Franz Karl Achard

Detalii

CategoriiStiinta
TaguriChimie
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5684

Voteaza & Distribuie

Descriere

La 20 aprilie 1821, moare Franz Karl Achard (nascut pe 28 aprilie 1753), chimist german care a inventat o procedura pentru extragerea pe scara larga a zaharului de masa din sfecla, iar in 1801, a deschis prima fabrica de prelucrare a sfeclei de zahar in Silesia (in prezent Polonia). La inceput, metoda sa, desi simpla, era costisitoare. Achard a imbunatatit-o, pe baza unor sugestii ale Institutului din Franta, sugestii care se refereau la faptul ca sfecla trebuia presata, fara a fi fiarta, economisindu-se astfel din cheltuielile pentru gaz. L-a succedat pe Andreas Sigismund Marggraf, la moartea acesstuia (1782), in functia de sef al catedrei de fizica la Academia din Berlin. Margraaf a fost cel care a descoperit pentru prima oara prezenta zaharului in sfecla de zahar, si l-a izolat la scara experimentala in 1746. Achard a descoperit de asemenea o metoda pentru prelucrarea platinei si a fost primul care a faurit un creuzet din platina (1784).