Aldous Huxley

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari2555

Voteaza & Distribuie

Descriere

Scriitorul britanic, pe numele sau intreg Aldous Leonard Huxley, s-a nascut la data de 26 iulie 1894 si a murit pe 22 noiembrie 1963. Acesta a e facut parte din celebra familie Huxley, ai carei membri au fost majoritatea pasionati de stiinta.


Aldous Huxley s-a remarcat datorita romanelor sale, povestirilor, insa si pentru scenariile de film. A inceput prin a fi un umanist, dupa care a inceput sa fie interesat, in ultima parte a vietii sale, de teme spiritualiste, incluzand aici parapsihologia sau misticismul.





Aldous Huxley


Aldous Huxley




La sfarsitul vietii sale, Aldous Huxley era considerat, in cadrul unor cercuri academince, un lider al gandirii moderne si un intelectual de prima clasa, fiind de asemenea vazut drept unul dintre cei mai importanti exploratori ai comunicarii vizuale.


Scriitorul s-a nascut in Godalming, Anglia. Tatal sau a fost scriitorul Leonard Huxley, mama lui Julia Arnold, iar bunicul sau, biologul Thomas Huxley, un adept al teoriilor lui Charles Darwin. De asemenea, fratele scriitorului era tot biolog, Julian Huxley ajungand celebru datorita ideilor sale.


Pe de alta parte, dincolo de inteligenta si viziunile moderne cu care erau inzestrati membri familiei sale, acestia au avut parte si de dezastre. Mama autorului a murit cand acesta avea 14 ani, in aceeasi luna a murit si rosa lui, Roberta, iar dupa trei ani, Aldous a suferit de cheratita punctata, o patologie a corneei, boala ce i-a redus vederea. In 1914 s-a sinucis fratele lui mai mare, Noel.


Cand era mic Aldous Huxley era un copil slabut, fragil, insa pe plan intelectual se clasa foarte bine. Tatal sau era si botanist si astfel, Aldous a inceput sa se aventureze prin laboratorul lui, iar apoi si-a continuat aceasta pasiune la scoala Hillside. Scriitorul avea inca de mic calitatea de a manui cu pricepere ideile.


Problema cu vederea pe care a avut-o scriitorul l-a inspirat sa scrie apoi romanul „Orb prin Gaza". Dupa ce a scapat de aceasta boala, a inceput cursurile de literatura engleza la Balliol, Oxford. Pentru ca in perioada scolii s-a imprumutat de la tatal sau, dup ce a terminat studiile, Aldous s-a angajat pe post de functionar la Ministerul Aerului, pentru a-si plati datoriile. Pentru ca nu i-a placut aceasta cariera in mod deosebit, acesta s-a indreptat catre literatura.





Aldous Huxley - Brave New World


Aldous Huxley - Brave New World




Desi si-a scris primul roman la doar 17 ani, scriitor profesionist a devenit dupa trei ani. A inceput prin a scrie "Minunata lume noua", care a devenit un bestseller si romanul amintit anterior, "Orb in Gaza", ambele fiind publicate abia dupa 1930.


De asemenea, Aldous Huxley a fost si publicist, aceasta a scris multe cronici literare in diverse reviste, precum "Atheneum"/ Totodata, in 1916 a publicat un volum de proza "Roata in flacari". Scriitorul a debutat in proza in anul 1920 cu un volum de nuvele, "Limbo", iar apoi a fost publicat romanul "Galben Crom".


Registrul sau scriitoricesc a fost influentat de multe lecturi din Voltaire, Andre Gide, Anatole France, Marcel Proust sau Baudelaire. Totodata, Aldous Huxley admira opera klui Shalespeare, dar si ceea ce scria D.H. Lawrence, contemporan cu el si in acelas timp, prieten.


In ultimii ani ai vietii, Aldous Huxley a devenit vegetarian si a inceput sa fie tot mai mult atras de misticism si meditatie. Tot in acea perioada, scriitorul a inceput sa consume mescalina, un drog halucinogen, iar experientele cu privire la acest drog le-a descris in eseul "The Doors of Perception", eseu ce i-a inspirat pe cei de la The Doors in alegerea numelui trupei.


O mare parte din scrierile lui Aldous Huxley au devenit foarte cautate in perioada hippie. Prin anii 50, scriitorul a devenit tot mai interesat de psihismul uman. Ideile scriitorului au stat si la baza fondarii miscarii Potentialului Uman (concept din campul teoriilor New Age).


In anul 1960, scriitorul a fost diagnosticat cu anii de laringe. Acesta, desi se afla intr-o stare tot mai grava, a sustinut in continuare conferinte si a scris utopia "Insula". Se spune ca pe patul de moarte, desi nu mai putea vorbi, scriitorul i-a cerut sotiei sale sa-i puna 100 µg de LSD intr-o injectie intramusculara, fapt ce l-a ajutat sa moara mai usor. In aceeasi zi si in acelasi an au murit si presedintele John F. Kennedy si scriitorul britanic C.S. Lewis.


Aldous Huxley a publicat peste 40 de volume. Cartile lui Aldous Huxley se numara astazi printre lecturile obligatorii ale literaturii si folosofiei engleze din unele colegii si universitati britanice si americane.