Cele mai bune filme mute

Detalii

CategoriiDivertisment
TaguriCinema/Televiziune, Filme
Ultima actualizareMarti 13 iunie 2017
Vizualizari4973

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cinematografia clasica are farmecul ei aparte, iar filmele mute, cu atat mai mult. Savoarea lor vine din intensitatea interpretarii, a scenariului extrem de bine pus la punct, a dramatismului actorilor care incercau si chiar reuseau sa compenseze lipsa sunetului si a coloanei sonore cu prestatii mai mult decat laudabile. In era iPod-ului si a smartphone-urilor la care ascultam cele mai noi hit-uri si mai ales in epoca filmelor 3D, ne vine greu sa ne imaginam ca ne-am mai putea indrepta privirea catre peliculele mute. Iata, totusi, ca tot efortul merita, intrucat experienta este una inedita, relaxanta si absolut spectaculoasa.

Filmele mute, o desfatare

Sunrise: A Song of Two Humans (1927) Aceasta comedie romantica ii are in rolurile principale pe Janet Gaynor si George O'Brien iar actiunea ei graviteaza in jurul unui barbat casatorit dintr-un oras mic care are o legatura amoroasa intensa cu o tanara. Prins in valtoarea aventurii, planuieste sa isi omoare sotia insa, ulterior, se razgandeste. Barbatul realizeaza ca nu poate merge mai departe cu odiosul plan pe care si-l pusese in minte pentru ca inca isi iubeste sotia. Pe final, cuplul casatorit se impaca si isi reia viata de familie linsitita si fericita.

The Cabinet of Dr. Caligari - The Cabinet of Dr. Caligari (1920) Se spune despre The Cabinet of Dr. Caligari ca este cel mai bun film horror mut. Pastrand proportiile si raportandu-l la epoca in care a fost realizat, foarte probabil asa si este. Pelicula ii are in rolurile principale pe Friedrich Feher, Werner Krauss si Conrad Veidt si spune povestea unui doctor care omoara oameni folosindu-se de somnambulism. Intamplarile sunt narate sub forma de flashback de catre unul dintre personaje, iar finalul sufera o intorsatura spectaculoasa. Filmul a primit aprecieri critice foarte bune, ba chiar a fost adaptat si pentru teatru si opera. Mai mult decat atat, a reprezentat o sursa de inspiratie fabuloasa pentru filmele de groaza ce au fost realizate dupa aceea.

Sherlock, Jr. - Sherlock, Jr. (1924) Actiunea acestei comedii se invarte in jurul a doi barbati indragostiti de aceeasi femeie. Amandoi vor sa se casatoreasca cu ea, insa unul dintre ei recurge la tertipuri necurate pentru a-si atinge scopul. Parsiv, barbatul fura de la tatal fetei pentru a-i oferi acesteia un cadou, insa da vina pe celalalt pretendent al fetei. Cel nevinovat se ofera sa rezolve totusi incurcatura, insa este alungat si nedreptatit. Tanara afla in cele din urma adevarul si ramane impreuna cu pretendentul onest.

Seventh Heaven - Seventh Heaven (1927) Seventh Heaven ii are in rolurile principale pe Janet Gaynor si Charles Farrell si este o adaptare a unei piese ce se juca la acea vreme pe Broadway si inregistra un succes rasunator. Pelicula romantica dezbate un subiect suav, si anume cum se poate ivi dragostea din cele mai neconventionale locuri si situatii. Un barbat pretinde ca este sotul unei tinere pentru a o salva dintr-o situatie neplacuta in care erau implicate mama acesteia si politia. Insa cei doi sunt nevoiti sa joace teatru in continuare si sa locuiasca impreuna, ca un cuplu casatorit, desi abia se cunosc. Treptat, intre cei doi tineri se infiripa sentimente ce duc la o frumoasa poveste de dragoste

The Four Horsemen of the Apocalypse - The Four Horsemen of the Apocalypse (1921) The Four Horsemen of the Apocalypse este un film de razboi dramatic realizat in anul 1921, a carui actiune graviteaza in jurul a patru barbati, membri ai familiei: bunicul, cei doi gineri si nepotul sau. Dupa moartea bunicului care era, de altfel, liantul familiei, ginerii se intorc in tarile lor de origine, Franta, respectiv Germania. Povestea urmareste viata nepotului, confruntat cu realitatile razboiului. Pelicula a fost foarte apreciata din punct de vedere critic si, in acelasi timp, a avut un succes financiar rasunator.

The Gold Rush - The Gold Rush (1925) Pelicula in regia lui Charles Chaplin este un clasic deja celebru. Actiunea filmului urmareste viata unui vagabond aflat in cautare de aur. Dupa ce este implicat fara voia lui intr-o bataie, ajunge intr-un oras unde renunta la a mai cauta metalul pretios si se indragosteste de o frumoasa fata. Pelicula are un final fericit, vagabondul se imbogateste si ramane impreuna cu tanara de care s-a indragostit. Goana dupa Aur este considerat unul dintre cele mai de succes filme mute din toate timpurile, iar prestatia lui Chaplin este la superlativ.