 16-22 saptamani, chiar daca el incepe sa se miste de la 7-8 saptamani, putand fi observat la ecograf cum se misca prin uter. Mamele cu experienta obisnuiesc sa observe prima miscare, numita si trezirea, care marcheaza trezirea la viata a fatului. Femeile care au mai avut sarcini pot deosebi miscarile copilului de alte miscari ale abdomenului, cum ar fi gazele intestinale. Constitutia mamei poate juca un rol important in momentul aparitiei miscarilor fetale. Femeile slabute pot simti aceste miscari mai usor decat cele plinute.
Cum sunt miscarile fetale?
Viitoarele mame descriu aceasta senzatie ca pe boabele de popcorn care sar, ca un peste care inoata, ca un fluturas care zboara in abdomen. Cele mai multe femei considera ca aceste miscari sunt cauzate de gaze intestinale sau de foame, dar odata ce devin regulate, pot simti dfierenta. Miscarile se pot simti mai usor daca femeia sta jos si se odihneste.
Cat de frecvente sunt miscarile fetale?
Primele miscari sunt rare si neregulate. Este posibil ca femeia sa simta aceste miscari pe parcursul unei zile, apoi a doua zi sa nu le mai simta. Chiar daca fatul se misca in mod regulat, mama nu il simte mereu, daca el are destul loc in uter. Dar mai tarziu, dupa ce sarcina creste, in timpul celui de-al treilea trimestru de sarcina, aceste miscari devin mai puternice si mai regulate. Totusi, fiecare copil are un ritm propriu de activitate, de aceea nu pot fi trasate standarde generale de miscare. Atata timp cat activitatea fatului este constanta, totul este in regula.
Mama trebuie sa urmareasca aceste miscari fetale?
Odata cu intrarea in al treilea trimestru de sarcina, unii doctori recomanda ca mama sa noteze miscarile fatului, intr-o anumita perioada a zilei. Sunt diferite metode de a contabiliza aceste miscari, iar doctorii pot da informatii despre acestea. Totusi, cea mai frecventa metoda este urmatoarea: Mama va nota o anumita ora cand fatul este de obicei foarte activ. Este ideal sa notezi aceste miscari la aceeasi ora in fiecare zi. Mama trebuie sa stea jos, linistita, fara a fi distrasa de nimic. Atunci, va nota 10 miscari diferite, calculand cat timp a trecut de la prima, pana la ultima. Acest lucru poate dura 10-20 minute, sau poate o ora, in functie de fiecare copil. Daca se pot inregistra 10 miscari in doua ore, nu este nici un motiv de ingrijorare. Daca nu sunt atatea, trebuie sa anunti doctorul