"Manastirile din inima Moldovei"

Detalii

CategoriiTurism
TaguriRepublica Moldova
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari4334

Voteaza & Distribuie

Descriere

"Manastirile din inima Moldovei"


"De multe ori biruiti, de multe ori supusi, dara niciodata abatuti pina la pamint si deznadajduiti…"



In anii cand Michelangelo aprecia ca "frescele sunt cele mai dificile si mai indraznete picturi", zugravii moldoveni au creat opere comparabile cu marile capodopere europene – MANASTIRILE.



Pe meleagurile Moldovei putem intilni o varietate de manastiri, in care sufletul poate sa mediteze asupra vietii, in care depui o marturie vie a credintei. Manastirile fiind situate in cele mai divine locuri ale Moldovei, unde te poti resimti din nou in sinul copilariei.



Cele mai vechi si incintatore manastiri sunt zugravite de-a lungul intregii Moldove. Trei manastiri In care poti sa te destainuesti Celui de Sus ar fi:

- Manastirea Capriana;

- Manastirea Tipova;

- Manastirea Hincu.


Manastirea Capriana este una dintre cele mai vechi manastiri fondate in Moldova. Este situata in zona centrala a Republicii Moldova, la aproximativ 40 km nord-vest de Chisinau, in tinutul deluros impadurit care purta odata numele de Codrii Lapusnei. Prima mentiune documentara a Caprianei este cea din 1420, cand intr-un hrisov al vremii manastirea este mentionata intr-un act de stabilire a hotarelor unui boier.

Inceputurile intemeierii manastirii "Capriana" se trag din anul 1429. Ansamblul manastirii include trei biserici: biserica de vara "Adormirea Maicii Domnului", reconstruita de Petru Rares la 1545 si remodificata in 1821 de mitropolitul Gavriil Banulescu-Bodoni; biserica de iarna "Sf. Gheorghe", construita de catre egumenul Teofilact si biserica noua de iarna "Sf. Nicolaie", inaltata in 1903. A fost un centru spiritual de cultura romaneasca medievala .

Intre anii 2003 – 2005, la manastirea Capriana au avut loc ample lucrari de restaurare de la numerosi donatori particulari.



Manastirea rupestra "E?apova" este situata pe malul drept al Nistrului, in apropierea satului cu aceeE?i denumire (s. E?apova), raionul Rezina. Manastirea rupestra "Tipova" e perfect armonizata cu natura din jur, sapata in rocile calcaroase. Primele incaperi ale schitului au fost construite mai la nord de actuala manastire, intr-o stinca, pe deasupra unui mal abrupt. Cu lumea inconjuratoare schitul era unit cu o carare foarte ingusta, marginita pe de-o parte de prapastie, ceea ce le ajuta pe calugari sa se apere de atacurile dusmanilor. In vremurile mai apropiate calugarii s-au mutat mai spre virful muntelui. Partea noua a manastirii se deosebeste de cea veche prin forme geometrice bine pronuntate. In biserica se afla un iconostas si cinci rinduri de icoane din a doua jumatate a secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea. Mesterii populari anonimi tineau cont de relieful localitatii, straduindu-se sa transforme colosul de piatra intr-o compozitie arhitecturala subordonata unei conceptii artistice.Intr-adevar, locul amplasarii manastirii rupeste este foarte pitoresc, oferind o exceptionala si incomparabila panorama.


Cararusa asternuta pe sub nucii batrani ne scoate in zavoaie si poienite pitoresti, intinzandu-se pe coasta povarnisului pana la apa Nistrului. Scarile de piatra, insotite de "Lumanarile Domnului", ce ard solemn in para aurie, coboara in zigzag intr-o rapa adanca. Poteci inguste, incarcate de taine si vraja, te poarta printre stanci ciudate, te scot pe neasteptate pe maluri primejdioase de prapastii.


In 1678, intr-o zona de codru, la izvorul raului Cogalnic (cca. 55 km vest de Chisinau), marele stolnic Mihail Hancu infiinteaza, la rugamintea fiicei sale, o manastire de maici. Bisericile din lemn si chiliile monahale in secolul XVII sunt deseori devastate de navalirea tatarilor. Din aceasta cauza manastirea "Sf. Parascheva" periodic ramane pustie. La 1835 este zidita din piatra biserica de vara in stil rus-bizantin, mai tarziu la 1841 se inalta biserica de iarna.


Manastirea Hincu este o manastire de calugarite din raionul Nisporeni, Republica Moldova. A fost fondata in 1678. In anul 1678 si-a inceput activitatea un nou locas sfint, purtind numele ocrotitoarei Moldovei – Sfanta Cuvioasa Parascheva. Fondatorul manastirii este considerat a fi boierul moldovean, serdarul Mihalcea Hancu. Initial manastirea Hancu, cu hramul Preacuvioasei Parascheva, a fost intemeiata ca schit de maici, avind si un duhovnic. Cele mai urite evenimente au avut loc in anii 50′ al secolului trecut, cind comunistii au ucis calugarite, au ars biblioteca, iar manastirea au transformat-o in spital. In 1992 manastirea renaste .Linga manastire veti gasi un lac micut cu lebede, si un tarc cu animale: o caprioara, fazani… Una dintre cele mai amenajate manastiri din Moldova.


Primul si cel mai destoinic ctitor al Manastirii Hancu este primul Presedinte al Republicii Moldova domnul Mircea Snegur, care pe tot parcursul anilor de conducere a tarii niciodata nu ne-a parasit in clipele grele. In preajma manastirii se gasesc mai multe izvoare bogate in apa, unul dintre ele are o mineralizare sporita. Manastirea poate fi vizitata zilnic. Ghid local, taxe de intrare, spatii de cazare disponibile.


Specificul arhitecturii manastirilor din Republica Moldova este determinat de elementele arhitecturii rurale, de tipul si decorul chiliilor si al constructiilor auxiliare de planul sistematizat al unitatilor admininstrativ-teritoriale de respectarea particularitatilor peisajului din jur. Formele mici ale arhitecturii, importanta lor practica si estetica caracterizeaza complexul monastic, redind totodata si fondul plastic traditional al arhitecturii ecleziastice a timpului.