Cancerul la san

Detalii

CategoriiSanatate
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari3324

Voteaza & Distribuie

Descriere

Cancerul la san - simptome

Simptomele cancerului la san pot varia, de la mici noduli la umflaturi si chiar schimbari ale pielii, iar altadata poate sa nu existe absolut nici un simptom. Simptomele similare cu cele ale cancerului la san se pot dovedi a fi doar infectii sau chist. Orice femeie are trebui sa se examineze lunar si in cazul unor schimbari sa se duca sa vada un doctor. Femeile peste 40 de ani au un mai mare risc de imbolnavire de aceea ar trebui sa-si faca anual o mamograma si sa mearga la control. Cu cat este mai devreme gasit si diagnosticat cancerul la san, cu atat sansele de vindecare sunt mai mari.

Cancerul la san - aparitie


Cancerul la san este o crestere necontrolata a celulelor din zona sanilor. Cancerul, in general, poate rezulta ca o mutatie sau schimbari anormale in genele responsabile cu crestererea celulelor si in a le tine sanatoase. Genele se gasesc in nucleul celulelor, care se comporta ca si o "camera de control" pentru fiecare celula in parte. In mod normal, celulele din corpul nostru se inlocuiesc unele cu altele printr-un proces regulat ale dezvoltarii celulei: celule noi si sanatoase le inlocuiesc pe cele batrane care mor. Cu timpul insa, mutatiile pot activa anumite gene si dezactiva altele. Acest lucru poate schimba abilitatea celulelor de a se diviza controlat, astfel ele divizandu-se fara control, producand mai multe celule si formand o tumoare.

O tumoare poate fi benigna (nu este periculoasa pentru sanatate) sau maligna (are potential periculos). Tumorile benigne nu sunt considerate canceroase: celulele lor sunt aparent normale, cresc incet si nu se extind pe alte tesuturi sau pe alte parti ale corpului. Tumorile maligne sunt canceroase, ele se extind mai departe de tumoarea initiala pe alte parti ale corpului.

Termenul de "cancer la san" se refera la o tumoare maligna ce s-a dezvoltat din celulele sanilor. In mod normal, cancerul la san incepe fie in celulele lobulilor, glandele producatoare de lapte sau pe conducte, ce conduc laptele la sfarc. Mai rar, cancerul la san poate incepe in tesuturile stromale, ce includ tesutul gras si tesutul fibros conjuctiv al sanului. In timp, celulele canceroase pot invada tesuturile sanatoate ale sanului si se pot extinde pana la nodulii limfatici de sub brat, organe mici ce filtreaza spre iesire substantele straine ale corpului. In cazul in care cancerul ajunge la nodulii limfatici, acestia au cai spre alte parti ale corpului.

Stadiile cancerului la san se refera la cat de departe celulele canceroase s-au raspandit in corp din tumoarea initiala.

Cancerul la san este intotdeauna cauzat de o anormalitate genetica (o "greseala" in materialul genetic). Oricum, numai 5-10% dintre cauzele cancerului sunt datorate unei anormalitati mostenita de la mama sau tata. Aproximativ 90% din cauzele cancerului la san sunt datorate unor anormalitati genetice datorate imbatranirii si a vietii de zi cu zi. Exista diferite metode prin care o persoana poate sta cat mai sanatoasa (o dieta echilibrata, fara tigari, alcool intr-o mica masura si exercitii in mod regulat), insa cancerul la san apare fara nicio cauza, de aceea nu trebuie invinuit ritmul vietii zilnice.