Cum sa alegi pesticide de calitate pentru afacerea ta

Detalii

CategoriiRegional
TaguriAgricultura, pesticide
Ultima actualizareVineri 26 noiembrie 2021
Vizualizari477

Voteaza & Distribuie

Descriere

Termenul de „pesticid” face referire la o categorie foarte largă de produse, care au ca numitor comun calitatea de a distruge sau de a modifica ciclul de viață al dăunătorilor din orice categorie. Cei mai puțin familiarizați asociază acest termen strict cu produsele de protecție a plantelor, însă din această categorie mai fac parte și alte produse care nu au legătură cu domeniul agricol. Spre exemplu, spray-urile împotriva gândacilor și altor insecte sau substanțele împotriva rozătoarelor fac parte tot din categoria pesticidelor, fiind destinate uzului casnic, nicidecum celui agricol.

Confuzia vine din faptul că agricultura este domeniul în care se folosesc pe scară largă astfel de substanțe, de care depinde în bună măsură evoluția culturilor și producția obținută. Dată fiind importanța utilizării lor, ne-am gândit că ți-ar fi utile câteva sfaturi despre alegerea celor mai bune pesticide.

Citește cu atenție eticheta


Eticheta este principalul indicator despre proprietățile unui produs, așa că trebuie să îi acorzi atenția cuvenită atunci când alegi un pesticid. Astfel vei afla care sunt dăunătorii împotriva căruia este eficient, cantitatea necesară, modul de administrare, modul în care acționează și substanțele din componența sa. Totodată, pe etichete sunt menționate și măsurile de precauție care trebuie luate în timpul și după administrarea produsului. Dacă vreuna din aceste mențiuni lipsește de pe eticheta unui produs, este recomandat să te orientezi către altul.

Persistența în timp

Un pesticid de calitate trebuie să acționeze rapid și apoi să se descompună în substanțe fără efect toxic, astfel încât impactul asupra solului și mediului înconjurător să fie minim. În funcție de tip și de substanțele care intră în componența lor, pesticidele au perioade diferite de acțiune, unele continuând să fie eficiente chiar și la câteva luni de la administrare. De asemenea, rapiditatea de descompunere este influențată și de temperatura de afară, de gradul de umiditate sau de pH-ul solului, iar de preferat este ca pesticidul să se descompună cât mai rapid, după ce și-a făcut efectul.

Ține cont de tipul de cultură


Multe pesticide au în componență substanțe chimice, astfel că utilizarea lor nu este cea mai potrivită soluție pentru exploatațiile cultivate în regim ecologic. Pentru astfel de culturi este permisă doar utilizarea de pesticide care fac parte din categoria inputurilor agricole, adică acele substanțe aprobate pentru agricultură care nu au impact asupra mediului înconjurător. Chiar și în cazul în care nu practici agricultura ecologică, nu exagera cu administrarea de pesticide și aplică tratamentele doar atunci când este cazul.

Principalele categorii de pesticide

În funcție de dăunătorii pe care îi combat, pesticidele se împart în mai multe categorii, iar atunci când alegi un astfel de produs trebuie să știi exact pentru ce ai nevoie de el. Astfel, pesticidele din clasa ierbicidelor sunt eficiente în combaterea buruienilor din culturi, în timp ce insecticidele protejează împotriva insectelor dăunătoare. În același timp, fungicidele distrug ciupercile care reprezintă principala cauză a bolilor plantelor de cultură. În categoria pesticidelor intră și moluscocidele – împotriva melcilor și altor moluște, avicidele – împotriva păsărilor care pot provoca pagube importante în culturi - și rodenticidele, eficiente împotriva rozătoarelor care își fac apariția în hambare și silozuri.

Deși beneficiile utilizării pesticidelor sunt incontestabile, administrarea lor trebuie făcută cu maximă atenție, pentru că presupune și anumite riscuri. Cele mai mari riscuri există la momentul aplicării tratamentelor fitosanitare, când substanțele pot fi absorbite în organism prin piele sau prin respirație. De aceea, se impune purtarea unui echipament de protecție adecvat și evitarea contactului direct cu substanțele administrate.

Totodată, prin administrarea necontrolată și nejustificată a pesticidelor, acestea sunt absorbite într-o cantitate mare în plante, iar consumul fructelor și legumelor astfel contaminate poate fi periculos pentru sănătate. Tot pentru a evita astfel de probleme, este imperios necesar ca fructele și legumele să fie spălate bine înainte de a fi consumate.

Sursa foto: pixabay.com/ro/photos/agricultura-protectia-plantelor-1359862/