Cum sa evitam un accident vascular cerebral pe canicula?

Detalii

CategoriiSanatate
TaguriCum sa/How to
Ultima actualizareJoi 9 noiembrie 2017
Vizualizari7858

Voteaza & Distribuie

Descriere

Temperatura ridicata a organismului poate provoca probleme mult mai repede decat credeti. Accidentul vascular cerebral cauzat de caldura se poate dovedi fatal daca nu este tratat in mod corespunzator.

Accidentele vasculare cerebrale sunt periculoase si trebuie tratate imediat. Organismul nostru nu poate suporta o crestere brusca a temperaturii iar atunci cand se intampla acest lucru mecanismul regulat trece printr-o „zdruncinatura". Oamenii care desfasoara activitati in aer liber sau calatoresc sunt mai expusi riscului declansarii accidentelor vasculare cerebrale cauzate de caldura, dar asta nu inseamna ca altii sunt complet feriti de aceasta problema. In zilele caniculare, o persoana normala poate suferi un accident vascular cerebral chiar si cand se afla in interiorul locuintei lui.

accident vascular cerebral de caldura

accident vascular cerebral cauzat de caldura

Atunci cand mecanismele naturale ale corpului nostru, cum ar fi transpiratia, si reglarea energiei termice nu functioneaza suficient de bine pentru a contracara efectele caniculei, devenim susceptibili la accidente vasculare cerebrale. Acestea se declanseaza de obicei atunci cand temperatura corpului creste peste limita normala. Atunci cand nu se produce sudoarea pentru a elibera caldura si a scade temperatura, corpul nostru isi pierde calea de eliberare a caldurii, iar temperatura continua sa creasca. Accidentul vascular cerebral cauzat de caldura apare atunci cand temperatura corpului este in jurul valorii de 40°C. Pot avea loc grave consecinte, victimelor fiindu-le necesara imediat acordarea primului ajutor.

Simptomele unui accident vascular cerebral cauzat de caldura

prevenire accident vascular cerebral pe canicula

prevenire accident vascular cerebral pe canicula

Iata cum sa recunoasteti un accident vascular cerebral cauzat de caldura:

* Daca vi se pare ca sunteti confuzi sau delirati dupa ce ati stat in soare o perioada lunga de timp.

* In cazul in care temperatura corpului pare sa fi crescut considerabil. Mai mult de 40°C.

* Daca pielea devine rece si umeda si apare durerea de cap.

* Daca va simtiti ametiti sau apare senzatia de greata.

* In cazul in care apar contractii musculare si bataile inimii se accelereaza.

Primul ajutor acordat unei victime cu accident vascular cerebral cauzat de caldura
* In primul rand, indepartati persoana din caldura si duceti-o intr-o zona rece, umbroasa.

* Dati-i sa bea multa apa sau sucuri de fructe (fara bauturi care deshidrateaza cum ar fi cafea, ceai, etc.)

* Ventilati persoana continuu sau stergeti-i fata cu o carpa rece pentru a stimula scaderea temperaturii corpului.

Este de preferat sa evitati un accident vascular cerebral decat sa fiti intr-o situatie in care aveti nevoie de primul ajutor. Iata cateva metode simple de urmat pentru a evita declansarea unui accident vascular cerebral din cauza caniculei.

Sfaturi pentru a evita un accident vascular cerebral cauzat de caldura
* Planificati-va ziua. Rezervati-va activitatile in aer liber pentru dimineata sau dupa-amiaza tarzie, pentru a evita expunerea la canicula specifica mijlocului zilei.

* In cazul in care nu puteti totusi evita iesirea cand soarele arde mai tare, acoperiti-va capul cu o palarie/esarfa,sapca, evitand culorile inchise. De asemenea, luati cu voi si folositi o umbrela pentru o prevenire corespunzatoare. Exista o varietate de stiluri de umbrele, forme si culori pentru care puteti opta.

* Asigurati-va ca va pastrati corpul hidratat in fiecare zi caniculara. Beti cat mai multe sucuri de fructe si aveti grija sa aveti mereu cu voi o sticla de apa.

* Transpiratia excesiva este buna pentru a regla temperatura corpului, dar implica si pierderea sodiului din organism. Prin urmare, va trebui sa „umpleti" deficitul de sodiu consumand frecvent electroliti (sodiu, magneziu, calciu, potasiu).

* Un alt lucru important de retinut este sa purtati haine largi lejere, deschise la culoare, cand va expuneti la soare. Culorile inchise absorb caldura, crescand astfel temperatura corpului si punandu-va mai mult in pericol.

* Daca stiti ca trebuie sa petreceti mult timp in soare, pe canicula, planificati-va treaba treptat, iesind de mai multe ori afara pe parcursul zilei, pentru a va obisnui corpul cu schimbarea termica.

* Cand va aflati in razele de actiune ale soarelui, sorbiti apa continuu. Evitati bauturile cu continut ridicat de zahar, deoarece acestea pot deshidrata organismul.

* Incercati sa va petreceti cat mai mult timp posibil in locuri cu aer conditionat, pentru a va mentine organismul rece chiar si atunci cand va veti afla intr-un loc mai cald.

La cel mai mic semn de accident vascular cerebral cauzat de caldura, luati una dintre masurile de tratament imediat. Daunele pe care caldura le poate provoca corpului nu pot fi subliniate indeajuns. In jur de 400 de persoane din SUA mor din cauza accidentelor vasculare cerebrale provocate de caldura in fiecare an. Trecerea prin lunile fierbinti de vara ar trebui sa fie floare la ureche daca urmati aceste sfaturi de prevenire a accidentelor vasculare cerebrale pe canicula.