Costul executiilor nu impiedica pedeapsa capitala

Detalii

CategoriiSocial
TaguriStatele Unite ale Americii
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari1958

Voteaza & Distribuie

Descriere



pedeapsa capitala


pedeapsa capitala



Costul executiilor din Statele Unite, majoritatea efectuate prin injectie letala, s-a majorat dramatic prin cresterea pretului coctailului de compusi chimici si medicamente din doza asigurata condamnatului la moarte. Aceasta crestere de pret nu are nicio legatura cu criza economica, ci cu dorinta fabricantilor acestor substante de a impiedica statul sa le foloseasca produsele pentru executarea condamnatilor.



Din 2010 si pana acum, costurile s-au majorat si tendinta indica o crestere constanta. Acum doi ani, o executie in Texas, statul american cu cele mai multe executii pe an (unele state federale au abolit, demult, pedeapsa cu moartea), costa 86 de dolari. Pretul a crescut de 15 ori de atunci pentru ca sedativul thiopentalul de sodiu, folosit pentru adormirea condamnatului, a fost retras din fabricatie. Drept rezultat, Texasul si alte cateva state americane, au trecut la folosirea pentobarbitalului, cu mult mai scump, si s-ar putea ca si acesta sa devina imposibil de procurat.



"Cu toate ca reprezinta doar o chestiune minora in marele angrenaj al evenimentelor, a devenit inca o cheltuiala majorata, care face ca pedeapsa cu moartea sa fie mai putin aplicabila si mult mai costisitoare",



afirma Richard Dieter, directorul general al Centrului de Informare privind Pedeapsa Capitala, aflat la Washington DC.



„Din analizele de cost facute de noi, cifrele indica o dificultate tot mai mare in mentinerea pedepsei cu moartea",



precizeaza el. Toate studiile efectuate pana acum, sugereaza ca aplicarea pedepsei capitale este semnificativ mai scumpa pentru contribuabili decat o pedeapsa la inchisoarea pe viata, asta si datorita procedurilor legale extrem de indelungate implicate, foarte costisitoare si ele. Opozantii pedepsei cu moartea o considera o procedura barbara si demna de a fi aruncata la lada de gunoi a istoriei.


In afara de Texas, majoritatea celor 34 de state ale SUA (din 50) in care se mentine pedeapsa capitala o aplica rareori, dar chiar si acestea sunt nevoite sa cheltuiasca miliarde de dolari anual pentru apararea condamnarii la moarte impotriva apelurilor in justitie lansate de avocatii condamnatilor. Astfel, intre condamnarea propriu zisa si executie, poate aparea un interval de ani de zile, uneori pana la executarea unui condamnat trec si cateva decenii de apeluri interminabile si costisitoare.


Spre exemplu, California a cheltuit din 1978 incoace suma de 4 miliarde de dolari numai pentru a-si apara condamnarile la moarte, dreptul de a-i executa pe condamnati, aducand in camera mortii un numar de 13 detinuti. In acelasi interval, 78 de detinuti au decedat din cauze naturale. In statul Washington, un procuror a explicat unei comisii a baroului de stat ca toate costurile legate de punerea sub acuzare in cazul condamnarilor la moarte sunt de patru ori mai costisitoare decat procesele unde nu se cauta obtinerea condamnarii la moarte.


Costurile executiilor difera de la stat la stat, dar sunt relativ mici in comparatie cu procedurile legale care trebuie urmate pentru a se ajunge la momentul aplicarii condamnarii la moarte si salariile personalului implicat. Insa exista si alte costuri adiacente, iar acestea au darul de a ridica nota de plata achitata pentru fiecare executie.


Solutia de thiopental de sodiu folosita pentru sedarea condamnatilor costa 861,60 de dolari. Executarea, prin impuscare – asa cum ceruse condamnatul – a unui detinut din Utah, in 2010, a costat statul 165 000 de dolari. Se remarca si decizia unor companii farmaceutice, care au retras cu totul de pe piata sedativele folosite de administratia penitenciara din SUA pentru ca nu doresc ca produsele lor sa fie asociate cu executiile. Multe dintre aceste companii au sediul in Europa, unde pedeapsa cu moartea a fost abolita.


Comisia Europeana a cerut companiilor farmaceutice sa se asigure in mod expres ca produsele lor nu ajung sa fie material de executii in SUA si alte tari. Dificultatile aparute complica aplicarea pedepsei cu moartea prin injectii letale, condamnarile fiind, din ce in ce mai mult, limitate la doua optiuni „traditionale" in SUA: scaunul electric si camera de gazare. Costul executiilor va creste, insa acest lucru nu va impiedica o serie de state sa mentina pedeapsa capitala.