Proteste in Spania

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriRascoale/Revolutii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2793

Voteaza & Distribuie

Descriere

Situatia din Spania nu este tocmai stralucita. De cateva zile se vorbeste de o asa-zisa revolutie. Fara sa atacam sensul direct al acestui cuvant, am spune mai degraba ca ne aflam in fata unor prosteste ale tinerilor. Acestea sunt similare cu ce se intampla acum cateva luni in lumea araba. Sute de mii de tineri din Spania au iesit pe strazi si si-au petrecut noaptea in cort, asezati in fata primariilor si prefecturilor.

Problemele care i-au facut pe tineri sa inceteze tacerea se refera la somaj, problemele politice si, bineinteles, criza. Politicienii din Spania sunt acuzati ca se imbogatesc peste noapte, lucru ce afecteaza situatia cetatenilor. In Spania, criza se resimte foarte puternic, fata de alte state. Somajul a ajuns la 21%, ceea ce arata ca cinci milioane de persoane sunt fara loc de munca, ajutoarele sociale se reduc considerabil.

Pentru tineri somajul a ajuns la 50% nu se mai abtine si a inceput sa spuna lucrurilor pe nume. Totul a inceput pe Internet, iar in zilele noastre pare a fi cel mai bun spatiu pentru o explozie, chiar daca se observa initial cu scepticism. Tinerii au ajuns la capatul rabdarii simtindu-se tinuti in loc de situatia din tara lor. Au asaltat astfel strazile cu gandul la viitorul lor. Prostestele au inceput de ceva vreme, dar politia si presa nu s-au deplasat decat dupa doua zile. Discutiile de pe Internet s-au materializat in hash-taguri pe Twitter de ceva timp, dar nu au luat prea multi in calcul faptul ca situatia scartaie si nici n-au presimtit ca se va ajunge la proteste.

Revolte lansate pe Internet

Cu un an in urma s-a lansat in tara din Peninsula Iberica o dispozitie a Legii Sinde (denumire ce vine de la autoarea dezbaterii legii impotriva pirateriei). Dispozitia vine din alta lege, cea a Economiei Sustenabile care ataca direct dreptuile de baza ale cetatenilor, dand dreptul judecatorilor sa inchida price pagina web care „incalca drepturile de proprietate intelectuala".

Despre aceasta lege s-au dezvaluit informatii si din partea Wikileaks, mentionandu-se ca este "produsa de americani si impusa Spaniei". Bineinteles, politicieii nu au luat in seama aceste actiuni. Cetatenii au realizat o harta a Spaniei unde au notat localitatile de unde existau dovezi de coruptie. Clasa politica a considerat aceste actiuni de pe Internet antidemocratice si se simteau tot mai amenintati.

Un alt grup, "Anonymous", s-a alaturat acestor miscari cu actiuni impotriva partidelor politice. S-au inscris in grupurile de protestare de pe Internet 700.000 utilizatori, s-a realizat un fel de enciclopedie de 143 de pagini cu 196 de fisiere. De asemenea, au fost inscrise 154 de bloguri in campanie si au aparut 641.000 de rezultate in Google. Ce s-a sustras presa sa faca, a facut Internetul.

Iesiri in strada
Asadar, la inceputul lunii mai s-a dat startul primelor iesiri in strada. In 15 mai a avut loc o miscare de prostest, una programata de cateva luni. Tinerii au mizat pentru o "revolutie etica" si "o iesire sociala", aminteste Mihai Mateas, jurnalist roman in Spania, pe blogul sau. Aceasta organizatia a realizat chiar si o lista pe care am preluat-o de pe blogul amintit.


1. Eliminarea privilegiilor clasei politice
2. Cautarea de solutii pentru lipsa locurilor de munca si in conditii profesionale pentru cetateni
3. Dreptul la locuinta
4. Servicii publice de calitate
5. Un control mai mare asupra bancilor si celorlalte institutii financiare
6. Fiscalitate mai redusa
7. Libertati cetatenesti si democratie participativa
8. Reducerea cheltuielilor militare.