9 tipuri de comedii

Detalii

CategoriiCultura
TaguriLiteratura
Ultima actualizareMarti 5 august 2014
Vizualizari10573

Voteaza & Distribuie

Descriere

Conform definitiei din DEX, comedia este o „opera dramatica al carei subiect si deznodamant provoaca rasul si care ridiculizeaza relatii sociale si etice, tipuri umane, naravuri etc". De-a lungul timpului, comediile s-au adaptat vremurilor si la fel cum au luat nastere, tot asa au si disparut, in ziua de azi nemaiexistand subspecii precum farsa sau personaje cum ar fi bufonul. Bineinteles, ele inca sunt jucate pe scenele teatrelor insa curentul post-modern modeleaza piesele dupa vremurile noastre.

1. Comedia greaca – in antichitate, a fost creata pentru a contrasta cu tragedia si cu drama, specii ale aceluiasi gen dramatic. Acest tip de comedie insista pe caracterul obisnuit al faptelor si pe trasaturile oamenilor, se juca in Atena si cei mai importanti reprezentati au fost Aristofan (celebru mai ales pentru perioada Vechii Comedii – archaia) si Menander (in perioada Noii Comedii – nea)

2. Comedia romana – a fost mult influentata de comedia greaca, deseori au si copiat-o, iar ca subiect tratau in general deghizarea zeilor in oameni, ironizarea betivanilor, obscenitati si a lacomiei si nu puneau, la fel ca grecii, pret pe filosofie. Scopul lor unic era amuzamentul si distractia. in societatea romana cei mai populari erau mimii si personajele comune mai multor piese. Printre reprezentati comediei romane, cei mai importanti sunt: Plaut, Mecena si Seneca.

3. Teatrul burlesc – implica parodia si exagerarea uneori grotesca, fie a faptelor, fie a personajelor. Desi genul exista inca din secolul al XIV-lea, abia in anii 1880 s-au stabilit niste reguli general valabile, cum ar fi costumatia sumara, dialogul cu conotati sexuale, dansul. Reprezentanti de seama ai genului burlesc sunt Chaucer, Cervantes, Thackeray. Genul a fost reinviat in anii '90 sub denumirea de Neo-burlesc, care a luat multe forme, dar toate au trasatura comuna de a onora unul sau mai multe dintre incarnarile burlesti anterioare, cu acte inclusiv de striptease, costume scumpe si cabaret.

4. Comedia clovnilor – prezenti cel mai des in ringul circurilor, aceste personaje sunt o aparitie aproape grotesca, cu peruci si fete colorate, iar nasul rosu este unul dintre simbolurile costumatiei lor. Spectacolul oferit de ei consista in acte scurte de magie, mersul pe picioroange, glume si farse facute spectatorilor sau altor clovni. Este un personaj indragit de copii.

5. Comedia de moravuri – avand in special rolul de a corecta defectele societati, de a indrepta comportamentele facand oamenii sa rada de propriile actiuni, acest tip de comedie a aparut prima oara in comedia greaca la Menander, insa cel care a facut din ea o specie aparte a fost francezul Molliere, celebru pentru piesele Scoala femeilor, Tartuffe si Mizantropul, in care satiriza ipocrizia, zgarcenia si alte defecte umane. in literatura romaneasca, I.L. Caragiale e cel mai de seama reprezentant al genului.

6. Commedia dell'arte – denumita si comedia improvizatiei a debutat in Italia secolului XV tratand subiecte precum adulterul, gelozia, batranetea si dragostea. Actorii nu aveau un text scris dinainte, insa se bazau si pe glume exersate in prealabil. Pentru ca acest tip de comedie nu are autori, reprezentanti ei sunt actorii: Arlecchino, Pantalone, Colombina si Scaramuccia.

7. Comedia romantica – tratand subiecte precum relatiile amoroase, dificultatile ce apar pe parcurs, despartiri si impacari, identitati incurcate, comedia romantica se termina cu bine, de cele mai multe ori cu o casatorie. in epoca moderna, comedia romantica a fost continuata in cadrul cinematografiei, bucurandu-se de un succes ce ii asigura continuitatea.

8. Tragicomedia – este o specie a teatrului absurdului, caracterizata prin momente tragice ce survin intr-o atmosfera hilara, schimband cursul actiunii. De cele mai multe ori, se termina cu un final fericit.

9. Farsa – scrisa pentru scena sau pentru film are scopul de a distra audienta prin mijloace extravagante, situatii improbabile, deghizare sau falsa identitate. in ceea ce priveste ridicolul, situatiile duse la extrem, replicile rapide si spirituale si umorul, farsa este raspandita in sitcomuri TV si in filmul mut.