Matematiciene celebre

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriMatematica
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari7675

Voteaza & Distribuie

Descriere

Hypatia
Hypatia s-a nascut in Egipt, la Alexandria, in jurul anului 350 si a fost prima femeie matematician recunoscuta. Insa, pe langa matematica, s-a interesat de astronomie si filozofie, fiind adepta teoriilor lui Platon si Aristotel. A fost ucisa de o multime crestina furioasa fie in anul 370, fie in 415. Nu se stie cu exactitate, iar dezbaterea cu privire la anul exact al decesului ei inca continua. Contributiile ei nemuritoare in domeniul matematicii au deschis calea pentru inepuizabile cercetari pe mai multe subiecte.

* A scris un comentariu cu privire la volumul 13 al faimoasei cartii grecesti „Artihmetica".
* A editat celebra versiune a „Almagest-ului" lui Ptolemeu.
* A editat comentariul tatalui ei la "Elementele lui Euclid".
* A facut, de asemenea, un comentariu la o celebra lucrare a lui Apollonius despre conuri.

Maria Gaetana Agnesi
Copil-minune, lingvist italian si expert matematician, Maria Gaetana Agnesi a fost un talent multidimensional. Nascuta intr-o familie bogata in 1718, ea a fost al 21-lea copil al parintilor ei, a stapanit 6 limbi straine, iar contributiile ei in domeniul matematicii sunt:

* Prima carte despre calculul integral si diferential.
* „Instituzioni analitiche ad uso della gioventu italiana" - o capodopera considerata cea mai buna extensie a muncii lui Euler.
* Un tratat, pe care nu l-a putut publicaa, inca care a fost foarte admirat.
* A determinat ecuatia unei curbe, care a ajuns sa fie cunoscuta sub numele de „bucla lui Agnesi".

Sophie Germain

Sophie Germain s-a nascut intr-o familie instarita din clasa superioara franceza, in anul 1776. Orice fel de „activitate cerebrala" era considerata nesanatoasa si periculoasa pentru femeile din acele timpuri. Ca urmare a tabuurilor sociale care existau in societate, Sophie s-a confruntat cu o multime de obstacole pentru a-si putea obtine educatia. Cu toate acestea, a invatat matematica si si-a croit o nisa in acest domeniu. Este adesea numita „Revolutionara matematiciana", iar meritele ei sunt:

* Initial, a lucrat la teoria numerelor si a elaborat multe teoreme interesante despre numerele prime. A descoperit chiar si noi identitati, multe astfel de numere fiind acum numite „numerele prime ale lui Sophie Germain".
* Munca ei la „Ultima teorema a lui Fermat" a fost un adevarat pionierat.
* A fost prima femeie care a participat atat la "Academia de stiinta", cat si la o sedinta de la "Institut de France".

Ada Lovelace
Ada a fost fiica celebrului poet Lord Byron. Nascuta pe 10 decembrie 1815 in Marea Britanie, a fost desemnata „prima programatoare" din lume. Ea a pus bazele masivei lumi a software-ului si a calculatoarelor. In 1980, limbajul de programare „Ada", a fost numit dupa ea. Este recunoscuta mai ales pentru scrierea simbolurilor si a codurilor in conformitate cu normele a calculatorului mecanic timpuriu al lui Charles Babbage.

Sofia Kovalevskaya
Nascuta pe 15 ianuarie 1850, in Moscova, Sofia Kovalevskaya a fost primul mare matematician rus de sex feminin. Pentru a urma studiile superioare, si-a infruntat familia si este cunoscuta pentru urmatoarele lucrari:

* A facut cercetari pentru ecuatiile diferentiale.
* A lucrat la teorema Cauchy-Kovalevskaya, o teorema de baza care va ajuta la intelegerea ecuatiilor diferentiale.

Amalie Emmy Noether
Nascuta pe 23 martie 1882 in Germania, Amalie a fost o matematician pe care Albert Einstein a descris-o ca fiind „cea mai importanta femeie din istoria matematicii, de la inceputul educatiei pentru femei. Printre realizarile ei se numara:

* Cercetarea exhaustiva a algebrei abstracte si a fizicii teoretice.
* Teorii inovatoare in domeniul algebrei.
* Una dintre celebrele teoreme ale fizicii, „Teorema lui Noether", care leaga legile conservarii si ale simetriei a fost propusa de ea.