Aromele Egiptului- 5 preparate pe care ar trebui să le încerci

Detalii

CategoriiAlimentatie
TaguriEgipt, mancare
Ultima actualizareMiercuri 1 septembrie 2021
Vizualizari682

Voteaza & Distribuie

Descriere

Egiptenii au o vorbă care spune că "odată ce ai băut din Nil te vei întoarce mereu la el" și se pare că zicala se aplică majorității turiștilor, care găsesc suficiente motive să revină în Egipt de câte ori au ocazia. Pe lângă resorturile care își răsfață vizitatorii și multitudinea de obiective turistice, o vacanta in Egipt iti va oferi ocazia sa te bucuri de preparatele gustoase, sănătoase, pline de arome, tradiție și istorie, pentru care aceasta destinatie turistica este renumita.

Influențe și particularități

Bucătăria egipteană este puternic influențată de zona mediteraniană, dar și de gastronomia din Europa, Africa şi Orientul Mijlociu. Egiptenii folosesc o multitudine de uleiuri aromate, condimente și ierburi, precum chimion, anason, coriandru, mărar, fenicul, schinduf, măghiran și altele. Ca să îți resfeți papilele gustative, ca să experimentezi aromele îmbietoare ale Egiptului, ar trebui obligatoriu să încerci cel puțin cinci preparate care îi definesc pe urmașii faraonilor.

1. Salata de vinete Baba Ganoush


Egiptenii sunt recunoscuți pentru numeroasele rețete de salate și diferitele paste pe care le prepară, cum ar fi cele de hummus și tahini. Baba ghanoush, baba ganoush sau baba ghanouj este o salată de vinete în stil oriental, un aperitiv levantin de origine libaneză, care se aseamănă cu preparatul gătit și în România. Baba Ganoush s-ar traduce ”tatăl răsfățat”. Preparatul constă într-un piure de vinete coapte, amestecate cu ceapă, usturoi, condimente și sos tahini, renumita pastă de susan egipteană. Pot fi adăugate condimente precum chimenul, pudră de chili sau zeamă de lămâie, iar pasta rezultată este întinsă pe pita sau Aiș. Poate fi servită cu ceapă verde, roșii sau alte legume.

2. Koshary, preparat național, tradițional și foarte popular

Koshary este un preparat egiptean care are la bază ca ingrediente orezul, pastele și lintea. În fapt este o rețetă vegană, dacă se folosește uleiul vegetal, apărută prin sec. al XIX- lea în rândul clasei muncitoare. Egiptenii acelor vremuri au pus în farfurie ingredientele la care aveau acces și pentru a nu face risipă le-au combinat. Mulți spun că Koshary este un preparat din ”resturi”. Azi este considerat felul de mâncare național al Egiptului, fiind o mâncare de stradă foarte populară, destul de ușor de preparat, foarte hrănitoare și aromată, care se pliază pe toate gusturile. Se servește cu sos de roșii condimentat și un delicios sos de chimen.

3. Masa egiptenilor începe cu supa Melokyah

Melokhiya este o legumă similară spanacului și salatei, foarte des folosită de egipteni. Din planta verde comestibilă, cu o valoare nutritivă ridicată, bogată în vitamine și minerale, se face o supă groasă, cu usturoi și alte condimente, dar și carne de iepure sau pui. Frunzele plantei sunt mai groase decât ale spanacului și salatei, astfel supa are o textură cremoasă. Majoritatea supelor gătite de egipteni se bazează pe legume. Se folosesc din plin roșii, fasole, ceapă și usturoi, dar și mirodenii precum cardamonul sau macrișul. Pe lîngă carnea de pui, iepure, oaie, capră sau vită, egiptenii gătesc și destul de mult pește. Astfel, puteți încerca și o supă din fructe de mare.

4. Hamam Mahshi

Egiptenii gătesc încă din antichitate carnea de păsăre. Doar nobilimea avea acces la vânatul mare, așa că, pe lângă câmpurile de legume, Nilul îi binecuvânta pe egipteni și cu o varietate de păsări care ajungeau în meniul oamenilor de rând. Porumbelul, cunoscut și sub numele de squab în Egipt, este destul de popular în ceea ce privește pregătirea felului principal. Cel mai cunoscut preparat din carne de porumbel fiind Hamam Mahshi. Această rețetă de porumbel umplut este printre modalitățile de preparare preferate de egipteni. Practic porumbelul se umple cu un grâu verde crăpat, numit freekeh, suc de lămâie, unt, sare, piper, scorțișoară, dar și ceapă, ,ciuperci, pătrunjel, mentă și suc de roșii. Rezultatul este un preparat complex, o explozie de arome care îți răsfăță papilele.

5. Cel mai bun desert egiptean este Umm Ali

La desert egiptenii optează fie pentru fructe prosapete (rodii, curmale, pepeni roşii şi galbeni, banane, portocale), fie pentru preparate dulci pe bază de paste, budinci, baklava, konnefer, sau Umm Ali ( Om Ali sau Om Om). Umm Ali s-ar traduce ”mama lui Ali” și este un desert tradițional egiptean. Această rețetă are istorie, poveste, datând din primii ai ai erei mamelucilor egipteni. Se spune că poartă numele soției unui sultan egiptean, care a cerut bucătarilor cel mai delicios desert pe care l-ar putea găti, iar rezultatul uimitor a fost distribuit și făcut conoscut în toată țara. Cel mai bun desert egiptean este un amestec de biscuiți sau foietaj, cu cocos, cremă, nuci, stafide, toate înmuiate în lapte dulce, acoperit cu frişcă neîndulcită, sirop de zahăr și scorțișoară.

Din păcate, din câte știm, egiptenii nu au lăsat moștenire Terrei și un rețetar, dar gravurile și inscripțiile vorbesc despre mese bogate, porții mari și răsfățuri culinare. Cu siguranță, indiferent de ceea ce o să încerci în cadrul unui sejur all inclusive in Egipt, te vei simți mai bogat și mai împlinit. Călătorie păcută!