Cristalele Swarovski

Detalii

CategoriiCultura
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari5028

Voteaza & Distribuie

Descriere

Istoria cristalelor Swarovski este cu adevarat insteresanta, daca nu chiar fermecatoare. In pofida faptului ca Swarovski este un brand de renume iar cristalele cu acelasi nume sunt apreciate si colectionate peste tot in lume, istoria companiei si a produselor sale celebre este mai putin cunoscuta.

Cum a inceput totul

Istoria companiei incepe cu Daniel Swarovski, sau mai bine zis cu tatal sau, care detinea o mica fabrica specializata in taierea obiectelor din sticla. In acest context isi incepe Daniel ucenicia si se indragosteste de lumea sticlei si a cristalelor. Intuind potentialul urias de dezvoltare al industriei cristalelor din sticla, in 1892, la doar 30 de ani, Daniel Swarovski isi expune in cadrul Expozitiei internationale de electrice de la Viena prima sa inventie, o masina de taiat si fatetat cristale.

Inventia lui reuseste sa inlocuiasca taierea manuala a cristalelor, un procedeu extrem de dificil si costisitor, cu munca mult mai precisa a unei masinarii. Tehnica lui Swarovski, mult mai rapida, ieftina si precisa, avea sa schimbe definitiv industria prelucrarii cristalelor.

Fabrica Swarovski

Fabrica Swarovski din Alpii tirolezi

Trei ani mai tarziu, impreuna cu Franz Weis, cumnatul sau, si Armand Kosmann, un prieten foarte apropiat, Daniel Swarovski isi infiinteaza propria companie, A. Kosmann, Daniel Swarovski & Co, specializata in producerea cristalelor. Numele companiei a fost ulterior scurtat la K.S. & Co. devenind mai apoi Swarovski, care s-a pastrat pana in zilele noastre. Dupa acest pas, desi pare surprinzator, au mai trecut inca 20 de ani pana cand cei trei si-au construit propria fabrica de prelucrare a cristalelor la Wattens, in Alpii austrieci.

Daniel Swarovski si fii sai

Daniel Swarovski si fii sai

Cei trei au ales Wattens pentru a incepe productia datorita resurselor de apa (ei au construit inclusiv o mica hidrocentrala care sa le ofere energia electrica necesara slefuirii cristalelor), a proximitatii fata de principalele rute comerciale si a faptului ca era o locatie linistitia, departe de competitori. Motivul pentru care constructia la fabrica Swarovski a fost finalizata abia in 1913 este ca Daniel a dorit sa-si perfectioneze masinile si metodele de taiere si slefuire inainte de a incepe productia.

Cristal Swarovski

Cristal Swarovski



Istoria fabricii Swarovski{title}

Fanii celebrelor cristale au observat stralucirea si claritatea unica a acestor pietre. Cei interesati de ele ar trebui sa stie ca nu ies in acest fel direct din cuptor, ca si orice alta sticla obisnuita. Pentru a reflecta lumina intr-un mod unic, pietrele taiate sunt acoperite cu un strat chimic, metalic.

Cu ajutorul celor trei fii ai sai, Wilhelm, Friedrich si Alfred, Daniel Swarovski si-a dedicat viata artei prelucrarii cristalelor investind timp si resurse financiare pentru crearea celor mai fine si mai impecabil taiate cristale din lume. Aceasta a fost si este esenta brandului Swarovski: dezvoltarea celor mai avansate tehnici de prelucrare a cristalelor pentru crearea unor adevarate opere de arta (vezi Muzeul Luvru).

Sculptura din cristale Swarovski

Sculptura din cristale Swarovski

Swarovski a fost prima companie care taiat si slefuit atat de impecabil sticla incat produsele rezultate dau impresia ca ar fi create din cristale naturale. Curand, dar foarte curand, cristalele Swarovski au devenit unele dintre cele mai faimoase pietre nepretioase din lume iar comenzile fabricii au crescut substantial. Marile case de moda si de bijuterii de la Paris si ulterior din intreaga Europa au inceput sa fie interesate de superbele cristale. Acestea s-au vandut si inca se vand foarte bine, fiind perfecte pentru bijuterii datorita faptului ca sunt usor de montat, sunt mai ieftine si se produc cu usurinta.

Moda cristalelor Swarovski

Moda cristalelor Swarovski



Cele mai importante creatii Swarovski{title}

Produsele Swarovski

O data cu trecerea timpului, compania si-a extins gama de produse si s-a transformat in Grupul Swarovski, care are mai multe subsidiare. Tyrolit, de exemplu, este numele pentru fabrica de unelete abrazive si de taiat creata de Daniel Swarovski in 1919, Swareflex produce indicatoare rutiere luminoase si reflectorizante, Swarovski Optik creaza elegante instrumente optice de o precizie extraordinara, cum ar fi lunete, binocluri si telescoape.

Soricelul Swarovski

Soricelul Swarovski

Lista cu produse Swarovski este impresionanta si include sculpturi, miniaturi, fugurine si animale (segment initiat din intamplare, in 1974, dupa ce designerul Max Schreck a construit un mic soricel din piesele unui candelabru), candelabre, obiecte de decor si bineinteles, bijuterii.

Rochie cu cristale Swarovski

Rochie cu cristale Swarovski

Pe langa bijuterii, industria modei este cea in care cristalele Swarovski si-au cunoscut faima si au devenit indispensabile. Brandul Swarovski a cucerit industria modei inca din anii `20 cand Daniel a creat un material de care erau cusute margele de cristal. Inventia a fost imediat patentata si a devenit atat de faimoasa incat desingneri mari ai vremii cum ar fi Schiaparelli si Chanel au inceput sa o foloseasca din abundenta. Cristalele Swarovski continua sa fie folosite pentru decorarea gentilor, pantofilor sau rochiilor unor designeri celebrii sau pentru realizarea unor bijuterii extravagante.

Bijuterii Swarovski

Bijuterii Swarovski



Moda cristalelor Swarovski{title}

Totul a culminat cu crearea, in 1999 a tatuajelor aplicabile pe piele din cristale Swarovski, urmate la scurt timp de perdelele Swarovski, folosite la decorarea palatelor, a hotelurilor si a vilelor somptuoase ale bogatasilor lumii. De asemenea, Swarovski a implementat, alaturi de Phiplips, conceptul de "cristale active", folosite pentru memorii USB, casti wireless Bluetooth sau casti simple batute cu cristale. Si lista poate continua.

Casti Swarovski

Casti Swarovski

Fanii brandului care vor sa fie siguri de autenticitatea cristalelor achizitionate sunt sfatuiti sa-si faca cumparaturile numai de la magazinele care poarta pe firma lor celebrul logo al Swarovski, o lebada.

Lebada Swarovski

Lebada, logo-ul Swarovski


Cu ocazia anversarii a 100 de ani de la infiintare, in 1995, compania a inaugurat si un parc tematic, Swarovski Crystal Worlds in Wattens, langa Innsbruck, la fabrica unde a inceput totul. Parcul este decorat, in mod evident, cu creatii din cristale, precum labirinturi, fantani arteziene si lumini. Este un loc care merita vizitat mai ales daca cei interesati isi etaleaza cu mandrie bijuteriile Swarovski pentru a se incadra cat mai bine in peisaj.

Parcul tematic Swarovski