Marchizul de Sade

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3989

Voteaza & Distribuie

Descriere

Marchizul de Sade sau Donatien Alphonse-Francois s-a nascult la 2 iunie 1740 si a fost celebru in principal datorita unei activitati sexuale libertine, perverse si violente precum sunt si scrierile sale legate de subiect. Oarecum, de la acest aristocrat francez s-a ajuns sa se discute despre conceptul numit sadism. Caci sadismul, ca perversiune si violenta a actelor sexuale provine de la activitatile macabre pentru care Marchizul a fost incarcerat in multe inchisori si intr-un azil de nebuni din Charenton, adunand astfel 32 de ani de viata cat a fost inchis.





Marchizul de Sade


Marchizul de Sade



Artistul francez a negat mereu morala, legea si religia, fiind un hedonism care nu intelegea placerea altfel decat prin practicile violente.



Creaturi mizerabile, aruncate pentru un moment pe suprafata acestei mici gramezi de noroi, cine a decretat ca jumatate din turma, poate oprima cealalta jumatate? Tu, omenire, ai dreptul sa spui ce e bine si ce e rau?



Marchizul de Sade a fost foarte iubit de catre cei ce participau in cadrul miscarilor de eliberare sexuala, dar si de structuralistii francezi si era destul de des citat in scrierile lui Michel Foucault si Gilles Deleuze.



Culmea filozofiei ar fi sa ajunga sa dezlege caile misterioase ce-i slujesc providentei intru atingerea telurilor privitoare la om, dupa asta sa alcatuiasca un anume plan de comportare in viata, iar cu ajutorul lui sa-i arate nefericitului biped, vesnic haituit de toanele celei care, asa cum se spune, ii comanda fara mila, in ce fel trebuie sa-i desluseasca uneltirile, drumul pe care s-o apuce pentru a zadarnici pornirile ciudate ale fatalitatii cu douazeci de nume felurite, careia insa nu i s-a putut gasi pana acum o definitie." „Justine" - „Nenorocirile virtutii"



Nuvelele Marchizului de Sade au avut subiecte atat sadomasochiste, cat si filosofice si au explorat foarte multe teme controversate precum violul, necrofilia sau bestialitatea. Pentru ca a fost foarte multi ani la rand inchis, cea mai mare parte a operei sale a fost scrisa din celule. O mare parte a operelor sale au fost scrise in celula. Termenul de "sadism" e derivat din numele lui.


Viata scriitorului a fost foarte libertina, a avut multe aventuri in castelul sau din Lacoste unde a profitat de angajatii sai indiferent de sex si de prostituate. Ba chiar a avut o aventura si cu Anne-Prospere, sora sotiei lui. Primul scandal al lui Sade a avut loc in 1768, este vorba de Rose Keller despre care nu se stie daca era sau nu prostiutuata, dar acesta ar fi sechestrat-o in castelul sau unde a profitat de ea, atat sexual, cat si fizic.





Marchizul de Sade - inchis de nenumarate ori


Marchizul de Sade - inchis de nenumarate ori



Tot in aceeasi perioada, soacra Marchizului de Sade a obtinut o „lettre de cachet" - prin care scriitorul era scos de sub jurisdictia legii dupa ordinul dat de rege. Pe moment a fost salvat, insa tot aceasta scrisoare a avut apoi efecte urate asupra Marchizului.


Dupa 1763, Marchizul de Sade a locuit in apropierea Parisului, fara a-si uita sau neglija vechile pofte. Astfel, multe prostituate au depus plangere impotriva lui si asa a ajuns sa fie supravegheat de politia locala, care a inceput sa ii ia in calcul escapadele. A avut cateva perioade scurte de detentie si apoi a fost exilat in castelul lui din Lacoste, in anul 1768.


A mai avut loc, in anul 1772, un alt incident in Marsilia, cand Marchizul de Sade a primit acuzatia ca ar fi intoxicat niste prostituate cu un afrodisiac spaniol. In acelasi timp acuzele se indreptau si spre faptul ca ar fi practicat sodomia cu servitorul lui, Latour. Astfel, ambii barbati au fost condamnati la moarte. Au fugit in Italia unde Sade a luat-o cu el si pe sora sotiei lui, iar soacra sa a cerut acum intemnitarea fara proces ori drept de apel a Marchizului.




Justine - de Sade


Justine - de Sade



Cei doi barbati au reusit sa evadeze la sfarsitul aceluiasi an, dupa ce au fost inchisi in Fortareata Miolans. Marchizul s-a ascuns apoi in Lacoste, unde a venit si sotia sa ce i-a devenit intre timp complice in aventurile sale murdare. Aici au angajat noi servitori care se plangeau de abuzurile la care erau supusi. Marchizul a fost obligat sa fuga in Italia, iar. Aceasta a fost perioada in care a scris "Voyage d'Italie", lucrare care nu a fost tradusa niciodata in limba engleza.


Intre 1790 si 1801, Marchizul de Sade a publicat sub anonimat o parte dintre scrieri, a intrat in politica, a devenit obez si aproape falit, drept rasplata pentru toate faptele sale. Napoleon Bonaparte a ordonat arestarea lui pentru cartile "Justine" si "Juliette", in 1801. Acesta a fost inchis fara proces, dus prima data la Sainte-Pelagie si apoi a fost mutat la fortareata Bicetre. Familia sa, vrand sa il ajute, a intervenit si astfel a fost declarat nebun si transferat, dupa cum am amintit, la azilul de nebuni Charenton.


Scriitorul de Sade s-a folosit de foarte multe mijloage pornografice ce au dus la subjugarea valorilor morale, devenind provocatoare, insa lucrul acesta a inspirat foarte multi artisti ai vremii si nu numai, fapt ce se regaseste in diferite domenii.