Cum ne fura somnul?

Detalii

CategoriiEducatie
Taguri
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2468

Voteaza & Distribuie

Descriere



somnul


somnul, rutina misterioasa



Somnul face parte dintre necesitatile existentei, nu numai a oamenilor, ci si a animalelor. Este o rutina si, totusi, un proces pe cat se poate de misterios, mai ales in faza sa initiala. Nimeni n-ar putea explica precis cum se deruleaza procesul adormirii, ce se intampla atunci cand ne fura somnul. Ca atunci cand incerci sa vezi imaginea dintr-un poster 3D, sau o iluzie optica dintr-un set de „trucuri" vizuale, cu cat te concentrezi mai mult, cu atat lucrurile tind sa devina mai neclare.



Anatomia primelor momente de somn scapa observatiei directe, si cu toate ca miliarde de oameni adorm in fiecare noapte, niciunul nu ar putea spune exact cum a fost. Nici chiar specialistii, dotati cu laboratoare si echipament avansat, nu reusesc inca sa inteleaga procesul, sa descrie ce se intampla atunci cand „Mos Ene da tarcoale pe la gene". Ei inca incearca sa inteleaga mecanismul prin care creierul trece de la starea de veghe, la cea onirica, insa cercetarile au aratat ca tranzitia dintre cele doua stari este mai graduala si mai agitata decat apasarea unui comutator.


Potrivit unor studii derulate de neurologii de la Universitatea Washington din St. Louis, in timpul stadiului de dinaintea adormirii, cand o persoana se afla in camera, intinsa pe pat, cu luminile stinse si ochii inchisi, lasandu-se „dusa" de un soi de rezumat al celor petrecute in timpul zilei, emisia de unde cerebrale intra in ceea ce se cheama activitatea alfa, de obicei asociata cu o veghe linistita.



„In aceasta faza, creierul se deconecteaza, treptat, de lumea exterioara",



scrie Linda Larson-Prior intr-un studiu din 2011, dedicat acestei probleme.



„Subiectii oscileaza lent intre gandurile exterioare si cele interioare, majoritatea celor interioare avand un caracter autobiografic, sau auto-referentiale",



se arata in studiu. Atunci, intr-un moment crucial, se intra in faza somnului de tranzitie, cunoscuta drept Faza 1. Emisiile cerebrale se domolesc, ajungand in tipul de activitate theta, insa sunt inca punctate, din cand in cand, de emisiuni alfa. Aceste mici „incidente" va dau impresia ca sunteti inca in stare de veghe, afirma Scott Campbell, director al Laboratorului de Cronobiologie Umana, citand un studiu de baza, efectuat in anii ’60. Cercetatorii au cerut subiectilor, treziti in diferite stadii ale somnului, daca se considerau adormiti. Numai 10% dintre cei treziti in aceste conditii in stadiul 1 al somnului au afirmat ca adormisera.


In conditiile atipirii la mijlocul unui film se pare ca se intampla asa: subiectul isi va aminti fragmente din film, unele scene vazute printre picaturi, inainte de a adormi cu totul. Acele fragmente – receptionate in scurtele secvente de emisii de unde alfa ale creierului – va dau senzatia ca sunteti treji, cu toate ca ati pasit deja in tara viselor (vezi articolul Citirea viselor cu ajutorul unui scanner cerebral). In continuare, creierul intra in Faza 2, adevaratul somn fara REM (rapid eye movement – miscari oculare rapide), cand interferentele cu emisiile de unde alfa inceteaza cu totul.


Toti cercetatorii sunt de acord ca acest stadiu este somnul adevarat, real. In cursul experientelor din anii ’60, circa 60% dintre subiectii treziti in aceasta Faza 2 au fost convinsi ca dormeau. Ceilalti 40% afirmau ca inca nu adormisera. In continuare, creierul intra somnul profund, cel cunoscut drept cu unde delta, sau stagiile 3 si 4, ajungand, in final, intr-o faza REM, cand apar visele. In timp ce fazele 1 si 2 sunt dificil de perceput si recunoscut, 90% dintre persoane declara ca au adormit adanc atunci cand au fost trezite in fazele 3 si 4 ale somnului. Acest lucru inseamna ca au reusit sa-si completeze faza de tranzitie. Din acel moment, ne petrecem noaptea parcurgand un ciclu intre stadiile non-REM, adica 2, 3 si 4, si somnul in REM.


Intrarea pe taramul viselor scapa, in continuare, analizei. Pentru majoritatea oamenilor, cu cat se straduiesc mai mult sa adoarma, cu atat mai mult ii va ocoli somnul. „Numaratul oilor", sau gandurile fara implicatii emotionale ajuta la initializarea somnului, insa nimeni nu ar putea descrie ce se petrece exact in acel No Man’s Land dintre veghe si somn, pe acel taram magic unde se poate intampla orice.