Anonimi deveniti super-eroi

Detalii

CategoriiSocial
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2451

Voteaza & Distribuie

Descriere

Anonimii ajung, uneori, in situatia de a face lucruri pe care cei calificati sa le faca nu au reusit, sau nu au ajuns la timp la fata locului si atunci eroul zilei a devenit un Neica Nimeni, care nici el nu se credea in stare de asa ceva. Anonimii ajung, astfel, super-eroii pomeniti de toata lumea.


Poate ca sunt acele 5 minute de celebritate amintite de Andy Warhol ca o certitudine pentru toti oamenii din viitor (a spus asta prin anii '60), insa interventia acelui Nimeni s-a dovedit a fi salvatoare. Si asta-i tot ce mai conteaza…


Salvatorul de la metrou

Un nimeni, muncitorul Wesley Audrey, 50 de ani, veteran in marina SUA, angajat pe un santier de constructii din New York, isi astepta copiii pe un peron al metroului, cand un anume Cameron Hollopeter a cazut la pamant si a inceput sa se zbata in convulsii. Audrey si alti doi l-au ridicat in picioare. Hollopeter parea sa-si fi revenit, atat doar ca a facut doi, trei pasi si a cazut de pe peron direct pe sinele de metrou, in timp ce o garnitura se apropia vertiginos.




Wesley Audrey


Wesley Audrey, salvatorul de la metrou





Audrey n-a stat pe ganduri. A sarit dupa el, a incercat sa-l urce pe peron, insa convulsiile acestuia nu incetasera. In ultimele clipe, Audrey a ochit o adancitura, ca un sant, intre linii, l-a rostogolit pe Hollopeter in ea, cu el deasupra. Metroul a trecut la 5 centimetri deasupra lor. Wesley Audrey a fost eroul zilei. Felicitat si premiat de toata lumea (inclusiv de Donald Trump, care i-a dat 10 000 de dolari), Audrey a preferat sa se scufunde din nou in anonimat, dandu-si seama ca devenise un soi de cap de afis la rubrica „Asa da!".


Un hobby bizar: salvarea vietilor sinucigasilor

Keith Lane este un simplu spalator de geamuri din Anglia, marcat de gestul sotiei sale, Maggie, de a se arunca de pe o stanca de pe tarmul marii, in East Sussex. Aceste stanci, cunoscute de localnici drept Beachheads, sunt locul preferat de unii sinucigasi, existand circa 20 de cazuri pe an. Maggie Lane a facut gestul fara intoarcere in 2004. De atunci, Keith, mereu pe faza, a reusit sa impiedice 29 de persoane sa sara de pe acea stanca de pe malul marii.




Keith Lane


Keith Lane, salvatorul a 29 de oameni




Daca in primul caz argumentul lui suprem a fost un pumn in fata, care l-a facut KO pe potentialul sinucigas, acum el reuseste sa-i convinga pe acesti oameni disperati sa nu se arunce de pe stanca. A primit si premiul Royal Humane Society, dar a fost criticat de o organizatie pentru prevenirea sinuciderilor pentru metodele sale neconventionale si „hazardate". Insa o realitate simpla sustine eforturile lui Keith Lane: 29 de oameni traiesc acum datorita lui.


De la Banca Mondiala la uleiurile tamaduitoare

Augusto Odone era unul dintre multii economisti angajati ai Bancii Mondiale, un birocrat anonim, fara nici o pregatire medicala. Si totusi, a devenit expert in maladia de care suferea fiul sau, Lorenzo, de 6 ani, adrenoleukinodistrofie (ALD), o maladie degenerativa, care-l lasa pe bolnav fara vedere, auz, capacitati motorii, pentru ca, in final, sa-i atace capacitatea de a gandi si respira. Medicii i-au spus ca fiul sau va muri in doi ani, pentru ca nu exista leac.




Augusto Odone si fiul sau Lorenzo


Augusto Odone si fiul sau, Lorenzo




Augusto Odone a pornit cruciada de unul singur, citind zeci de tomuri de medicina si farmacologie. In cele din urma, a convocat o echipa de medici si le-a spus ce aflase: ca ALD-ul este declansat de niste lanturi de acizi grasi acumulati in sange. Le-a cerut sa prepare uleiurile capabile sa dizolve acesti acizi. Tratamentul consta in administrarea uleiului de rapita si uleiului de masline. Nu este o cura definitiva, insa intarzie serios evolutia bolii si chiar declansarea ei. Lorenzo Odone a trait cu 20 de ani mai mult decat ii dadusera medicii. Eforturile lui au fost ilustrate printr-un film in care rolul sau este jucat de actorul Nick Nolte.